Home ΛΑΡΝΑΚΑ Οι ψίθυροι και ο τερματισμός της λεηλασίας στο Μακένζι!
Οι ψίθυροι και ο τερματισμός της λεηλασίας στο Μακένζι!

Οι ψίθυροι και ο τερματισμός της λεηλασίας στο Μακένζι!

Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ως κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, να αναλάβει το ίδιο το υπουργείο τη διαχείριση της περιοχής των κέντρων στην περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα, οδήγησε σε όργιο ψιθύρων από επηρεαζόμενους περί υπόσκαψης ενός τουριστικού πνεύμονα στη Λάρνακα.

Σκοπός των ψιθύρων η καλλιέργεια κλίματος που να ευνοεί διαιώνιση μιας κατάστασης που εδραιώθηκε εδώ και αρκετά χρόνια και που συνίστατο στην άγρια εκμετάλλευση των συγκεκριμένων τ/κ περιουσιών εις βάρος όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων ιδιοκτητών και προσφύγων, αλλά και γενικότερα του φορολογούμενου ο οποίος χρηματοδοτεί τη συντήρηση του συνόλου των τ/κ περιουσιών χωρίς να εισπράττονται τα ανάλογα ενοίκια.

Η κατάσταση που συντηρήθηκε επί σειρά ετών ευνοούσε μόνο μεμονωμένα άτομα, κάποια από τα οποία είχαν ακόμη και κομματικές πλάτες εξασφαλίζοντας την ανοχή της Πολιτείας. Η διαχείριση κέντρων αναψυχής στο Μακένζι άλλαξε κατά καιρούς χέρια με το Δημόσιο να έχει μηδαμινά έσοδα, σε σχέση με τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει αν νοίκιαζε τα υποστατικά με βάση το αγοραίο ενοίκιο.

Ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών θέσαμε και πληροφορία που κυκλοφορεί στη Λάρνακα, ότι με την ενέργεια του να αφαιρέσει από το δήμο τη διαχείριση των κέντρων στο Μακένζι δεν βοηθά τη τουριστική βιομηχανία της Λάρνακας στην οποίαν στηρίζεται η πόλη. «Είμαι στη διάθεση της πόλης για βοήθεια και στήριξή της, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και με νόμιμο τρόπο με παράλληλη είσπραξη και των χρημάτων που αναλογούν από την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων», είπε ο κ. Χάσικος.

Διερωτήθηκε δε, γιατί να κερδοσκοπούν κάποιοι εις βάρος των τουρκοκυπριακών περιουσιών τις οποίες συντηρεί το κράτος με πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. «Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ο κηδεμόνας θα πρέπει να νοικιάζει τα κέντρα με χαμηλό νοίκι και αυτοί που τα νοικιάζουν φθηνά να τα υπενοικιάζουν εισπράττοντας πολλαπλάσια», είπε.

Υπέδειξε ότι υπάρχουν νόμοι και είναι καιρός να επιβληθεί τάξη. Παρατήρησε επίσης ότι κάποιοι δεν έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες. Παράλληλα, είπε ότι θα εξεταστούν τα συμβόλαια ανάθεσης της διαχείρισης των υποστατικών. Τέλος, τόνισε ότι η διαχείριση έπρεπε να ανακτηθεί από τον κηδεμόνα από τον Ιανουάριο του 2016, αλλά αυτό δεν έγινε κυρίως λόγω νομικών θεμάτων.

Τι διαπιστώθηκε, όμως, από έλεγχο που διενήργησε ο κηδεμόνας σχετικά με τα κέντρα στην περιοχή Μακένζι; Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, Ματθαίο Οικονομίδη, διαπιστώθηκαν και τα εξής:

– Η φθίνουσα με την πάροδο των χρόνων οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αναστράφηκε από το 2010.

– Παράνομη κατοχή και χρήση αριθμού εστιατορίων/ κέντρων αναψυχής, λόγω της αυθαίρετης υπενοικίασης σε τρίτα πρόσωπα, με την είσπραξη από μέρους των μισθωτών σημαντικών ποσών από τα μηνιαία ενοίκια.

– Ανεξέλεγκτες προσθήκες και μετατροπές στα αρχικά κτήρια κι επέμβαση στους εξωτερικούς χώρους, χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή ή/και Οικοδομική Αρχή.

– Παράνομες επεμβάσεις σε γειτονικά οικόπεδα και δημόσιους ανοικτούς χώρους.

