Home ΛΑΡΝΑΚΑ Όλα όσα ειπώθηκαν στο Δικαστήριο, η μεγάλη δίκη και οι κλεφτοματιές μεταξύ «Μπένη» και Μαυρομιχάλη!
Όλα όσα ειπώθηκαν στο Δικαστήριο, η μεγάλη δίκη και οι κλεφτοματιές μεταξύ «Μπένη» και Μαυρομιχάλη!

Όλα όσα ειπώθηκαν στο Δικαστήριο, η μεγάλη δίκη και οι κλεφτοματιές μεταξύ «Μπένη» και Μαυρομιχάλη!

Στις 5 Σεπτεμβρίου θ’ αρχίσει ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας η δίκη των έξι κατηγορουμένων για το τετραπλό φονικό της 23ης Ιουνίου στην Αγ. Νάπα.

Παράλληλα, όμως, με το μακελειό της Αγ. Νάπας, θα εκδικαστεί και η υπόθεση απόπειρας φόνου των Αλέξη Μαυρομιχάλη, άλλως «Αλεξούι», Ιωσήφ Ιωσήφ και Χρίστου Δημητρίου, η οποία σχεδιάστηκε στη Λευκωσία μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Οι δύο τελευταίοι είναι φίλοι του Μαυρομιχάλη και του Καλοψιδιώτη. Η νέα υπόθεση απόπειρας φόνου αποκαλύφθηκε έπειτα από μαρτυρία που έδωσε στην αστυνομία ο Χαράλαμπος Ανδρέου, ο οποίος κρατείται για το τετραπλό φονικό στην Αγ. Νάπα.

Οι Μάριος Χριστοδούλου, άλλως «Μπένης», Παναγιώτης Πένταυκας, Λόι Ντέγιαν, Σοφία Γρηγορίου, Σώτια Νεοφύτου και Χαράλαμπος Ανδρέου παραπέμφθηκαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, όπου θα κληθούν ν’ απαντήσουν στις σοβαρότατες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Η πιο σοβαρή απ’ όλες είναι η κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, που επισύρει ποινή φυλάκισης δια βίου. Την ερχόμενη Δευτέρα (18/7) το δικαστήριο θ’ αποφασίσει κατά πόσο οι έξι κατηγορούμενοι θα παραμείνουν ή όχι υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την ημέρα της δίκης τους. Να σημειωθεί, ότι μόνο οι συνήγοροι υπεράσπισης της Σοφίας Γρηγορίου και της Σώτιας Νεοφύτου έφεραν ένσταση στο αίτημα του δημόσιου κατηγόρου Αντώνη Αντωνίου όπως όλοι παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την ημερομηνία της δίκης τους.

Το κατηγορητήριο

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται συνολικά 26 κατηγορίες. Οι 18 αφορούν τους τέσσερις φόνους που διαπράχθηκαν στην Αγία Νάπα και οι υπόλοιπες οκτώ τη σχεδιαζόμενη δολοφονία των Μαυρομιχάλη, Ιωσήφ και Δημητρίου. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο ξεχωριστές υποθέσεις σ’ ένα ενιαίο κατηγορητήριο, καθότι στη δεύτερη υπόθεση εμπλέκονται δύο πρόσωπα («Μπένης» και Ανδρέου), τα οποία παράλληλα εμπλέκονται και στην υπόθεση του τετραπλού φονικού.

Συγκεκριμένα, οι Μάριος Χριστοδούλου, άλλως «Μπένης», 38 χρόνων, Παναγιώτης Πένταυκας, επίσης 38 χρόνων, Λόι Ντέγιαν, 41 χρόνων (στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι ο Σέρβος σωματοφύλακας του Καλοψιδιώτη βρισκόταν παράνομα στην Κύπρο), Σοφία Γρηγορίου, 29 χρόνων και Χαράλαμπος Ανδρέου, 32 χρόνων, κατηγορούνται για συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος (φόνο εκ προμελέτης), για συνομωσία για φόνο, για το φόνο εκ προμελέτης των Φάνου Καλοψιδιώτη, Ηλία Χατζηευθυμίου, της συζύγου του Σκεύης και του Αλβανού εκτελεστή Jani Vogly, ενώ επιπλέον κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τους Γιώργο Χαραλάμπους και Παναγιώτη Καλλιτσιώνη (φίλοι του Καλοψιδιώτη που συνέτρωγαν μαζί του το βράδυ των φόνων). Επίσης, οι πέντε προαναφερόμενοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν πράξεις που σκοπεύουν την πρόκληση ακρωτηριασμού και βαριάς σωματικής βλάβης, δηλαδή επίθεση με πυροβόλα όπλα εναντίον του Γιώργου Χαραλάμπους, στον οποίο προκάλεσαν ακρωτηριασμό του δεξιού του αντίχειρα, καθώς και κατηγορίες κατοχής πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών.

