[ad_1]
– Η ανάπτυξη συνεχίστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 με επιταχυνόμενο ρυθμό
– Η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα
– Σημαντική η πρόοδος ως προς τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος
– Η υλοποίηση όλων των δομικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας
Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά πως οι μακροοικονομικές προοπτικές της Κύπρου είναι θετικές και συνοδεύονται από τη σημαντική αύξηση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, τη μείωση της ανεργίας και την περαιτέρω βελτίωση βασικών εγχώριων δεικτών που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα από την αρχή του έτους.
Ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το 2016 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,6% και το 2017 στο 2,8%. Η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να οδηγήσει σε περεταίρω βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας κατά τους επόμενους μήνες. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή της, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας, η Κύπρος επωφελήθηκε από το Οικονομικό Πρόγραμμα Προσαρμογής, κατά τη διάρκεια του οποίου ανέκαμψε από την ύφεση, εξυγίανε τα δημόσια οικονομικά της και σταθεροποίησε τον χρηματοπιστωτικό της τομέα.
Η σημαντική πρόοδος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, όσον αφορά στην εφαρμογή των πολιτικών που είχαν καθοριστεί στο Πρόγραμμα, έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί ευεργετικά προς στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας.
Το γεγονός αυτό, καταδεικνύει την ευελιξία της κυπριακής οικονομίας και αναδεικνύει παράλληλα τις προοπτικές του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας.
Η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών σημειώνει ότι η Κύπρος έχει εφαρμόσει σημαντικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στη διασφάλιση ισχυρής δημοσιονομικής διακυβέρνησης στα επόμενα χρόνια.
Η Υπηρεσία θεωρεί πως η καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία της κυπριακής οικονομίας μέχρι σήμερα και οι προοπτικές για ανάκαμψη που διαμορφώνονται δημιουργούν ένα θετικό κλίμα που ευνοεί την οικονομική ανάπτυξη.
Επιπλέον, η τροχιοδρόμηση σημαντικών δομικών μεταρρυθμίσεων σηματοδοτεί την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.
Η Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εξακολουθούν να εκκρεμούν αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, στη δημόσια διοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον τομέα της υγείας.
Στην Οικονομική της Επισκόπηση για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών θεωρεί πως η υλοποίηση όλων των δομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προώθηση των επενδύσεων.
Όπως αναφέρει, η δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου κανονιστικού πλαισίου θα διευκολύνει την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες σήμερα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και παρεμποδίζονται από ορισμένες διαρθρωτικές αδυναμίες (όπως για παράδειγμα η διεκπεραίωση οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση των συμβάσεων).
Όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις της Υπηρεσίας, ενώ το κλίμα βελτιώνεται, το οικονομικό περιβάλλον θα εξακολουθήσει να εμπεριέχει προκλήσεις και το 2016.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα θέματα που χρειάζονται επίλυση, όπως ο ψηλός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η υψηλή ανεργία και τα αυξημένα επίπεδα χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, τονίζεται ότι η ανάκτηση της πλήρους αξιοπιστίας του χρηματοοικονομικού τομέα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Κύριος παράγοντας για τη σταθερότητα του συστήματος είναι η αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη παραγωγικών χορηγήσεων.
Η Υπηρεσία αναφέρει ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο στην αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανειακών τους χαρτοφυλακίων, καθώς τα πιο πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι αναδιαρθρώσεις των δανείων προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς.
Η Υπηρεσία θεωρεί, επίσης, ότι το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω τις προσπάθειες των τραπεζών για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.
Όσον αφορά στις εξωτερικές προκλήσεις, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών επισημαίνει ότι η πιθανή επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενδεχόμενη επιδείνωση των προοπτικών της ρωσικής οικονομίας και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ανατολικής Μεσογείου, ενδεχομένως να προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομική εμπιστοσύνη, στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα. Αφετέρου, σημειώνεται ότι, οι γεωπολιτικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες καθιστούν την Κύπρο ασφαλέστερο τουριστικό προορισμό και θα μπορούσαν επομένως να αντισταθμίσουν, σε σημαντικό βαθμό, την πιθανή μείωση του τουριστικού ρεύματος από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην Οικονομική της Επισκόπηση για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών τονίζει ότι η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της κυπριακής οικονομίας δεν επιτρέπει την αναβολή των προσπαθειών για την περαιτέρω μεταρρύθμισή της.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας προκειμένου να διασφαλιστεί μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη.
[ad_2]
Source link