Ποινές φυλάκισης στους Σύρους διακινητές μεταναστών
Το Κακουργιοδικείο έκανε λόγο για «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»
Ποινές φυλάκισης σε Σύρους διακινητές μεταναστών, οι οποίοι τον Νοέμβριο του 2015 φόρτωσαν σε μια βάρκα 23 ταλαιπωρημένες ανθρώπινες ψυχές – Επιχείρηση διάσωσης στο Κάβο Γκρέκο.
«Οι δράστες λαθρεμπορίου μεταναστών, με μόνο κίνητρο την αποκόμιση οικονομικού οφέλους, εκμεταλλεύονται με τον χείριστο τρόπο την αγωνία χιλιάδων συνανθρώπων μας να σώσουν τη ζωή τους από εμπόλεμες περιοχές και να καταφύγουν σε άλλες ευημερούσες κοινωνίες για μια καλύτερη ζωή. Τέτοιου είδους αδικήματα, λοιπόν, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον δέοντα αυστηρό τρόπο, σε μια προσπάθεια πρόληψης και καταστολής της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης αγωνίας και δυστυχίας από ασυνείδητους εμπόρους ψυχών, οι οποίοι στην ουσία διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Με αυτά τα λόγια, το Κακουργιοδικείο Λάρνακας καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης τρεις Σύρους, οι οποίοι είχαν εμπλοκή στο ταξίδι 23 δυστυχισμένων και καταταλαιπωρημένων προσφύγων από τη Λατάκια της Συρίας μέχρι τα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, όταν περισυλλέγησαν από ελικόπτερα διάσωσης της Αστυνομίας λίγο προτού η βάρκα τους βουλιάξει στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Το επίδικο ταξίδι έγινε τον Νοέμβριο του 2015. Οι Maher Ali Bayram και Naser Kazem Ismail, οι οποίοι ήταν ο καπετάνιος και ο βοηθός καπετάνιος της βάρκας αντίστοιχα, κρίθηκαν ένοχοι κατόπιν δικής τους παραδοχής σε κατηγορίες υποβοήθησης παράνομης εισόδου προσώπων υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και μεταφοράς προσώπων δια υδάτινης οδού επί μη ασφαλούς ή υπερφορτωμένου σκάφους. Ο Abdul Sattar Mohammed, ο οποίος συντόνιζε το επίδικο ταξίδι, κρίθηκε ένοχος μετά από ακροαματική διαδικασία στις ίδιες κατηγορίες κι επιπλέον στην κατηγορία του λαθρεμπορίου μεταναστών.
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινές φυλάκισης 18 μηνών στους Bayram και Ismail και ποινή φυλάκισης τριάμισι χρόνων στον Mohammed. Οι ποινές διαφοροποιήθηκαν ανάλογα με το ρόλο που διαδραμάτισε ο κάθε κατηγορούμενος κατά το επίδικο ταξίδι και ισχύουν από την ημέρα της σύλληψής τους. Καταπέλτης ήταν η απόφαση για τον Mohammed, ο οποίος, σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, αποκόμισε σημαντικά ποσά για τις έκνομες πράξεις του κι εκμεταλλεύτηκε την απόγνωση, απελπισία και αγωνία για τη ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης των συνανθρώπων του, τους οποίους φόρτωσε ως «φθηνό εμπόρευμα» στην επίδικη βάρκα. «Πράξη που δυστυχώς είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στη λεκάνη της Μεσογείου», παρατήρησε το Κακουργιοδικείο.