Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αμοιβή Δημάρχων: «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής»…
Αμοιβή Δημάρχων: «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής»…

Αμοιβή Δημάρχων: «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής»…

Η αμοιβή των Δημάρχων και των Αντιδημάρχων ανά Δήμο

Το να είναι κανείς ο πρώτος πολίτης μιας πόλης ή μιας κοινότητας είναι σίγουρα ιδιαίτερα τιμητικό για τον καθένα. Ωστόσο πέρα από τιμητικό είναι και ιδιαίτερα επικερδές αφού η αμοιβή όσων αποτελούν το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι σε καιρό βαθιάς οικονομικής ύφεσης, ιδιαίτερα ικανοποιητική έως και προκλητική.Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το έτος 2014, το να είσαι Δήμαρχος στην Κύπρο συνεπάγεται με μια καλή αντιμισθία, αποζημίωση και έξοδα παραστάσεων, που κυμαίνονται από 40 μέχρι 70 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου τρεις με πέντε χιλιάδες ευρώ το μήνα συμπεριλαμβανομένου του 13ου μισθού.

Οι πιο ψηλά αμειβόμενοι Δήμαρχοι για το 2014 ήταν ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου και ο Δήμαρχος Στροβόλου Λάζαρος Σαββίδης, με αντιμισθία 70 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Στη σχετική λίστα ακολουθούν οι Δήμαρχοι Λευκωσίας, Λάρνακας και Πάφου με μισθούς άνω των 60 χιλιάδων ευρώ το χρόνο.

Πιο χαμηλόμισθοι είναι οι Δήμαρχοι Αθηαίνου με 40 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και Αγίας Νάπας με 38.

Σε παρατήρηση του στην συγκεκριμένη Έκθεση, ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης επισημαίνει:

«Σύμφωνα με στοιχεία που μας δόθηκαν από τους Δήμους για το έτος 2014, τα ποσά που αφορούν στην αντιμισθία και έξοδα παραστάσεων των Δημάρχων και αποζημίωση και έξοδα παραστάσεων Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, καθώς και τα ποσά που αφορούν στις συντάξεις και εφάπαξ φιλοδωρήματα των πρώην Δημάρχων, φαίνονται στους πιο κάτω πίνακες. Σύμφωνα με τους Γενικούς Όρους Έγκρισης Προϋπολογισμών των Δήμων, η αποζημίωση και τα έξοδα παραστάσεως του Αντιδημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων δεν μπορεί να υπερβεί το 15% των αντίστοιχων ποσών που λαμβάνει ο Δήμαρχος. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν σε 10 Αντιδημάρχους ξεπερνούν το 15% των αποδοχών των Δημάρχων».

pinakas1 6

 

pinakas2 5

Πηγή: Εφημερίδα “24”

Send this to a friend