Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ε. Καλογήρου: Ξεπέρασε το ένα εκατ. η επιβατική κίνηση τον Οκτώβρη
Ε. Καλογήρου: Ξεπέρασε το ένα εκατ. η επιβατική κίνηση τον Οκτώβρη

Ε. Καλογήρου: Ξεπέρασε το ένα εκατ. η επιβατική κίνηση τον Οκτώβρη

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φθάσει το 2016 η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, ενώ οι υφιστάμενες υποδομές των αεροδρομίων είναι επαρκείς για να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερη επιβατική κίνηση από τη σημερινή, δηλώνει στο InBusinessNews η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Airports, Ελένη Καλογήρου.

Βασική προτεραιότητα παραμένει η αύξηση της επιβατικής κίνησης από και προς τα δύο αεροδρόμια και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η στρατηγική της εταιρείας, επιδιώκοντας στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε η Κύπρος να καταστεί γνωστή ως ολόχρονος προορισμός.

Παράλληλα, η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Airports μιλά για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η τουριστική βιομηχανία με κύρια πρόκληση το πρόβλημα της εποχικότητας το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής τουρισμού. Την ίδια ώρα, η κ. Καλογήρου αποκαλύπτει νέα δρομολόγια και πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου, ενώ για την ίδια η συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δραστηριότητα της εταιρεία σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου αλλά και την ταυτόχρονη έναρξη ενός νέου.

10 χρόνια Hermes Airports
H συμπλήρωση των 10 χρόνων δραστηριότητας της Hermes Airports, σύμφωνα με την ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια Ελένη Καλογήρου, σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου αλλά ταυτόχρονα και το ξεκίνημα ενός νέου. Συγκεκριμένα, ο πρώτος κύκλος περιλάμβανε την κατασκευή δυο νέων τερματικών κτιρίων σε Λάρνακα και Πάφο καθώς επίσης την ομαλή μετάβαση της λειτουργίας των δυο αεροδρομίων, από τις παλαιές στις νέες εγκαταστάσεις, γεγονός το οποίο υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ο νέος κύκλος σηματοδοτεί και τις νέες  -κοινές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα δυο κυπριακά αεροδρόμια, η αναβάθμιση και ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, που σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, θα έχει ως συνεπακόλουθο την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα δυο αεροδρόμια και αποτελεί την κατεξοχήν στρατηγική επιδίωξη της Hermes. Ταυτόχρονα όμως, έμφαση δίδεται και στη συνεχή τεχνολογική αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε εταιρείες και επιβατικό κοινό καθώς και στην ενδυνάμωση των σχέσεων της Hermes με όλους τους εταίρους και την κοινωνία.

Προτεραιότητες
Βασική προτεραιότητα της Hermes, ήταν και παραμένει η αύξηση της επιβατικής κίνησης, τόσο από, όσο και προς την Κύπρο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η στρατηγική της εταιρείας, η οποία επικεντρώνεται επίσης στην ύπαρξη στενής συνεργασίας και δράσης με όλους τους εταίρους της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας και τις αρμόδιες αρχές του κράτους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Κύπρος θα καταστεί γνωστή ως ολόχρονος προορισμός.

Η ανάδειξη νέων εμπειριών και δραστηριοτήτων που μπορούν να απολαύσουν οι τουρίστες, επιλέγοντας την Κύπρο για τις διακοπές τους ολόχρονα, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό την εν λόγω προσπάθειας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρωτοβουλίες της Hermes Airports επικεντρώνονται σε αγορές-κλειδιά ενώ στηρίζονται έμπρακτα, «στοχευμένες εκστρατείες μάρκετινγκ» με τη χρήση ψηφιακών μέσων για την προώθηση της Κύπρου. Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει εντείνει τις προσπάθειές της να πείσει αεροπορικές εταιρείες -είτε αυτές δραστηριοποιούνται ήδη στην Κύπρο, είτε είναι απλά  ενδιαφερόμενες, να αυξήσουν τις πτήσεις τους ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, με στόχο ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα δωδεκάμηνης βάσης.

