Καταρροϊκός πυρετός εμφανίστηκε στην επαρχία Λάρνακας: Καταγράφηκαν 73 κρούσματα
Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού εμφανίστηκαν στην επαρχία Λάρνακας, επηρεάζοντας μικρό αριθμό αιγοπροβάτων σε κοπάδια της περιοχής, ενώ, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, λαμβάνονται μέτρα για να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι που επηρεάζονται και να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου από ζώο σε ζώο. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καθησυχάζουν, πάντως, ότι η ασθένεια δεν προσβάλλει τους ανθρώπους.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, τα κρούσματα εμφανίστηκαν στην επαρχία Λάρνακας, σε περιοχές που συνορεύουν με τη νεκρή ζώνη. Η ασθένεια μεταδίδεται στα ζώα από τις σκνίπες. Κληθείς να πει πόσο σοβαρή είναι η νόσος, ο κ. Πίπης ανέφερε ότι «δεν είναι του μεγέθους της σοβαρότητας που θα είχε η περίπτωση του αφθώδους πυρετού».
Εξήγησε ότι το στέλεχος της νόσου -που αποτελεί τον παθογόνο παράγοντα- υπήρχε στην Κύπρο, όμως μέχρι τώρα δεν υπήρχαν εκδηλώσεις κλινικών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Πίπη, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των κοπαδιών που επηρεάζονται από την ασθένεια. Ο κ. Πίπης ανέφερε επίσης ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ενημέρωσαν ήδη τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων για τα συγκεκριμένα κρούσματα που προέκυψαν στην Κύπρο.
Καταγράφηκαν 73 κρούσματα
Με βάση τη γνωστοποίηση των κυπριακών Αρχών προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό, τα κρούσματα εντοπίζονται στα Πυργά, στην Κοφίνου, στην Πύλα, στο Αλεθρικό, καθώς και στους Τρούλλους και στη Μενόγεια, στην επαρχία Λάρνακας, με ημερομηνία εμφάνισης των κρουσμάτων τη 19η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά 73 κρούσματα σε αιγοπρόβατα, εκ των τα 31 ήταν θανατηφόρα.
Ως προς τα μέτρα προστασίας, ο κ. Πίπης είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι ίδιοι οι εκτροφείς είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν σε ψεκασμούς, εφαρμόζοντας μέτρα βιοασφάλειας, ώστε να αποτρέπεται η μετάδοση παθογόνων παραγόντων. Όσον αφορά πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, είπε ότι αυτά περιλαμβάνουν τη διοργάνωση επιμορφωτικών συναντήσεων στις περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί τα κρούσματα, για να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι.
«Από μέρους μας χορηγούνται συνταγές για να προμηθευτούν [οι εκτροφείς] τα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα για να αποτραπεί η πρόκληση περαιτέρω επιπλοκών», πρόσθεσε. Κληθείς τέλος να αναφερθεί στον κίνδυνο εξάπλωσης σε άλλες επαρχίες, ο κ. Πίπης είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ούτε όμως και να πει κάνεις κάτι τέτοιο με βεβαιότητα, καθώς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες.
Μέτρα στα κατεχόμενα
Οι «αρχές» του ψευδοκράτους απαγόρευσαν σε Τ/κ κτηνοτρόφους τη μεταφορά ζώων σε βοσκοτόπια στις περιοχές της Πύλας και της νεκρής ζώνης, μετά από κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκαν σε πρόβατα στις ελεύθερες περιοχές και συγκεκριμένα στην επαρχία Λάρνακας.
Η ασθένεια είναι μεταδοτική από ζώο σε ζώο, όχι όμως και στον άνθρωπο. Οι «κτηνιατρικές υπηρεσίες» στα κατεχόμενα ανακοίνωσαν ότι η απαγόρευση θα αρθεί μόνο με νεότερη ανακοίνωση εκ μέρους τους, ενώ ανέφεραν ότι ξεκίνησαν αεροψεκασμοί στην περιοχή που γειτνιάζει με τις ελεύθερες περιοχές, καθώς η ασθένεια μεταδίδεται μέσω κουνουπιών.
Ο «διευθυντής» των «κτηνιατρικών υπηρεσιών» Χουσεΐν Ατάμπεν ανέφερε εξάλλου ότι θα ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους για τα μέτρα, ενώ ζήτησε να αναστείλουν επαφές με κτηνοτρόφους στις ελεύθερες περιοχές και να κρατήσουν μακριά τα ζώα από βοσκοτόπια τα οποία χρησιμοποιούν Ε/κ κτηνοτρόφοι.
Σύμφωνα με τον Ατάμπεν, η αρμόδια τεχνική επιτροπή θα συναντηθεί την Τετάρτη για ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος. Νωρίτερα ο «πρόεδρος» της «ένωσης κτηνοτρόφων» Μουσταφά Ναϊμογουλαρί ζήτησε να παρθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια, η οποία εκδηλώθηκε στις ελεύθερες περιοχές.