
[ad_1]
*Φωτογραφίες: Ανδρέας Μανώλη
Με άσβεστες τις μνήμες από το μαύρο κυριακάτικο πρωινό της δεκάτης-τετάρτης Αυγούστου του 2005, όταν αεροσκάφος τύπου Boieng της εταιρείας «Ήλιος» συνετρίβη στο Γραμματικό Αττικής και παρέσυρε στο θάνατο τους εκατόν είκοσι έναν επιβαίνοντες, συγγενείς και φίλοι τέλεσαν το εντέκατο ετήσιο μνημόσυνό τους.
Στο Παραλίμνι, την κοινότητα που θρήνησε τα περισσότερα θύματα στην αεροπορική τραγωδία, τελέστηκε, από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, το μνημόσυνο δεκαέξι επιβατών της μοιραίας πτήσης, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά.
Το μνημόσυνο τελέστηκε προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε και η συγγενής θυμάτων της «Ήλιος», Μαρία Ττοφινή.
Ακολούθως, τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, που βρίσκονται στο Κοιμητήριο Παραλιμνίου, ενώ εκπρόσωποι κομμάτων, σωματείων και οργανωμένων συνόλων κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη τους.
Γραμματικό
Ήταν Κυριακή. 14 Αυγούστου 2005. 12 και 4 το μεσημέρι. Έντεκα χρόνια πέρασαν από εκείνο το μαύρο καλοκαίρι που βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Κύπρο και την Ελλάδα. Ίδια μέρα το 2016 συγγενείς των 121 νεκρών, βιώνουν το ίδιο έντονα την απώλεια. Ίδια ώρα βρίσκονταν στον Γραμματικό. Η σιωπή εκκωφαντική. Η απώλεια το ίδιο έντονη.
Οι πλαγιές του Γραμματικού βάφτηκαν με αίμα. Κανείς δεν θα ξεχάσει ποτέ εκείνο το καλοκαίρι. Έντεκα χρόνια έχουν περάσει μα μοιάζει σαν χθες. Για πρώτη φορά φέτος, στο ετήσιο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χτίστηκε στο σημείο της συντριβής, στη μνήμη των θυμάτων, παρευρέθηκαν και κάποια από τα ορφανά της τραγωδίας.
Δεν μπορούν να φέρουν πίσω τους νεκρούς τους. Τους γονείς, τα παιδιά τους. Ολόκληρες οικογένειες σε ορισμένες περιπτώσεις. Απευθύνουν ωστόσο έκκληση στην πολιτεία να μην επιτρέψουν ποτέ χαλάρωση σε θέματα ασφάλειας πτήσεων. Για κανένα λόγο. Ώστε ποτέ κανείς να μην βιώσει το δράμα που για εκείνους ξημέρωσε η 14η Αυγούστου.
Στο ενδέκατο μνημόσυνο χοροστάτησαν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισιάς Νικάνωρ Καραγιάννης. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, τελέσθηκε τρισάγιο στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους. Στο μνημόσυνο παρευρέθηκε και ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος και ο Αντιπερειφεριάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου.
Nωρίτερα
Περίπου 70 συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας μετέβησαν στην Αθήνα για να παραστούν στο ετήσιο μνημόσυνο στο Γραμμάτικό, στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος.
Στην Κύπρο μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι και επιμνημόσυνο λόγο είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου. Στις 14 Αυγούστου το 2005 το Μπόιγκ της αεροπορικής εταιρείας Ήλιος συνετρίβη ενώ εκτελούσε πτήση από τη Λάρνακα στην Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλο” στην Αθήνα. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Κόμματα με ανακοινώσεις τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων.
“Kυβέρνηση, πολιτεία και κοινωνία στέκονται δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων”
Η κυβέρνηση, η πολιτεία και η κοινωνία στέκονται έμπρακτα δίπλα στις οικογένειες και τα ορφανά που άφησε πίσω της η τραγωδία της πτώσης του αεροσκάφους της «Ηλιος» στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της «Ηλιος» που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η συντριβή του αεροσκάφους της «Ηλιος» στην περιοχή του Γραμματικού, βόρεια της Αθήνας, συγκλόνισε την Κύπρο και την Ευρώπη, αφού έκοψε το νήμα της ζωής 121 συνανθρώπων μας. Δεν υπάρχει σπίτι, δεν υπάρχει ίσως κανένας από εμάς που να μην είχε ένα συγγενή, ένα φίλο, ένα γνωστό που επέβαινε σ’ αυτό».
“Ο πόνος ανείπωτος για την τραγική εκείνη στιγμή που αφαίρεσε το δικαίωμα της χαράς και της ευτυχίας από τις οικογένειες τους. Έντεκα χρόνια μετά συγγενείς όλων των θυμάτων, πολλοί άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι τότε, ενωμένοι πλέον σαν μια οικογένεια που την συνδέουν ακατάλυτοι δεσμοί κοινού πένθους και πόνου, προσέρχονται στις εκκλησιές μας και στο Γραμματικό για να τιμήσουν τη μνήμη τους, να προσευχηθούν για την ανάπαυση των αθώων ψυχών τους, ανανεώνοντας τη σιωπηλή ιερή συμφωνία να κρατήσουν τη μνήμη τους ζωντανή» είπε.
[ad_2]
Source link