Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πανεπιστημιακές σχολές στη Λάρνακα
Πανεπιστημιακές σχολές στη Λάρνακα

Πανεπιστημιακές σχολές στη Λάρνακα

Προχωρούν οι διαδικασίες, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για παραχώρηση του χώρου του πρώην λεπροκομείου (Στέγη Αγίου Χαραλάμπους) στη Λάρνακα για τη δημιουργία του Ωκεανογραφικού Κέντρου καθώς και του Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ενημέρωσε για την πρόοδο των διεργασιών, λέγοντας ότι πολλά από τα προβλήματα που είχαν προκύψει σε σχέση με το πιο πάνω θέμα έχουν ήδη ξεπεραστεί. Σημείωσε, παράλληλα, πως ο όλος σχεδιασμός του χώρου του πρώην λεπροκομείου θα γίνει μέσα από διεθνή διαγωνισμό, με σαφή κριτήρια για προστασία των ευαίσθητων πτυχών της περιοχής Natura και σύμφωνα με τις παραμέτρους που έχουν θέσει τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα. Θυμίζουμε, ότι η περιοχή του πρώην λεπροκομείου γειτνιάζει με την μεγάλη λίμνη της αλυκής.

Ο χώρος του πρώην λεπροκομείου προορίζεται για στέγαση του Ωκεανογραφικού Κέντρου, το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, θ’ αποτελέσει κέντρο στρατηγικής σημασίας λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει από την Ε.Ε. σ’ αυτούς τους τομείς.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Δήμο Λάρνακας, μελλοντική επιδίωξη είναι όπως το κέντρο αυτό καταστεί Ωκεανογραφικό Κέντρο της Μεσογείου. Ο ίδιος χώρος προορίζεται και για την στέγαση του Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας, λόγω της κοντινής απόστασης με το ναυάγιο του Μαζωτού, στο οποίο εργάζεται σημαντικός αριθμός ατόμων του Πανεπιστημίου Κύπριου. Για τα πιο πάνω θέματα συμφωνήθηκε να υπάρξουν μελλοντικά νέες συναντήσεις με αρμόδιους φορείς και υπουργούς, ώστε να προωθηθούν το συντομότερο οι διαδικασίες.

Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρθηκε στις προοπτικές της Λάρνακας που προκύπτουν από τη γεωγραφική της θέση (κοντά στην πρωτεύουσα) καθώς και από τη λειτουργία του αεροδρομίου και εισηγήθηκε όπως η πόλη διεκδικήσει την σύνδεσή της με τη Λευκωσία μ’ ένα μέσο σταθερής και γρήγορης τροχιάς.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend