Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Πονοκέφαλος» για ΣΑΛ η Χρυσοπολίτισσα…
«Πονοκέφαλος» για ΣΑΛ η Χρυσοπολίτισσα…

«Πονοκέφαλος» για ΣΑΛ η Χρυσοπολίτισσα…

Το συμβόλαιο «12» της Β΄ φάσης του Αποχετευτικού Λάρνακας, που καλύπτει τις περιοχές Ακρόπολη – Πυροσβεστική – πρώην υπεραγορά Ορφανίδη – Χρυσοπολίτισσα, εξακολουθεί ν’ αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για το ΣΑΛ, αφού οι καθυστερήσεις που προκύπτουν στις εργασίες είναι συνεχείς, λόγω των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων που ανακαλύπτονται στο υπέδαφος των δρόμων.

Ενδεικτικό των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται είναι το γεγονός ότι τα έργα για το συγκεκριμένο συμβόλαιο θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί … τον Σεπτέμβριο του 2015, ωστόσο τη δεδομένη στιγμή ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πότε, επιτέλους, το συμβόλαιο «12» θα ολοκληρωθεί.  Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο στην περιοχή της πρώην υπεραγοράς «Ορφανίδη» έχουν ανακαλυφθεί 22 συνολικά αρχαίοι τάφοι, γεγονός που ανάγκασε το ΣΑΛ να διακόψει τα έργα στον συγκεκριμένο δρόμο, ο οποίος εδώ και πάρα πολύ καιρό παραμένει κλειστός για την τροχαία. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι όσο οι εργασίες θα πλησιάζουν την ιστορική συνοικία της Χρυσοπολίτισσας, τα αρχαία που θα ανακαλυφθούν θα είναι πολύ περισσότερα. Ως εκ τούτου, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον για ακόμα ένα χρόνο οι εκσκαφείς του ΣΑΛ θα συνεχίσουν να απασχολούνται σ’ αυτές τις περιοχές. Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν και από την πορεία των εργασιών του τμήματος Αρχαιοτήτων, σε σχέση με τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί κάτω από τους δρόμους.

Ήδη, όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, το επιπρόσθετο κόστος κατασκευής των έργων του αποχετευτικού από τις συνεχείς καθυστερήσεις υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας να ζητά το ποσό αυτό ως αποζημίωση από το τμήμα Αρχαιοτήτων. Μιλώντας για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εργασίες του αποχετευτικού (με συνεπακόλουθο την ταλαιπωρία του κοινού), ο διευθυντής του ΣΑΛ Γιάννης Βεντούρης δήλωσε ότι θεωρείται σίγουρο ότι όταν οι εργασίες του αποχετευτικού πλησιάσουν την περιοχή γύρω από την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, τα αρχαιολογικά ευρήματα που θ’ ανακαλυφθούν κάτω από τους δρόμους θα είναι περισσότερα (αριθμητικά) κι ενδεχομένως πολύ πιο σημαντικά σε αξία.

Το ψηφιδωτό του Ηρακλή

Όσον αφορά το μεγάλο ψηφιδωτό που απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή, το οποίο ανακαλύφθηκε κάτω από την οδό Αγίου Νεοφύτου (κοντά στο παλιό οίκημα του Πεζοπορικού), ο κ.Βεντούρης είπε ότι το τμήμα Αρχαιοτήτων έχει ήδη απαλλοτριώσει μία κατοικία, προκειμένου να ξεθαφτεί ολόκληρο το ψηφιδωτό, να φωτογραφηθεί και σε κατοπινό στάδιο να μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, σε ειδική πτέρυγα. Ο δρόμος αυτός παραμένει κλειστός εδώ και πάρα πολύ καιρό και κανείς δεν γνωρίζει πότε θ’ ανοίξει ξανά για την τροχαία κίνηση.

Τα υπόλοιπα συμβόλαια

Εκτός από το μεγάλο συμβόλαιο «12», σ’ εξέλιξη βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή άλλα δύο συμβόλαια στα πλαίσια της Β΄ φάσης του Αποχετευτικού Λάρνακας. Πρόκειται για το συμβόλαιο «14», οι εργασίες του οποίου καλύπτουν τις περιοχές από τα φώτα του Πυροσβεστικού Σταθμού μέχρι τις Καμάρες και το νέο ΓΣΖ. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του ΣΑΛ, στις περιοχές αυτές δεν έχουν ανευρεθεί αρχαία και ως εκ τούτου αναμένεται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2017. Το τρίτο συμβόλαιο που είναι σ’ εξέλιξη είναι το «18» και καλύπτει τις περιοχές Βεργίνας και Αραδίππου (Κρασιά). Τα έργα ξεκίνησαν την 1η περασμένου Σεπτεμβρίου και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου συμβολαίου αφορά εδάφη του Δήμου Αραδίππου. «Το κοινό, που διαμένει σε περιοχές όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, θα μπορεί να συνδεθεί με τη Β΄ φάση του αποχετευτικού σε εφτά μήνες από σήμερα», συμπλήρωσε ο Διευθυντής του ΣΑΛ. Ο Γιάννης Βεντούρης δήλωσε, τέλος, ότι απομένουν άλλα δύο μικρά συμβόλαια για να ολοκληρωθούν τα έργα της Β΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας. Πρόκειται για το συμβόλαιο «15» που θα καλύψει κυρίως τη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου και το συμβόλαιο «21», το οποίο θα καλύψει ως επί τω πλείστο περιοχές του Δήμου Αραδίππου.

 

 

Send this to a friend