Home ΛΑΡΝΑΚΑ Φαγοπότι εκατομμυρίων και στο αποχετευτικό Λάρνακας: Μείνετε συντονισμένοι, έρχονται εξελίξεις…
Φαγοπότι εκατομμυρίων και στο αποχετευτικό Λάρνακας: Μείνετε συντονισμένοι, έρχονται εξελίξεις…

Φαγοπότι εκατομμυρίων και στο αποχετευτικό Λάρνακας: Μείνετε συντονισμένοι, έρχονται εξελίξεις…

Κάποιοι κατάφεραν να συνάψουν δύο δάνεια (€50 εκατ. και €10 εκατ.) με όρους σύμφωνα με τους οποίους κάθε φορά που υποβαθμιζόταν η κυπριακή οικονομία αυξανόταν το επιτόκιο κατά 0,25%, ενώ το κόστος συμβολαίων που υπογράφτηκαν (στο πλαίσιο κατασκευής αποχετευτικών συστημάτων) εκτοξεύτηκε.

Πρώην υπάλληλος εργολάβου προσελήφθη από Συμβούλιο Αποχετεύσεων για να επιβλέπει τον μέχρι χθες εργοδότη του. Ανατέθηκαν απευθείας σε εργολάβους έργα ακόμη και €10 εκατ. χωρίς προσφορές και με υψηλές ταρίφες, ενώ γίνονταν και προσυνεννοήσεις με σκοπό να κερδίσει την προσφορά ο ευνοούμενος εργολάβος.

Σε άλλη περίπτωση (στην οποία έκανε αναφορά στο παρελθόν και ο «Φ») προσφορά κατακυρώθηκε σε έναν εργολάβο, αλλά με γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του Συμβουλίου ανατέθηκε σε άλλον και αυτός που επελέγη αρχικά, καταχώρησε προσφυγή. Στην πορεία ο παραπονούμενος εργολάβος βρέθηκε να εκτελεί τμήμα του έργου ως υπεργολάβος του εργολάβου στον οποίο κατακυρώθηκε στη συνέχεια η προσφορά. Άλλα δύο συμβόλαια εκτοξεύτηκαν το ένα από €5 εκατ. σε €11 εκατ. και το άλλο από €5 εκατ. σε €7 εκατ.

Σε άλλες περιπτώσεις καθυστερήσεων στην υλοποίηση του έργου, αντί να αποκόπτονται χρήματα από τον εργολάβο, αυτός πληρωνόταν κανονικά. Εξάλλου, όπως λέχτηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία συζήτησε σχετικό θέμα που ενέγραψε ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς, κάθε Συμβούλιο Αποχετεύσεων καθόριζε (και καθορίζει) τα δικά του τέλη. Τα πιο πάνω αποκαλύφθηκαν κυρίως από ενημέρωση της Επιτροπής εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και των συνεργατών του.

Εκπρόσωποι Συμβουλίων Αποχετεύσεων σχολιάζοντας τις επικρίσεις για μη επιβολή ενιαίου τέλους από όλα τα ΣΑΛ και στην κατά το δοκούν χρέωση των πολιτών, υπέδειξαν πως σε άλλα αποχετευτικά εντοπίζονται αρχαία, σε άλλα υπάρχει περισσότερη κατωφέρεια, σε άλλα οι πολίτες που εξυπηρετούνται είναι πολύ λιγότεροι, οπόταν το κάθε Συμβούλιο για να εξασφαλίσει «τα προς το ζην» επιβάλλει το τέλος που κρίνει το ίδιο. Ειδική αναφορά έγινε και στο γεγονός ότι για γενική επάλειψη των δρόμων στο πλαίσιο κατασκευής του αποχετευτικού μείζονος Λευκωσίας, αυξήθηκε το τέλος από 4 τοις χιλίοις σε 5 τοις χιλίοις προκειμένου να εξευρεθούν €61 εκατ. που απαιτούνταν για την υλοποίηση του έργου, το οποίο, όπως διευκρινίστηκε, έπρεπε να υλοποιήσουν οι δήμοι με δικά τους έξοδα, αλλά προτίμησαν να κρυφτούν πίσω από το ΣΑΛ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής και οι συνεργάτες του ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι στην Πάφο για έργο προϋπολογισμού €80 εκατ. έφτασαν στα €120 εκατ. πλέον οι διεκδικήσεις των εργολάβων.

Παράλληλα, δέχονταν απαιτήσεις των εργολάβων που δεν δικαιολογούνταν. Υπήρχαν επίσης περιπτώσεις που ανέθεταν συμβόλαια ύψους €10 εκατ. χωρίς προσφορές και μάλιστα με υψηλό κόστος.

Στη Λάρνακα και στη Λευκωσία διεξάγονται έρευνες από την Αστυνομία. Εκτός από τις δύο αυτές περιπτώσεις, η διαχείριση που έγινε ήταν κάκιστη και στο Παραλίμνι και την Αγία Νάπα.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γενικού Ελεγκτή ότι κάποιοι επηρεαζόμενοι ασκούν  πιέσεις προκειμένου να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να μην ασκείται έλεγχος από την ΚΕΑΑ στα κονδύλια που θα πληρώνονται στους εργολάβους. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε και τα εξής: «Η Βουλή σωστά ενέκρινε τροποποιήσεις της νομοθεσίας με βάση τις οποίες εκτός από το κράτος δεν θα δικαιούται άλλος να πληρώσει αν δεν υπάρχει έγκριση της ΚΕΑΑ. Κάποιοι πιέζουν να μην περνά από την ΚΕΑΑ και παρακαλώ να μην δεχθείτε να διαφοροποιήσετε τη νομοθεσία».

Όποτε μας υποβάθμιζαν, μας χρέωναν κι από πάνω

Την περίοδο 2007-2013 η ΕΕ χρηματοδότησε τα αποχετευτικά συστήματα με €222 εκατ. και μέχρι στιγμής απορροφήθηκαν τα €97 εκατ. Τα συμβούλια συνήψαν δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων για να υλοποιήσουν τα έργα. Εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Μαρία Πιερή αποκάλυψε: «Εντοπίσαμε δάνεια (σε Παραλίμνι και Αγία Νάπα) με ετεροβαρείς όρους που αυξάνουν το κόστος χρηματοδότησης του έργου. Με βάση τους όρους των δανείων που εγκρίθηκαν το 2009 από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, όταν υπάρχει υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας τότε το επιτόκιο θα αυξάνεται κατά 0,25% για κάθε υποβάθμιση. Λόγω της διαδοχικής υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας είχαμε τεράστιο κόστος, ενώ στους όρους δεν προνοείται ότι όταν αναβαθμίζεται η κυπριακή οικονομία θα επανέρχεται το ποσοστό της επιβάρυνσης». Απαράδεκτο χαρακτήρισαν τον συγκεκριμένο όρο, τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής όσο και οι βουλευτές Παύλος Μυλωνάς, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Ανδρέας Κυπριανού, Ανίτα Δημητρίου και Γιώργος Προκοπίου.

Πηγή: Εφημερίδα “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”

Send this to a friend