[ad_1]
Αν είσαι γυναίκα, σίγουρα ξέρεις ότι στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου για την υγεία σου περιλαμβάνεται η ετήσια επανάληψη του Τest Pap, που θεωρείται το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου.
Νέες μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι εξετάσεις, όπως το Thin Prep και το ΗPV DNA testing, μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη διαγνωστική εγκυρότητα. Μήπως ήρθε, λοιπόν, η ώρα να αναβαθμίσεις το γυναικολογικό σου check up;
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Εmbio θα σου εξηγήσει το πώς και το γιατί.
Πιθανόν γνωρίζεις ότι ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει κολπικό υπέρηχο και Τest pap, που πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως στις γυναίκες κάθε ηλικίας από τη στιγμή έναρξης των σεξουαλικών σχέσεων και πιο συχνά σε γυναίκες με ευρήματα. Ο βασικός αυτός έλεγχος πιθανόν όμως να μην είναι αρκετός και να χρειάζεται να συμπληρωθεί κι από άλλες εξετάσεις.
Τest Pap: γιατί είναι απαραίτητο;
Σίγουρα ξέρεις ότι το Τεστ Παπ αποτελεί τη βασική εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι μια σχετικά απλή και ανώδυνη γυναικολογική εξέταση, κατά την οποία ο γυναικολόγος λαμβάνει από τον τράχηλο της μήτρας κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια εξετάζονται για τυχόν ύποπτες αλλαγές. Είναι σημαντική εξέταση επειδή μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας στα πολύ πρώιμα στάδιά του, οπότε η αντιμετώπισή του είναι πιο αποτελεσματική. Εκτός όμως τις προκακοήθεις και κακοήθεις αλλαγές, το τεστ pap μπορεί να εντοπίσει τον ιό HPV, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες καταστάσεις όπως κολπίτιδες και τραχηλίτιδες. Παρόλο αυτά οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η διαγνωστική ικανότητα του Τεστ Παπ δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Τhin Prep test: ποιο κενό συμπληρώνει;
Επειδή ένα μέρος του δείγματος, που λαμβάνεται από τον τράχηλο κατά τη διάρκεια του Τεστ Παπ για να τοποθετηθεί στο ειδικό πλακάκι, όπου και θα εξεταστεί, παραμένει στη συσκευή λήψης, δημιουργείται ένα διαγνωστικό κενό. Κι αυτό επειδή χάνεται αρκετό από το υλικό που θα έπρεπε κανονικά να εξεταστεί. Αυτός είναι ο λόγος που το Τεστ Παπ δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε υψηλά ποσοστά απόλυτα έγκυρη διάγνωση. Το κενό αυτό έρχεται να συμπληρώσει η εξέταση Τhin Prep – Κυτταρολογία Υγρής Φάσης. Με τη συγκεκριμένη εξέταση εξασφαλίζεται περισσότερο και πιο ευδιάκριτο δείγμα, λόγω του τρόπου λήψης του αλλά και του υγρού που χρησιμοποιείται, το οποίο εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαγνωστική καθαρότητα. Πιο συγκεκριμένα το δείγμα μπαίνει στο υγρό αντί να στρωθεί σε πλακάκι γι’ αυτό δε χάνεται υλικό με αποτέλεσμα να είναι πιο ευδιάκριτο. Γι’ αυτό για καλύτερη και εγκυρότερη διάγνωση είναι καλό το συμβατικό Τεστ Παπ να συμπληρώνεται ή να αντικαθίσταται από το Τhin Prep, ενώ σε ορισμένα περιστατικά, που θεωρούνται δύσκολα, επιλέγεται ως διαγνωστική μέθοδος μόνο το Thin Prep.
ΗPV DNA testing: πότε χρειάζεται;
Πρόκειται για μια εξέταση που δίνει ακόμα περισσότερες πληροφορίες σε επίπεδο διάγνωσης σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με τον ιό HPV ή έχουν ήπιες βλάβες στο Τεστ Παπ. Η εξέταση ανιχνεύει το DNA του υψηλού κινδύνου στελεχών του ιού ΗPV, που όπως είπαμε μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου, δίνοντας ακόμα περισσότερες πληροφορίες στον γιατρό.
Και οι δύο αυτές εξετάσεις – δηλαδή το Thin Prep test και το HPV DNA testing – μπορεί να συμπληρώσουν τη διάγνωση του συμβατικού Τest Pap και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να το αντικαταστήσουν.
Μπορείς να ενημερωθείς σχετικά με πακέτα προσφορών που αφορούν γυναικολογικές εξετάσεις ή για το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Τέλος, αν θέλεις να ενημερωθείς πιο αναλυτικά για τις γυναικολογικές εξετάσεις και τις λύσεις για τα πιο συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα αλλά και τα προβλήματα υπογονιμότητας μπορείς να επισκεφτείς το site www.ivf-embryo.gr ή να επικοινωνήσεις με τον Dr. Θάνο Παράσχο
Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242
[ad_2]
Πηγή: iefimerida.gr