
Είχα για χρόνια την λανθασμένη εντύπωση πως η περίφημη φράση «Αμάρτησα για το παιδί μου», ανήκε στην παλιά γνωστή πρωταγωνίστρια των ασπρόμαυρων μελό ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, Μάρθα Βούρτση.
Μέχρι που μια μέρα, όλως τυχαίως, ανακάλυψα ότι η ομώνυμη ταινία, είχε στο ρόλο της αμαρτωλής μητέρας μιαν άλλη σημαντική ηθοποιό, την Ελένη Χατζηαργύρη. Πώς μου ήρθε αυτό; Απλώς, ακούγοντας χθες στη Βουλή τον υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή να δικαιολογείται για το καραμπινάτο βόλεμα της δασκάλας στις Βρυξέλλες, μόνο αυτός ο τίτλος μου ήρθε στο μυαλό.
Ολίγον τι παραφρασμένος βεβαίως: «Αμάρτησα για το δημόσιο συμφέρον».
«Δικό μας μέλημα ήταν να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον και δεν έχουμε ούτε να φοβηθούμε ούτε να κρύψουμε τίποτα», είπε. Τι άλλο από απύθμενο πολιτικό θράσος μπορεί να είναι αυτό; Ποιο ήταν το δημόσιο συμφέρον κύριε Καδή; Το Υπουργείο Εξωτερικών ποτέ δεν συνηγόρησε σε κάτι τέτοιο. Προφανώς, διότι δεν υπήρχε δημόσιο συμφέρον να εξυπηρετηθεί. Προφανώς, επειδή δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη. Άλλωστε, υπάρχει η γραπτή διαβεβαίωση του Μόνιμου Αντιπροσώπου στις Βρυξέλλες, που το επιβεβαιώνει με κατηγορηματικό τρόπο. Ξέρεις, κύριε Καδή, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Κορνήλιος Κορνηλίου, είναι πολύ έντιμος και πολύ αφοσιωμένος στο καθήκον του, ώστε να παρασπονδούσε, απλώς και μόνο χάριν ενός βολέματος.
Επίσης, καλό θα ήταν κάποια στιγμή να ζητούσες από τον κ. Κασουλίδη να σου περιγράψει πώς απέφυγε το εγκεφαλικό όταν έμαθε ότι η δασκάλα βρισκόταν στις Βρυξέλλες! Όσο για την ανέξοδη μαγκιά σου ότι δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς, σε αντιλαμβάνομαι. Σε αυτό τον τόπο, τι να φοβηθείς; Άμα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σου έδωσε πλήρη κάλυψη προ ημερών ισχυριζόμενος ότι επί αυτής της διακυβέρνησης δεν έγινε το παραμικρό βόλεμα, τι να φοβηθείς; Αγνοείς, ωστόσο, ότι δεν μπορείς να υποτιμάς τόσο βάναυσα τη νοημοσύνη του κόσμου. Και ότι μπορεί να μην υπάρχει κάποιος να σε στείλει σπίτι σου, αλλά η αξιοπιστία σου έχει κατρακυλήσει στα τάρταρα. Αν, βεβαίως, σε ενδιαφέρει, έστω και ελαφρώς αυτό και όχι μόνο η διατήρηση με κάθε τρόπο της υπουργικής καρέκλας.
Η θλιβερή παρουσία του Καδή στην Επιτροπή Ελέγχου ήταν αναμενόμενη. Πρόκειται για ένα καραμπινάτο βόλεμα, εξόφθαλμο ακόμη και στους φέροντες κομματικές παρωπίδες, στοιχειοθετημένο από τον πλέον ανεξάρτητο θεσμό (του Γενικού Ελεγκτή) με «αποδείξεις και χαρτόσημα». Όταν δεν βρήκε την δύναμη μόλις αποκαλύφτηκε να πει mea culpa, η εμφάνιση του στη Βουλή δεν μπορούσε να ήταν τίποτα άλλο παρά το τραγικό φινάλε ενός ατάλαντου ηθοποιού σε μια κωμωδία. Η μέγιστη απογοήτευση, όμως, προέρχεται από άλλους. Από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και την προκλητική προσπάθεια τους να «αθωώσουν» τον υπουργό τους.