Προκλήσεις
Η αβεβαιότητα και μεταβλητότητα του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν τα δύο αεροδρόμια αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που η Hermes Airports έχει να αντιμετωπίσει, αναφέρει η κ. Καλογήρου και προσθέτει πως οι εξελίξεις που μας επηρεάζουν ή μπορεί να μας επηρεάσουν είναι πολλές και οι πλείστες είναι πέραν του δικού μας ελέγχου. Θεωρεί σημαντικό να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, να είμαστε σε θέση να αναλύουμε τα γεγονότα και να προτρέχουμε των εξελίξεων με τις ανάλογες ενέργειες. Έφερε ως παράδειγμα την φετινή χρονιά κατά την οποίαν καταβλήθηκαν προσπάθειες προσέλκυσης νέων αεροπορικών εταιριών στην Κύπρο ή αύξησης του πτητικού έργου υφιστάμενων εταιριών, που συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των επιβατών. Όμως, πρόσθεσε, δεν μπορεί να παραγνωριστεί η μεγάλη συνεισφορά στην  αύξηση των επιβατών, και των διαφόρων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή γύρω μας ή και σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

«Η πρόκληση όλων των φορέων που εμπλέκονται με τον τουρισμό είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία που μας δόθηκε και να μετατρέψουμε το τουριστικό ρεύμα που θα έρθει στην Κύπρο φέτος, από κάτι προσωρινό σε κάτι μόνιμο που θα διατηρήσουμε και στα επόμενα χρόνια, ανεξαρτήτως των συνθηκών που θα επικρατούν στις γειτονικές μας χώρες μελλοντικά», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Καλογήρου.

Επαρκείς οι υφιστάμενες υποδομές 
Παρά την αυξανόμενη επιβατική και αεροπορική κίνηση η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Airports διαβεβαιώνει ότι οι υφιστάμενες υποδομές και δυο αεροδρομίων είναι επαρκείς και μπορούν να ικανοποιήσουν πολύ μεγαλύτερη επιβατική κίνηση από τη σημερινή. Υπάρχουν επίσης σχέδια επέκτασης των αεροδρομίων νοούμενου ότι φθάνουμε σε αριθμούς επιβατών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, κάτι από το οποίο απέχουμε πολύ σήμερα.

Όσον αφορά στην υπόλοιπη τουριστική υποδομή, η κ. Καλογήρου επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί για να εξυπηρετήσει μεγαλύτερους αριθμούς τουριστών, ειδικά εάν αυτοί συνεχίσουν να έρχονται αποκλειστικά στους μήνες αιχμής. Αν καταφέρουμε, έστω και μερικώς, να περιορίσουμε το πρόβλημα εποχικότητας, τότε, προσθέτει, οι υφιστάμενες υποδομές θα μπορούν να αξιοποιηθούν και πιο αποτελεσματικά.

Η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής τουρισμού, επισημαίνει, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας, ενώ θα υποβοηθήσει τον ορθό προγραμματισμό των υποδομών και των τουριστικών εγκαταστάσεων και οι οποίες απαιτούνται με βάση τους αριθμούς και το είδος του τουρισμού που η Κύπρος στοχεύει.

Νέο ιστορικό ρεκόρ στην επιβατική κίνηση
Μέχρι τα τέλη του 2016, η κ. Καλογήρου εκτιμά ότι πέραν των 8,8 εκατ. επιβατών θα ταξιδέψουν μέσω των δυο διεθνών αεροδρομίων της χώρας, αριθμός ο οποίος χωρίς αμφιβολία, όπως σημειώνει, αποτελεί ένα νέο ιστορικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2016, η αεροπορική κίνηση κατέγραψε άνοδο 17.7% ξεπερνώντας τα οκτώ εκατ. επιβάτες. Ειδικότερα, η επιβατική κίνηση κατά τον Οκτώβριο του 2016 ξεπέρασε για πρώτη φορά το ένα εκατομμύριο, γεγονός το οποίο κρίνεται εξαιρετικά  σημαντικό δεδομένου ότι σηματοδοτεί μία αυξητική τάση σε περίοδο που δεν θεωρείται αιχμής.

Παράλληλα, ο φετινός χειμώνας καταγράφει αύξηση στις προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις, της τάξης του 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χειμερινή περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση παρατηρείται στις αγορές της Ελλάδας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ, της Ολλανδίας, του Κατάρ, καθώς και άλλων χωρών.

Νέες πτήσεις και δρομολόγια 
Σε πρόσφατες επαφές που είχε η Hermes στην Κίνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης των «Routes World» με αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδιών από διάφορες χώρες, σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, συμφωνήθηκε ήδη η έναρξη 10 νέων πτήσεων από το καλοκαίρι του 2017, από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Την ίδια στιγμή, διαβεβαιώνει ότι οι προσπάθειες για αύξηση των αεροπορικών πτήσεων από και προς την Κύπρο είναι έντονες και συνεχείς. Συγκεκριμένα, η Hermes προσπαθεί με κάθε ευκαιρία, να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη ζήτηση που παρατηρείται στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Πηγή: inbusinessnews.com

Send this to a friend