Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ρώσικο ενδιαφέρον για τον τεχνητό ύφαλο Λάρνακας!
Ρώσικο ενδιαφέρον για τον τεχνητό ύφαλο Λάρνακας!

Ρώσικο ενδιαφέρον για τον τεχνητό ύφαλο Λάρνακας!

Η χωροθέτηση της περιοχής προγραμματιζόταν για τον Οκτώβριο, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα εφικτή η αγορά του σκάφους ώστε να γίνει άμεσα η πόντιση

Ενδιαφέρον από Ρώσο επιχειρηματία για επένδυση στο έργο της δημιουργίας τεχνητού υφάλου στη Λάρνακα εκφράστηκε τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας επέδειξε σοβαρό ενδιαφέρον για επένδυση στο έργο το οποίο είναι στα σκαριά ενημερώνοντας τους αρμόδιους φορείς για σχέδια για αναβαθμισμένη μορφή του υφάλου σε σύγκριση με όσα προγραμματίζονται από πλευράς της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας και του αρμόδιου υπουργείου.

Οπως ανέφερε στη “Χ” έγκυρη πηγή, το ρώσικο ενδιαφέρον είναι υπαρκτό και σοβαρό, ωστόσο από το σημείο αυτό μέχρι τη μετουσίωση του ενδιαφέροντος σε πράξη υπάρχει πολύς και δύσκολος δρόμος.

Η συμμετοχή ιδιώτη επιχειρηματία στον τεχνητό ύφαλο θεωρείται δύσκολη υπόθεση, επειδή απαιτούνται ρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση της θάλασσας ως δημοσίου αγαθού. Οπως πληροφορούμαστε, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο αυτό παρά το γεγονός ότι τέτοιες διαδικασίες ενδεχομένως να προκαλέσουν μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου. H δυνατότητα ιδιωτικής χρηματοδότησης του έργου παρουσιάζεται ελκυστική επειδή η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες στην εξασφάλιση κονδυλίων παρά το γεγονός ότι τα χρήματα που απαιτούνται δεν είναι απαγορευτικά για τα δεδομένα του κράτους.

Οπως αποκαλύψαμε πρόσφατα στη “Χ”, ο τεχνητός ύφαλος της επαρχίας Λάρνακας θα δημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης. Η περιοχή επελέγη κατόπιν επιστημονικής μελέτης με μετρήσεις για τα θαλάσσια ρεύματα, την καθαρότητα του νερού, την προσβασιμότητα και τη μορφή του βυθού και κρίθηκε η καταλληλότερη ανάμεσα σε τρεις περιοχές που εξετάστηκαν. Οι άλλες δύο ήταν η παραλία Καστέλλας και η θάλασσα στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Οπως πληροφορούμαστε, το Τμήμα Αλιείας και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας βρίσκονται σε εντατική προσπάθεια αναζήτησης παλιού σκάφους για να γίνει πόντιση. Η αναζήτηση αυτή γίνεται στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο και η εξεύρεση κατάλληλου σκάφους με επαρκές μέγεθος, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός τεχνητού υφάλου επείγει.

Η χωροθέτηση της περιοχής προγραμματιζόταν για τον Οκτώβριο, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα εφικτή η αγορά του σκάφους ώστε να γίνει άμεσα η πόντιση. Οπως πληροφορούμαστε, έχει βρεθεί παλιό σκάφος μήκους 60 μέτρων η αγορά του οποίου θα κοστίσει περίπου 100 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο το κονδύλι δεν είναι διαθέσιμο.

Και πάρκο Snorkeling

Αυτό το διάστημα γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστεί το θέμα που έχει προκύψει με το επιπλέον κόστος του τεχνητού υφάλου. Το αρχικό κόστος είχε υπολογιστεί περί τις 300 χιλιάδες ευρώ και το κονδύλι εξασφαλίστηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Οπως προκύπτει όμως, το ευρωπαϊκό κονδύλι δεν καλύπτει την αγορά του σκάφους που θα ποντιστεί. Κατόπιν τούτου, γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης του πρόσθετου ποσού για την αγορά του πλοίου που θα ποντιστεί στο βυθό της Ορόκλινης.

Ο στόχος του αρμόδιου υπουργείου και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας με τη δημιουργία τεχνητού υφάλου είναι διπλός: αφενός η περαιτέρω ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, αφετέρου η ενίσχυση της βιοποικιλότητας του βυθού, γι’ αυτό και τα υλικά πρέπει να είναι ιχθυοπαραγωγά.

Ο τεχνητός ύφαλος θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης στην προσπάθειά της να ανεβάσει άλλο ένα επίπεδο τον καταδυτικό τουρισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μαζί με τον τεχνητό ύφαλο, θα κατασκευαστεί πάρκο snorkeling στο οποίο θα μπορούν οι λάτρεις της κατάδυσης με μάσκα να απολαμβάνουν τη μαγεία του βυθού. Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης είχε μια εξαιρετική ιδέα για το πάρκο αυτό, το οποίο θα γίνει με πόντιση και τοποθέτηση μέσω συγκόλλησης 64 πιστών αντιτύπων αμφορέων που έχουν βρεθεί στις θάλασσες της Κύπρου.

Σε αντίθεση με αυτά τα δύο έργα όμως, μια επίσης καινοτόμα ιδέα της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης η οποία δεν ευοδώθηκε είναι η υλοποίηση του τεχνητού υφάλου με μορφή αναπαράστασης μεγάλου ιστορικού γεγονότος. Εκείνο που σχεδιαζόταν ήταν να γίνει μια εντυπωσιακή υποθαλάσσια αναπαράσταση ναυμαχίας, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, η πρόταση απορρίφθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και εγκαταλείφθηκε.

Πηγή: Εφημερίδα “Χ”

Send this to a friend