Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Βύρας βλέπει Χάσικο για το διάταγμα- Τι θα γίνει τελικά με τις παρατάσεις
Ο Βύρας βλέπει Χάσικο για το διάταγμα- Τι θα γίνει τελικά με τις παρατάσεις

Ο Βύρας βλέπει Χάσικο για το διάταγμα- Τι θα γίνει τελικά με τις παρατάσεις

Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη (15/3) στη Λευκωσία ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, αναφορικά με τις νέες παρατάσεις που δόθηκαν στις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου.

Ο Δήμος Λάρνακας επιζητούσε εδώ και καιρό αυτή την συνάντηση καθότι απαιτεί τον καθορισμό συγκεκριμένου οδικού χάρτη, που να δεσμεύει τις εταιρείες να απομακρύνουν τις εγκαταστάσεις τους από τα παράλια της Λάρνακας στο Βασιλικό, σύμφωνα με τα καινούργια χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Παράλληλα, οι τοπικές αρχές ζητούν ως αντισταθμιστικό μέτρο ένα σεβαστό χρηματικό ποσό από το κράτος για την επιβάρυνση που υφίσταται η πόλη από την παρουσία των οχληρών εγκαταστάσεων, χρήματα που προορίζονται για την ανέγερση έργων υποδομής.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμό για τις νέες παρατάσεις του Διατάγματος Τερματισμού Χρήσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου στη Λάρνακα. Σύμφωνα με αυτές, μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις των εταιρειών υγρών καυσίμων και μέχρι τον Μάρτιο του 2019 οι εγκαταστάσεις των εταιρειών υγραερίου, παρόλο που κάτι τέτοιο, ειδικά για τις εταιρείες υγραερίου, θεωρείται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δύσκολο. Παράλληλα, ο Δήμος Λάρνακας διατυπώνει παράπονα για το γεγονός πως δεν προηγήθηκε οποιαδήποτε διαβούλευση με τη δημοτική αρχή και ότι λήφθηκαν αποφάσεις ερήμην των Λαρνακέων (δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και όχι μόνο για το θέμα των πετρελαιοειδών).

Οι παρατάσεις αυτές σημαίνουν, με νομικούς όρους, ότι οι εταιρείες έχουν έναν και δύο χρόνια αντίστοιχα για να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες αναφορικά με την αποσυναρμολόγηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεών τους και την μετακίνησή τους στο Βασιλικό.

Δεν ικανοποιείται

Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας σημειώνει ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν ικανοποιείται με την παράταση του ισχύοντος διατάγματος, παρόλο που αναγνωρίζει πως αυτό είναι ρεαλιστικό. «Οι συνεχείς παρατάσεις των χρονοδιαγραμμάτων δημιουργούν έντονες ανησυχίες για την τήρησή τους. Το δημοτικό συμβούλιο έχει ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών για τον καθορισμό συγκεκριμένου οδικού χάρτη που να δεσμεύει τις εταιρείες με ενέργειες και συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώστε να γίνουν σεβαστά τα νέα χρονοδιαγράμματα. Ο δήμος μας απαιτεί άμεσα αντισταθμιστικά οφέλη που θα συμφωνηθούν και θα καθοριστούν το συντομότερο για την επιβάρυνση που υφίσταται η Λάρνακα, λόγω της μη συμμόρφωσης των εταιρειών στις πρόνοιες του διατάγματος που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο και επικύρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, το οποίο έληξε στις 31 περασμένου Ιανουαρίου», σημειώνει η ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η μεθαυριανή συνάντηση Βύρα – Χάσικου για το θέμα των πετρελαιοειδών και του υγραερίου θεωρείται κομβικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία που θα έχει το συγκεκριμένο ζήτημα και γενικότερα για το μέλλον της Λάρνακας.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend