Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αγανάκτηση στο Λιμάνι Λάρνακας – Οι κάτοικοι δεν μπορούν να κοιμηθούν
Αγανάκτηση στο Λιμάνι Λάρνακας – Οι κάτοικοι δεν μπορούν να κοιμηθούν

Αγανάκτηση στο Λιμάνι Λάρνακας – Οι κάτοικοι δεν μπορούν να κοιμηθούν

Τον βίο αβίωτο έχει κάνει για τους περίοικους το «πλοίο- συνεργείο» που εγκαταστάθηκε στο Λιμάνι Λάρνακας κατά τη διάρκεια της δυστοκίας στην εξυπηρέτηση του Λιμανιού Λεμεσού. Εκκωφαντικός θόρυβος από μηχανές που δουλεύουν ακούγεται καθ’ όλο το 24ωρο, καταγγέλλουν οι περίοικοι, οι οποίοι όπως ανέφεραν υποφέρουν κυριολεκτικά.

 Ο θόρυβος ακούγεται ιδιαίτερα έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας, και εισχωρεί ακόμα και μέσα από τα κλειστά παράθυρα των σπιτιών. Το πλοίο θα παραμείνει στο Λιμάνι Λάρνακας για δύο περίπου μήνες.

 Σύμφωνα με εκπρόσωπο της  Αρχής Λιμένων, το πλοίο μεταφέρει σωλήνες για το οικόπεδο Ζορ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου και επεξεργάζεται τους σωλήνες εφαρμόζοντας σε αυτούς μεταλλικά δακτυλίδια. Όλες αυτές οι εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης των μεταλλικών σωλήνων, δεν αφορούν εξυπηρέτηση της Κυπριακής ΑΟΖ και το πλοίο επρόκειτο να ελλιμενιστεί στη Λάρνακα, αλλά στη Λεμεσό.

Τη δραστηριοποίηση εταιρειών που σχετίζονται με την εξόρυξη υδρογονανθράκων, καταγγέλλει με ανακοίνωση της η κίνηση πολιτών LarnacaRights.

Οι κάτοικοι της περιοχής που συλλέγουν υπογραφές και απέστειλαν υπόμνημα προς το Δήμο Λάρνακας, ζητώντας τη λήψη μέτρων για να μπορέσουν επιτέλους, να κοιμούνται ήσυχα τα βράδια.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Ως κίνηση πολιτών LarnacaRights καταγγέλλουμε το γεγονός ότι στο λιμάνι Λάρνακας διεξάγονται εδώ και σχεδόν δύο μήνες, εργασίες από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 30/07/2014 «το λιμάνι της Λάρνακας δεν θα μετατραπεί σε ενεργειακό ή βιομηχανικό λιμάνι». Με βάση δε την ίδια απόφαση οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων και κατείχαν χώρους στο λιμάνι Λάρνακας, θα μεταφέρονταν στο λιμάνι Λεμεσού. Όχι μόνο δεν τηρήθηκε αυτό, αλλά τώρα νέες εταιρείες της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων μετέφεραν τις δραστηριότητες τους από το λιμάνι Λεμεσού στο λιμάνι Λάρνακας. Το γεγονός αυτό έρχεται και σε αντίθεση με την απόφαση του Δήμου Λάρνακας ημερομηνίας 08/02/2016 ότι δεν συναινεί στην παράταση παραμονής των εταιρειών της βιομηχανίας υδρογονανθράκων στο λιμάνι της πόλης.

Η επεξήγηση της αρχής λιμένων ότι «οι δραστηριότητες αυτές είναι καθαρά εμπορικές», υπονοώντας ότι αυτές εμπίπτουν στην εμπορική χρήση του λιμανιού, δεν μπορεί να ευσταθεί. Εργασίες εκτελούνται πάνω σε ειδικό πλοίο της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων (πλοίο- συνεργείο όπως το αναφέρει η αρχή λιμένων) το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι εδώ και σχεδόν δύο μήνες και το οποίο σύμφωνα με τους πολίτες δημιουργεί όχληση στην γύρω περιοχή. Σύμφωνα πάντα με τους πολίτες, στο εν λόγω πλοίο διενεργούνται εργασίες ακόμα και μεταμεσονύκτια. Όλες δε οι εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης, δεν αφορούν εξυπηρέτηση της Κυπριακής ΑΟΖ.

Διερωτόμαστε πώς γίνεται η κυβέρνηση να εξαγγέλλει μέσω του έργου ανάπτυξης του λιμανιού- μαρίνας πολυτελείς αναπτύξεις για την περιοχή, να έχει προβεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές για ανάπτυξη της περιοχής με τουριστικό προσανατολισμό, και ταυτόχρονα να εγκαθιστά επί τόπου οχληρές εργασίες που δημιουργούν αν μη τι άλλο ακουστική και οπτική ρύπανση!

Καλούμε την κυβέρνηση για ακόμα μια φορά, να τηρήσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της και να σεβαστεί την απόφαση της πόλης. Την καλούμε επίσης να αποδείξει ΕΜΠΡΑΚΤΑ ότι κατανοεί την γεωγραφική θέση του λιμανιού Λάρνακας σε σχέση με την πόλη και ότι ενεργεί με τρόπο ώστε να υλοποιηθεί το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού-μαρίνας σύμφωνα με το Εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας για την περιοχή. Δεν είναι τυχαίοι οι σχεδιασμοί για συμβατές, ευχάριστες και υγιείς αναπτύξεις που προνοήθηκαν και εγκρίθηκαν για την περιοχή.

Είναι δε πολύ λυπηρό που αναγκαζόμαστε να καλούμε επανειλημμένα την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και να υπηρετήσει το ορθολογικό, το νόμιμο και το δίκαιο σε ότι αφορά την ανάπτυξη της Λάρνακας αλλά και την ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Καλούμε επίσης τον Δήμο Λάρνακας να προβεί σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες για να προστατεύσει τις ανέσεις των δημοτών του και να διαφυλάξει την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής.

Οι κάτοικοι Λάρνακας έχουν κι’ αυτοί δικαίωμα στην ποιότητα ζωής και στην ανάπτυξη, σαν όλους τους πολίτες αυτού του κράτους.

Κίνηση πολιτών LarnacaRights

Send this to a friend