Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Τα μεγάλα έργα του δημοσίου και πού βρίσκονται σήμερα
Τα μεγάλα έργα του δημοσίου και πού βρίσκονται σήμερα

Τα μεγάλα έργα του δημοσίου και πού βρίσκονται σήμερα

Λίγα ολοκληρώθηκαν και πολλά είναι υπό κατασκευή ή έκκρεμούν

Οδικά, θαλάσσια και οικοδομικά έργα συνολικής αξίας €190 εκατομμυρίων (χωρίς το ΦΠΑ) περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Τμήματος Δημοσίων Έργων για το 2016.  Πρόκειται για 72 συνολικά έργα,  εκ των οποίων τα σημαντικά ξεπερνούν σε κόστος τα €100 εκατ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στο InBusinessNews το Τμήμα Δημοσίων Έργων, για το 2016:
•    Συμπληρώθηκαν 23 συνολικά έργα, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα €36 εκατ. εκατ
•    33 έργα τελούν υπό κατασκευή, ενώ το κόστους τους ξεπερνά τα €99
•    Άλλα 15 έργα, κόστους €54 εκατ. βρίσκονται σε διαδικασία προσφορών. Μάλιστα, δύο εξ αυτών,  (Βελτίωση του τμήματος του παρακαμπτήριου δρόμου Πελενδρίου,  κόστους €1,8 εκατ και βελτίωση του δρόμου που συνδέει το Κέντρο με την Τουριστική περιοχή Γεροσκήπου κόστους €3,8 εκατ., εκκρεμούν ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών

Το InBusinessNews παρουσιάζει τα έργα μεγαλύτερου κόστους, που περιλαμβάνονται στον κατάλογος του Τμήματος Δημοσίων Έργων

Έργα που Συμπληρώθηκαν
1.    Βελτίωση της λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων στην Πάφο, με την αξία του Συμβολαίου να ανέρχεται στα €10,4 εκατ. Τα έργα κατασκευής ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2016, οπότε και έγινε η προσωρινή παραλαβή του έργου. Εργολάβος η Κοινοπραξία Επιχειρήσεις Α/φοί Στ Κούννα Λτδ/ ΦΑΠ Construction Ltd.
2.    Κατασκευή Κάθετου Δρόμου από το νέο λιμάνι μέχρι το Νέο Νοσοκομείο Λεμεσού, Φάση 1 – Τμήμα Γ – Λίμνη κατακράτησης. Το κόστος κατασκευής, βάσει του συμβολαίου, ανήλθε στα €5,9 εκατ. Τα έργα κατασκευής ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016. Εργολάβος, η Νέμεσις Εργοληπτική Δημόσια Εταιρεία Λτδ.
3.    Βελτίωση της λεωφόρου Καρύων στην Αυγόρου Φάση Α’. Το έργο κόστισε €2,9 εκατ και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2016. Εργολάβος η Κοινοπραξία ΦΑΠ Construction Ltd και Α/φοί Κάτσιου (Στυλιώτες) Λτδ.
4.    Περιοδική Συντήρηση Δρόμων εντός των Δημοτικών Ορίων και Επαρχίας Λευκωσίας. Το έργο κόστισε €2,9 εκατ και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Εργολάβος η Κοινοπραξία CYBARCO – A. PANAYIDES

Έργα υπό κατασκευή
Πρόκειται για την κατηγορία, στην οποία περιλαμβάνεται μεγαλύτερος αριθμός έργων με πολύ υψηλότερο κόστος κατασκευής. Από τα συνολικά 33 έργα, ξεχωρίσαμε τα ακόλουθα:
1.    Λεωφόρος Αγλαντζιάς και μέρος των λεωφόρων Λάρνακας και Αμμοχώστου στην Αγλαντζιά. Εργολάβος του έργου είναι η Κοινοπραξία Lois Builders Ltd & Phoenix Constr. Ltd. Το ποσό του συμβολαίου ανέρχεται στα €11,8 εκατ, ενώ τα έργα κατασκευής που ξεκίνησαν τον ιανουάριο του 2016, αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου του 2017.
2.    Κατασκευή 10 κυματοθραυστών στο Λατσί από το αλιευτικό καταφύγιο μέχρι τον κατασκηνωτικό χώρο. Το έργο ανέλαβε η Κοινοπραξία ΚΕΠΑ Αττικής – Cyfield Development Puplic Ltd. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα €3,8 εκατ. Οι εργασίες άρχισαν τον Ιανουάριο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2018.
3.    Βελτίωση της λεωφόρου Περνέρα στο Παραλίμνι. Το κόστος κατασκευής του έργου, το οποίο ανέλαβε η G.C.C. LTD, ανέρχεται στα €5,6 εκατ. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο του 2017.
4.    Δρόμος Κιτίου – Μαζωτού. €4,8 εκατ. θα κοστίσει η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, την οποία ανέλαβε η ΦΑΠ ΚΟΝΣΤΡΑΚΤΙΟΝ ΛΤΔ. Οι προσφορές υποβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ τα έργα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2016. Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε ένα περίπου χρόνο, τον Ιανουάριο του 2018.
5.    Κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το λιμάνι Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου/ Κόμβος αυτοκινητοδρόμου και Προσβάσεις (Μελέτη/Κατασκευή). Η Νέμεσις Εργοληπτική Δημόσια Εταιρεία Λτδ είναι ο εργολάβος του έργου, το κόστος κατασκευής του οποίου  ξεπερνά τα €9,6 εκατ. ευρώ. Τα έργα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2017.
6.    Επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Το έργο, η κατασκευή του οποίου ξεπερνά τα €20,1 εκατ., πέρασε από 40 κύματα και πολλές καθυστερήσεις, λόγω διαφόρων προβλημάτων που είχαν προκύψει. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2013, διακόπηκαν για κάποιο διάστημα και ο εργολάβος A. Panayides Contracting Public Ltd, έλαβε παράταση για ολοκλήρωση του σε ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2017.
7.    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ-Ανέγερση πρόσθετου κτιρίου στο Δικαστήριο Πάφου (Μελέτη, Κατασκευή, 12ετής Συντήρηση). Το κόστος κατασκευής του έργου υπολογίζεται στα €5,1 εκατ., ενώ εργολάβος είναι η Α.Ν.Ionnou Construction LTD. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2018.
8.    ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου( Μελέτη/Κατασκευή/ 12ετής Συντήρηση). Το ποσό του συμβολαίου, το οποίο υπέγραψε το κράτος με την ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΤΥΜΑΤΑΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΛΤΔ για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στα €5,5 εκατ. Οι εργασίες άρχισαν στις 2 Φεβρουαρίου 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2018.

Διαβάστε περισσότερα στο inbusinessnews.com

Send this to a friend