
Σκοπεύεις να δουλέψεις κατά την τουριστική περίοδο; Δες εδώ τα δικαιώματα σου
Ωράριο εργασίας, υπερωριακή αποζημίωση, εβδομαδιαία ανάπαυση, ετήσια άδεια, αργίες κ.α., ως γνωστό, ρυθμίζονται μέσα από τους περί Εργοδοτουμένων εις Ξενοδοχεία (Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμούς του 1972 έως 2016 (βλέπε ενότητα «Νομοθεσία» στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων).
Το ωράριο εργασίας, ένας από τους σημαντικότερους όρους απασχόλησης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες/ημέρα και τις 48 ώρες/εβδομάδα συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών. Επισημαίνεται ότι το ημερήσιο ωράριο εργασίας μπορεί να κατανεμηθεί σε περίοδο μέχρι και 13 ωρών, με δύο διακοπές το πολύ.
Η μέγιστη υπερωριακή απασχόληση που επιτρέπεται είναι 9 ώρες/εβδομάδα και η αποζημίωση για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας αμείβεται τουλάχιστο με 1,5 ώρες.
Σ΄ ότι αφορά την ανάπαυση, ο υπάλληλος που εργάζεται σε ξενοδοχείο δικαιούται δύο ημεραργίες (off)/εβδομάδα. Ο εργοδότης, τη μια εκ των δύο ημερών, έχει τη δυνατότητα να την αναστείλει και να την παραχωρήσει σε μορφή ελεύθερου χρόνου ή να καταβάλει χρηματική αποζημίωση με την αναλογία 1:1 στον επηρεαζόμενο εργαζόμενο, εντός του τρέχοντος έτους. Στα ξενοδοχεία που λειτουργούν ολόχρονα, ο χρόνος παραχώρησης της ημεραργίας που δεν λήφθηκε ή χρηματικής αποζημίωσης της, επεκτείνεται μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους.
Η ετήσια άδεια είναι τουλάχιστον 4 εβδομάδες με απολαβές. Το αξιοσημείωτο, πάντως είναι ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τα ξενοδοχεία καθορίζει και άδεια ασθενείας για τους εργαζόμενους, κάτι το οποίο δύσκολα εντοπίζεται στη λοιπή εργατική νομοθεσία που οριοθετεί τους όρους εργασίας σ΄ άλλους κλάδους της οικονομίας. Η άδεια ασθενείας, λαμβάνει υπόψη την περίοδο απασχόλησης και έχει διαμορφωθεί ως εξής:
• Μεγαλύτερη των 6 μηνών έως 3 έτη απασχόληση: 15 ημέρες
• Μεγαλύτερη των 3 ετών απασχόληση: 24 ημέρες.
Πέραν των πιο πάνω, κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να αναρτά στο ξενοδοχείο (α) κατάλογο με τα ονόματα, τα επαγγέλματα τις ώρες εργασίας, τις ημεραργίες και την ετήσια άδεια των εργαζομένων και (β) πίνακα με την κατανομή του δικαιώματος υπηρεσίας στους εργαζόμενους.
Άλλες σημαντικές ρυθμίσεις οι οποίες αναφέρονται επί τροχάδην λόγω χώρου, είναι η χρέωση και η κατανομή του δικαιώματος υπηρεσίας καθώς επίσης και αυτές που έχουν προστεθεί με την τελευταία τροποποίηση του 2016 και έχουν να κάνουν με την εισαγωγή ταμείου προνοίας και αργιών (1/1, 6/1, Καθαρά Δευτέρα, 25/3, 1/4, Μεγάλη Παρασκευή, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, 1/5, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 15/8, 1/10, 28/10, 25/12 και 26/12) για τους εργαζόμενους. Διευκρινίζεται ότι εκτός από το κανονικό ημερομίσθιο, η εργασία κατά τις αργίες αποζημιώνεται με ένα επιπλέον ημερομίσθιο σε χρήμα ή ελεύθερο χρόνο.
Χρίστος Χρίστου
Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων
[email protected]
Πηγή: ant1iwo.com