– Σημαντικές χρηματικές οφειλές των μισθωτών, τόσο προς το Δήμο Λάρνακας όσο και προς τους δανειστικούς επιτρόπους, συναφή με δάνεια που είχαν συνάψει για την ανέγερση των εστιατορίων και τα οποία δεν έχουν εξοφλήσει.

– Πολύ χαμηλά ετήσια ενοίκια συγκρινόμενα με το αγοραίο ενοίκιο, τα οποία και οφείλονται ακόμη στο δήμο Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε επανειλημμένα υποδείξει ότι ο κηδεμόνας τ/κ περιουσιών όφειλε καθηκόντως να αναλάβει τη διαχείριση των εν λόγω κέντρων αναψυχής, ως ο κατά νόμο υπεύθυνος.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, οι πλείστοι από τους αρχικούς κατόχους, οι οποίοι δανειοδοτήθηκαν από τους δανειστικούς επιτρόπους / Ταμείο Δημοσίων Δανείων με σημαντικά ποσά για την ανέγερση των εστιατορίων τους, δεν ανταποκρίθηκαν στις συμβατικές υποχρεώσεις τους. Οι οποιεσδήποτε προσπάθειες καταβλήθηκαν για εξόφληση των δανείων αυτών απέβησαν άκαρπες και τα οποιαδήποτε δικαστικά διατάγματα εκδόθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές εναντίον των οφειλετών, παρέμειναν ανεκτέλεστα.

Πώς φτάσαμε στη σημερινή αυθαιρεσία

Το 1987, προτού θεσπισθεί η περί τουρκοκυπριακών περιουσιών νομοθεσία (Νόμος 139/91 έως 68(Ι)/2012), στην περιοχή Μακένζι διαμορφώθηκε χώρος συνολικά 17 τεμαχίων, εκ των οποίων 14 παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους εκτοπισθέντες για λειτουργία εστιατορίων/κέντρων αναψυχής. Πρόκειται για τα πρόσωπα εκείνα που είχαν ανεγείρει στη συγκεκριμένη περιοχή μετά το 1974, χρησιμοποιώντας ευτελή υλικά, ανάλογου τύπου μη αδειούχα υποστατικά. Ο εκ των υστέρων ανασχεδιασμός του χώρου περιελάμβανε επίσης κτήριο δημοσίων διευκολύνσεων, πεζοδρόμους, χώρους πρασίνου και οργανωμένο χώρο στάθμευσης.

Με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Δήμος Λάρνακας (ως δικαιούμενος κατοχή του τεμαχίου στο οποίο ανηγέρθησαν τα αρχικά υποστατικά) και οι αρχικοί εστιάτορες υπέγραψαν κατά την 1/1/1987 Συμβάσεις Μίσθωσης για περίοδο 33 χρόνων, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη δέκα χρόνια, υπό την προϋπόθεση συμμόρφωσης με τους όρους της Σύμβασης Μίσθωσης. Ρητή αναφορά, μεταξύ αυτών, διελάμβανε την απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής υπεκμίσθωση άνευ της συγκαταθέσεως της δημοτικής Αρχής. Η εν λόγω τ/κ περιουσία περιήλθε στον κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών δυνάμει των διατάξεων του Νόμου αρ. 139/91, μετά από τη θέσπισή του κι εφόσον τέθηκε σε ισχύ την 1/7/1991.

Αρχές του 2015, ο κηδεμόνας Τ/κ Περιουσιών ενημερώθηκε με βάση εκθέσεις των αρμοδίων τμημάτων, ότι σημαντικός αριθμός των συμβαλλομένων προχώρησε στην υπεκμίσθωση των κέντρων αναψυχής σε μη δικαιούχα άτομα, εισπράττοντας πολύ πιο ψηλά από τα οφειλόμενα στο δήμο Λάρνακας ενοίκια. Παραλλήλως, η αναμόρφωση του χώρου, η απότοκος αύξηση των επισκεπτών και η επακόλουθος εμπορική αναβάθμιση της περιοχής, οδήγησε τους χρήστες στις παράνομες επεκτάσεις και αυθαίρετες χρήσεις παρακείμενων χώρων πρασίνου και δημόσιων πεζοδρομίων. Το ποτήρι ξεχείλισε και αποφασίστηκε η επιβολή της τάξης, εγχείρημα όχι και τόσο απλό.

Πηγή: Εφημερίδα “Φ”

 

Send this to a friend