Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES- Οι αυτοσχέδιες διαφημίσεις στη Λάρνακα την δεκαετία του ’60
ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES- Οι αυτοσχέδιες διαφημίσεις στη Λάρνακα την δεκαετία του ’60

ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES- Οι αυτοσχέδιες διαφημίσεις στη Λάρνακα την δεκαετία του ’60

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η δημιουργία του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Λάρνακας έφερε τους νέους της εποχής κοντά.

Με την αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας η ανάπτυξη ήταν στην καθημερινότητα και οι νέες ιδέες έβρισκαν εύφορο έδαφος ανάμεσα στους νέους με όνειρα και αυθορμητισμό. Σκοπός της Κυβέρνησης ήταν να μειωθούν οι εισαγωγές και να δημιουργηθούν τοπικές βιομηχανίες. Υπήρχαν ήδη μερικά ανεξάρτητα διαφημιστικά γραφεία, όχι όμως τόσα πολλά.

Μερικές μεγάλες εμπορικές εταιρείες διέθεταν δικό τους διαφημιστικό τμήμα και οι πιο πολλές από αυτές είχαν την έδρα τους στη Λευκωσία ή στη Λεμεσό. Μια παρέα από τη Λάρνακα είχε το δικό της τρόπο για να ασχοληθεί με το φωτομόντελιγκ και τη διαφήμιση, λέξεις σχεδόν άγνωστες για την εποχή εκείνη.

Όπου εύρισκαν διαφημιστικές πινακίδες, πόζαραν και έβγαζαν/δημιουργούσαν τις δικές τους διαφημίσεις. Σε μια περίπτωση πρωταγωνιστές ήταν ο φωτογράφος Παύλος Χειλίδης , η Τούλλα Χειμωνίδου και ο Ντίνος Πούμος.

Η εταιρία ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ανέθεσε στο φώτο-ΠΑΥΛΑΚΗΣ να συνεννοηθεί με μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Πνευματικού Ομίλου Λάρνακας και να ετοιμάσει σειρά διαφημιστικών φωτογραφιών για τη δημιουργία ενός ημερολογίου.

Ωραίες πόζες και πρωτότυπες για την εποχή. Και με εφευρετικότητα. Στο αυτοκίνητο που βλέπουμε υπήρχε αυτοκόλλητο άλλης εταιρείας πετρελαιοειδών και η κοπέλλα άπλωσε το χέρι της μέ τρόπο για να την…καλύψει. Μετά από διάφορες επιλογές, μια από τις φωτογραφίες κόσμησε το σχετικό ημερολόγιο. Η γυναίκα-μοντέλο της φωτογραφίας, παρά τη συντηρητική εμφάνισή της ( παραδοσιακή στολή) , ζήτησε την άδεια της οικογένειάς της για να λάβει μέρος.

Έκαναν το κέφι τους για να βρούμε κι εμείς σήμερα αφορμή να τους σχολιάζουμε.

Μια εποχή χωρίς πολύ ανταγωνισμό και με σχετικά περιορισμένες απαιτήσεις σε θέματα διαφήμισης.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend