Home Uncategorized Ο εφιάλτης στη Λάρνακα επέστρεψε…
Ο εφιάλτης στη Λάρνακα επέστρεψε…

Ο εφιάλτης στη Λάρνακα επέστρεψε…

Ο εφιάλτης των πλημμυρών επέστρεψε στις Καμάρες Λάρνακας.

Σε μικρότερο βαθμό, βέβαια, απ’ ότι τον Δεκέμβριο του 2014, ωστόσο και πάλι οι κάτοικοι της περιοχής έζησαν το φόβο και την αγωνία για καταστροφή των περιουσιών τους. Στην οδό Φιλονόης, ένας δρόμος όπου παρατηρήθηκαν τρομερές καταστροφές κατά τις πλημμύρες πριν από δύο χρόνια, σημειώθηκαν και πάλι αρκετές ζημιές, κυρίως σε υπόγεια κατοικιών και στον δρόμο που γέμισε λάσπες.

Οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι και καταγγέλλουν τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι εδώ και δύο χρόνια δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή. Καταγγέλλουν, επίσης, ότι δεν λήφθηκε καμία μέριμνα για να καθαριστεί αποτελεσματικά η κοίτη του ποταμού, παρά τις Καμάρες, από τις καλαμιώνες και τις υπόλοιπες ακαθαρσίες, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η απρόσκοπτη διοχέτευση των νερών της βροχής προς την αλυκή. Η ξαφνική μπόρα που έπληξε τα ξημερώματα της Τρίτης την πόλη της Λάρνακας δημιούργησε πολλά προβλήματα, όχι μόνο στην περιοχή Καμάρες, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Πλημμύρισαν υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων, προκλήθηκαν πολλές ζημιές, ενώ πλημμύρισαν και αρκετοί δρόμοι, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν αυτοκίνητα. Από τις 2 τα ξημερώματα μέχρι και το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρνακας δεν προλάβαινε να ανταποκρίνεται σε κλήσεις για παροχή βοήθειας. Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν υπήρξαν μεγάλες καταστροφές μέσα σε σπίτια από τα νερά της βροχής, όπως είχε συμβεί προ διετίας.

Γιατί πλημμύρισαν οι Καμάρες;

Ο Γιώργος Θεοκλής, αρχιτέκτονας στο Δήμο Λάρνακας, ο οποίος διαμένει στις Καμάρες εξήγησε, με την ιδιότητά του ως κάτοικος της περιοχής, τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη τοποθεσία πλημμύρησε ξανά. Όπως ανέφερε, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες πριν από δύο χρόνια, δεν εκτελέστηκε κανένα αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή, παρά μόνο κάποιες βοηθητικές μικροεργασίες. Το μόνο που έγινε την τελευταία διετία, παρατήρησε, ήταν η προκήρυξη προσφορών και η ανάθεση μελέτης σε ιδιώτη μελετητή, προκειμένου η περιοχή ν’ απαλλαγεί από το πρόβλημα των πλημμύρων. Ως εκεί όμως.

Επιπλέον, ο κ.Θεοκλής είπε ότι ουδέποτε έγινε συστηματικός καθαρισμός του ποταμού των Καμάρων, ειδικά στο ευπαθές σημείο παρά το μνημείο, έτσι ώστε να διοχετεύονται τα νερά της βροχής στη λίμνη της αλυκής. «Φέτος η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας προκήρυξε προσφορές για καθαρισμό του ποταμού, που αρχίζει από την Αραδίππου και καταλήγει στο μνημείο των Καμάρων. Αντί, όμως, τα έργα να ξεκινήσουν από το επικίνδυνο σημείο που είναι κοντά στο μνημείο των Καμάρων, ξεκίνησαν από την περιοχή της Αραδίππου. Δυστυχώς, μ’ έκπληξη διαπιστώσαμε μετέπειτα ότι οι προσφορές που προκηρύχθηκαν δεν συμπεριλάμβαναν καθαρισμό της κοίτης του ποταμού κοντά στο μνημείο, δηλαδή του πιο ευάλωτου σημείου», παρατήρησε.

Ο Γιώργος Θεοκλής επιρρίπτει ευθύνες για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις Καμάρες όποτε βρέξει σ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (και στο Υπουργείο Εσωτερικών), πρωτίστως όμως στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας η οποία, όπως υποστήριξε, δεν μερίμνησε έγκαιρα να καθαρίσει τους καλαμιώνες από τον ποταμό, έτσι ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η διοχέτευση των όμβριων υδάτων.  «Ευχαριστούμε το Θεό που τα ξημερώματα της Τρίτης έβρεξε καταρρακτωδώς μόνο για μισή ώρα. Διαφορετικά, εάν η βροχή διαρκούσε περισσότερη ώρα, τότε πολύ φοβάμαι θα είχαμε τις ίδιες καταστροφές που είχαμε το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου 2014», σημείωσε. Ο Γιώργος Θεοκλής υποστήριξε, ακόμα, ότι όλα τα οδικά έργα που εκτελέστηκαν στην περιοχή Καμάρες τα τελευταία χρόνια, η λεωφόρος Γεώργιου Χριστοδουλίδη και παλαιότερα ο αυτοκινητόδρομος Λάρνακας – Καλού Χωριού, έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα των πλημμυρών σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε συνδυασμό με την άναρχη οικιστική ανάπτυξη που έχει παρατηρηθεί.

Η απάντηση του Επάρχου

Στις δικές του τοποθετήσεις ο Έπαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου χαρακτήρισε… υπερβολικό το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στις Καμάρες μετά τις τελευταίες βροχές. «Βρίθουν υπερβολής τα όσα έχουν ακουστεί», είπε ο έπαρχος και πρόσθεσε. «Έγιναν πάρα πολλά έργα, τόσο από την επαρχιακή διοίκηση όσο και από τα δημαρχεία της Λάρνακας και της Αραδίππου. Φροντίζουμε συνεχώς για την καθαριότητα των καναλιών, ιδιαίτερα στην περιοχή των Καμάρων. Διανοίχθηκαν νέες κατευθύνσεις για τη ροή του νερού από τον ποταμό στην αλυκή. Είναι υπερβολές αυτά που ακούστηκαν ότι οι κάτοικοι στις Καμάρες είναι σε απόγνωση. Δεν υπάρχει κόσμος σε απόγνωση. Απλά ο κόσμος είναι φοβισμένος, διότι έζησε τα τραγικά γεγονότα πριν από δύο χρόνια. Δεν πρόκειται, όμως, να ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις. Δεν υπάρχουν σοβαρές καταστροφές στις Καμάρες, δεν πλημμύρισαν σπίτια παρά μόνο υπόγεια». Ο Έπαρχος Λάρνακας είπε ότι παρατηρήθηκε ροή μεγάλου όγκου χωμάτων, λάσπης, φύλλων και κλαδιών μέσα στους οχετούς, με αποτέλεσμα να κλείσουν. Ως είχε ως επακόλουθο ν’ ανέβει η στάθμη του νερού στους δρόμους και κάποια υπόγεια να πλημμυρίσουν. Ανέφερε, τέλος, ότι σ’ εξέλιξη βρίσκεται εκπόνηση αντιπλημμυρικής μελέτης που θα ολοκληρωθεί σ’ ένα χρόνο, που θα καλύψει τις περιοχές Λάρνακας, Αραδίππου και Λειβάδια.

Κλήσεις μέχρι το μεσημέρι

Στο μεταξύ, μέχρι το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρνακας εξακολουθούσε να λαμβάνει κλήσεις από απελπισμένους πολίτες, οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια, είτε για πλημμυρισμένα υπόγεια, είτε για ρυμούλκηση αυτοκινήτων από πλημμυρισμένους δρόμους. Ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρνακας Στέλιος Στυλιανού δήλωσε ότι η Πυροσβεστική άρχισε να λαμβάνει κλήσεις για παροχή βοήθειας από τις 2 το πρωί, όταν ξεκίνησε η μπόρα συνοδευόμενη από δυνατούς ανέμους. Μέχρι το μεσημέρι, η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε περισσότερες από 80 κλήσεις κυρίως για άντληση νερών από υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων και για ρυμούλκηση παγιδευμένων αυτοκινήτων από πλημμυρισμένους δρόμους.

«Από τις βροχές επηρεάστηκαν πολλές περιοχές της Λάρνακας, όμως τα περισσότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν ξανά στις Καμάρες. Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και σε υπόγεια καταστημάτων στις λεωφόρους Μακαρίου και Γρίβα Διγενή. Επίσης, πλημμύρισαν υπόγεια στα Λειβάδια, στους Αγίους Αναργύρους, στην Αραδίππου και σε άλλες περιοχές. Η λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού (πρώην Στρατηγού Τιμάγια) πλημμύρισε κι έκλεισε για την τροχαία κίνηση και στις δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Πλημμύρισε, επίσης, η λεωφόρος Γρίβα Διγενή σε κάποιο σημείο καθώς και η λεωφόρος Γεώργιου Χριστοδουλίδη, από τον κυκλικό κόμβο του ΓΣΖ μέχρι το Cineplex», συμπλήρωσε ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρνακας. Να σημειωθεί, ακόμα, ότι διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος παρατηρήθηκε στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Καλού Χωριού, παρά τις Καμάρες, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα φώτα τροχαίας.

Περιοδεία δημαρχεύων Λάρνακας

Ο δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή δημοτικό γραμματέα και από βουλευτές των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, πραγματοποίησε περιοδεία στους πλημμυρισμένους δρόμους των Καμάρων κι εξέτασε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι το πρωί πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο σύσκεψη όλων των αρμοδίων τμημάτων για να μελετηθεί η κατάσταση στις ευπαθείς περιοχές και να παρθούν μέτρα. Είπε, επίσης, ότι έδωσε οδηγίες για καθαρισμό όλων των σχαρών και των οχετών εν’ όψει των πρώτων βροχών.

«Δυστυχώς, με τις πρώτες ραγδαίες βροχές πολλά αντικείμενα που ήταν στους δρόμους μεταφέρθηκαν στις σχάρες, με αποτέλεσμα να κλείσουν και να μην γίνεται απρόσκοπτα η απορρόφηση του νερού. Τα συνεργεία του δημαρχείου και της επαρχιακής διοίκησης προχωρούν από το πρωί σε καταγραφή των ζημιών. Δεν πλημμύρισαν σπίτια, παρά μόνο υπόγεια. Με το δίκαιο του ο κόσμος είναι εξαγριωμένος. Γι’ αυτό και ο κάθε αρμόδιος φορέας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν οφείλονται σε εργολάβους του αποχετευτικού και στον κακό σχεδιασμό του αποχετευτικού. Από το 2014, όταν έγιναν οι καταστροφικές πλημμύρες, ο Δήμος Λάρνακας ανταποκρίθηκε στις δικές του ευθύνες και προχώρησε στην υλοποίηση όλων των άμεσων ενεργειών, δηλαδή στον καθαρισμό των σχαρών, των οχετών, των αντλιών κτλ», υποστήριξε ο κ.Χριστοδούλου.

Όσον αφορά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην οδό Τερψιχόρης (πάροδος της Στρατηγού Τιμάγια), ο Δημαρχεύων Λάρνακας εξήγησε ότι δεν λειτούργησαν οι αντλίες για άντληση των νερών της βροχής, πιθανότατα λόγω της διακοπής στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Send this to a friend