Να αποσείσουν την όποια ευθύνη από την παράταξη τους. Η στήλη υπενθυμίζει πως όταν αποκαλύφτηκε οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες του σκανδάλου, κάποιοι διέρρεαν σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, ότι δήθεν ο Αβέρωφ Νεοφύτου έγινε έξαλλος. Ότι απειλούσε θεούς και δαίμονες γιατί ένα μέλος του Π.Γ. του εξέθετε με τέτοιο τρόπο την Πινδάρου. Και λες, βρε μπας… Φευ. Στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, οι παριστάμενοι βουλευτές του ΔΗΣΥ κατέβαλαν προσπάθειες να αποπροσανατολίσουν. Συνδέοντας το καραμπινάτο βόλεμα με άλλα που προηγήθηκαν στις Βρυξέλλες επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Ξεχνώντας, προφανώς, ότι υποτίθεται πως αναδείχθηκαν στην εξουσία με δέσμευση να διαγράψουν τα «εγκληματικά» λάθη των προκατόχων τους. Παραγνωρίζοντας ότι αν κάποιος σκοτώσει δεν αθωώνεται επειδή και κάποιοι άλλοι σκότωσαν πριν από αυτόν.
Η κορυφαία των απογοητεύσεων, όμως, προήλθε από τη νεαρή βουλευτή του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου προέβη στην εξής τραγική δήλωση: «Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η φιλολογική προπηλάκιση, γιατί περί τούτου πρόκειται, του υπουργού Παιδείας…». Και πρόσθεσε τα εξής, επίσης, τραγικά: «Δεν προκύπτει κανένα ποινικό θέμα απολύτως και θεωρούμε ότι τέτοιες παραπλανήσεις είναι εντελώς ανυπόστατες και παρωχημένες και ξεκάθαρο στόχο έχουν πολιτική στόχευση.
Εφαρμόστηκε ξεκάθαρα μια διαφανής και αξιοκρατική διαδικασία στη συγκεκριμένη πρόσληψη από μια πενταμελή ανεξάρτητη επιτροπή, όχι υπηρεσιακή, αλλά από ανεξάρτητους θεσμούς, η πλειοψηφία της οποίας δεν πρόσκειται στον ΔΗΣΥ». Όταν μια τόσο νεαρή πολιτικός, αδυνατεί να δει πέρα από την κοντόφθαλμη οπτική γωνία που της επιτρέπουν οι κομματικοί φακοί, τότε, δυστυχώς, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Αν ένα τόσο καραμπινάτο βόλεμα, άκρως τεκμηριωμένο από τον Γενικό Ελεγκτή, το είδε σαν «κατάρρευση ενός χάρτινου πύργου», τότε ουαί κι αλίμονο… Δέκα ολόκληρους μήνες πάλευε ο Καδής κοπέλα μου, να βολέψει τη δασκάλα του Π.Γ. σου. Δεν τα κατάφερνε διότι δεν τον άφηνε ο Γ. Ελεγκτής. Και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια διαδικασία, θεωρητικά διαφανή, για να μπορέσει να ολοκληρώσει το βόλεμα. Όσο για την «ανεξάρτητη» επιτροπή, μάθε καταρχάς, ότι σ’ αυτήν συμμετείχαν τρία στελέχη του Υπουργείου Παιδείας (Παντελάκη, Παρασκευάς, Παπά), υφιστάμενοι του Καδή και που σε καμία περίπτωση δεν είναι «ανεξάρτητοι θεσμοί». Συμμετείχαν επίσης, η τότε πρόεδρος του ΚΟΑ και ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας. Διορισθέντες και οι δύο από την κυβέρνηση σου. Δύο οργανισμοί που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τους ανεξάρτητους θεσμούς. Τόσο απλά.
Η στήλη είχε προειδοποιήσει πριν τις βουλευτικές εκλογές, ότι στον πανικό τους τα κόμματα πρόβαλαν κάποιους νεαρούς υποψήφιους, ευγενικούς και με ευφράδεια λόγου. Οποία παραπλάνηση όμως. Βγαλμένοι όλοι από τα κομματικά μαντριά, αδυνατούν να λειτουργήσουν με άλλη νοοτροπία. Πρώτο δείγμα απογοητευτικότατο. Μια εξόφθαλμη προσπάθεια βιασμού της νοημοσύνης μας, που όχι μόνο δεν παίρνει την κοινωνία ούτε ένα εκατοστό μπροστά, αλλά την σπρώχνει χιλιόμετρα πίσω… Το μόνο που καταρρέει σαν χάρτινος πύργος είναι η ελπίδα να αλλάξουν οι πολιτικοί!
Αρθρογραφία Γ. Καλλινίκου στο philenews.com