Σκαλιώτισσα μέχρι κόκκαλο- Δεν αλλάζει τη Λάρνακα με τίποτα, η καταξιωμένη παγκοσμίως εικαστικός Μαρία Αριστείδου
Η Μαρία Αριστείδου δε χρειάζεται συστάσεις. Έχει κερδίσει με το σπαθί της, παγκόσμια αναγνώριση, συνεργαζόμενη με πολυεθνικούς κολοσσούς, στις διαφημιστικές τους καμπάνιες. Στο ατελιέ της, στην οδό Κωνσταντίνου Καλογερά, κυριαρχούν οι ιδιότυπες ακουαρέλες της, που φιλοτεχνεί χρησιμοποιώντας ως κύρια και μοναδική χρωστική ύλη, τον ελληνικό καφέ, ψημένο στο μπρίκι με μεράκι.
Μπήκα στο εργαστήρι/εκθεσιακό της χώρο, τυχαία θα έλεγα, περνώντας βιαστική όπως πάντα, (δεν είχα κλείσει ούτε το τυπικό ραντεβού) χωρίς προετοιμασία χωρίς καν κασετόφωνο. Εργαζόταν στο ατελιέ της στο πατάρι και της ζήτησα άδεια για να βγάλω φωτογραφίες. Με είχε εντυπωσιάσει η τεχνοτροπία της, η τελειομανία θα έλεγα που διακρίνει κανείς στο τελικό αποτέλεσμα των έργων της. Της συστήθηκα στη συνέχεια, καθώς εκείνη κατέβαινε τις σκάλες.
Η Μαρία είναι ένα απλό κι ευγενικό κορίτσι και από τις πρώτες μας κιόλας κουβέντες, διαπίστωσα τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη δουλειά της, την καλλιτεχνική της ευαισθησία κι έναν επαγγελματισμό τον οποίο δύσκολα συναντάς σε καλλιτέχνες. Με παρακάλεσε να χρησιμοποιήσω στο ρεπορτάζ φωτογραφίες από τον προσωπικό της λογαριασμό στο ίντερνετ, μη θέλοντας προφανώς να ρισκάρει την εικόνα που θα απαθανάτιζε τυχαία, το κινητό μου τηλέφωνο.
Παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει ανταπεξέλθει σε δύσκολα διεθνή συμβόλαια για τα οποία κονταροχτυπιούνται εδραιωμένοι καλλιτέχνες με λαμπερά ονόματα, γνωστά σε όλο τον κόσμο. Ανέλαβε την καμπάνια της Kit Kat, σχεδιάζοντας το λογότυπο σε μία σοκολάτα limited edition με γεύση καφέ. Σχεδίασε επίσης το logo του Luna Bar, που προωθεί οργανικά προϊόντα σε όλον τον κόσμο. Οι περγαμηνές διεθνούς καταξίωσης της δεν έχουν τέλος. Πρόσφατα ήταν προσκεκλημένη στη νούμερο ένα πρωινή εκπομπή της Αμερικής Good Morning America του δικτύου ABC.
Η πρώτη ερώτηση που μου ήρθε να ρωτήσω, ήταν…. «γιατί στη Λάρνακα;». Η απάντηση ήρθε αμέσως και χωρίς κανένα δισταγμό. «Μου αρέσει, μια χαρά πόλη είναι η Λάρνακα». «Είναι η πόλη μου, εδώ θέλω να ζήσω, θέλω να μεγαλώσω τα παιδιά μου εδώ. Δε θα μπορούσα πουθενά αλλού να τα έχω όλα γύρω μου, μέσα σε πέντε λεπτά να μπω στο αυτοκίνητο και να κάνω τη δουλειά μου. Δε θα μπορούσα κάπου αλλού να έχω την εξυπηρέτηση που έχω εδώ. Να παίρνω δηλαδή τηλέφωνο τον κορνιζοποιό, ανά πάσα στιγμή και να του λέω ότι έχω πελάτη που θέλει κορνίζα σε 8 ώρες… το πολύ, και να κάνω τη δουλειά μου»
Η Μαρία Αριστείδου μου εξήγησε ότι έχοντας ως βάση τη Λάρνακα δεν την εμπόδισε να πουλάει τα έργα της στη Λευκωσία ή ακόμη και στο εξωτερικό. «Αν θέλεις να δουλέψεις, δουλεύεις» μου εξήγησε και πρόσθεσε ότι το διαδίκτυο έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις.
Τη ρώτησα πως προέκυψε αυτή η μοναδική, πρωτότυπη τεχνοτροπία της και μου απάντησε απλά: «Τυχαία». Σκόπιμα δεν τη ρώτησα για περισσότερες λεπτομέρειες, διότι όπως μου μίλησε, τη φαντάστηκα να της πέφτει σε ανύποπτη στιγμή ο καφές πάνω σε μια λευκή κόλλα χαρτί. Την είδα στο μυαλό μου, να κοιτάζει το λεκέ με ονειροπόλο βλέμμα και να οραματίζεται τους ατέλειωτους ορίζοντες να ξετυλίγονται μπροστά της, και να σχεδιάζει μια λαμπρή καριέρα, μέσα από τις σκιάσεις του καφεϊνούχου υγρού.