Τα πιο πάνω αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 8 Μαΐου – 23 Ιουνίου 2016 στη Λευκωσία, Λεμεσό και Αγ. Νάπα. Επιπρόσθετα, οι «Μπένης» και Χ. Ανδρέου κατηγορούνται για την κλοπή του αυτοκινήτου, το οποίο μετέφερε τους εκτελεστές του φονικού της Αγ. Νάπας. Το αδίκημα αυτό έγινε μεταξύ 19-20 Ιουνίου, στη Λευκωσία. Για τον εμπρησμό του συγκεκριμένου οχήματος, το οποίο βρέθηκε  σε περιοχή της Αγ. Νάπας λίγο μετά τους φόνους, κατηγορούνται οι Μπένης, Πένταυκας, Γρηγορίου και Ανδρέου. Τέλος, η Σώτια Νεοφύτου αντιμετωπίζει μόνο δύο κατηγορίες, της συνέργειας μετά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος, δηλαδή ενώ γνώριζε ότι ο Αλβανός καταζητούμενος εκτελεστής Aleks Burreli (εξακολουθεί να παραμένει άφαντος) και ο Χαράλαμπος Ανδρέου ήταν ένοχοι για φόνο εκ προμελέτης, παρέσχε βοήθεια σε αυτούς για να διαφύγουν την τιμωρία.

Τ’ αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η Νεοφύτου διαπράχθηκαν μεταξύ 23 -27 Ιουνίου. Σ’ αυτό το στάδιο οι κατηγορούμενοι δεν απαντούν εάν παραδέχονται ή όχι τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Θ’ απαντήσουν όταν βρεθούν στο εδώλιο του κακουργιοδικείου. Στο πινάκιο της υπόθεσης αναγράφονται 193 μάρτυρες κατηγορίας, αρκετοί από τους οποίους ήταν αυτόπτες μάρτυρες κατά το πιστολίδι που εκτυλίχθηκε στο εστιατόριο της οδούς Καταλυμάτων, στο  κέντρο της Αγίας Νάπας.

Απόπειρα φόνου

Όσον αφορά την απόπειρα φόνου εναντίον των Μαυρομιχάλη, Ιωσήφ και Δημητρίου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο αυτή σχεδιάστηκε μεταξύ των ημερομηνιών 8 Μαΐου – 15 Ιουνίου 2016. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή είναι ο Μάριος Χριστοδούλου «Μπένης» και ο Χαράλαμπος Ανδρέου. Αντιμετωπίζουν οκτώ συνολικά κατηγορίες για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνομωσία για φόνο και για κατοχή πυροβόλων όπλων και  πυρομαχικών. Οι κατηγορίες αυτές στηρίζονται στην κατάθεση – ομολογία που έδωσε στους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου ο Χαράλαμπος Ανδρέου, ο οποίος ήταν ο οδηγός των Αλβανών εκτελεστών το βράδυ του μακελειού στην Αγία Νάπα.

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας

Στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας λήφθηκαν πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Από νωρίς το πρωί η αίθουσα όπου θα διεξαγόταν η διαδικασία παραπομπής των έξι κατηγορουμένων σε δίκη στο κακουργιοδικείο είχε κλειδωθεί, αφού προηγήθηκαν ενδελεχείς έλεγχοι εντός αυτής από την αστυνομία. Όσοι εισέρχονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου υποβάλλονταν σε σωματικό και ονομαστικό έλεγχο, ακόμα και οι δημοσιογράφοι. Η αίθουσα ήταν γεμάτη από πάνοπλους αστυνομικούς της ΜΜΑΔ, ενώ όλοι οι αστυνομικοί που ήταν καθήκον φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Αλεξίσφαιρα γιλέκα φορούσαν και οι έξι κατηγορούμενοι.

Κατάθεση «κλειδί»

Κατά τη χθεσινή διαδικασία, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Αντώνης Αντωνίου, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει το αίτημα για να παραμείνουν υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές και οι έξι κατηγορούμενοι μέχρι τη δίκη τους, ανέφερε ότι από την υπάρχουσα μαρτυρία η πιθανότητα καταδίκης τους είναι μεγάλη και παρέπεμψε στις καταθέσεις που έχουν δώσει στους ανακριτές ο Χαράλαμπος Ανδρέου και η φίλη του Σώτια Νεοφύτου, στις οποίες, όπως λέχθηκε, όχι μόνο ενοχοποιούν τους εαυτούς τους, αλλά αναφέρουν το ρόλο που είχε ο κάθε κατηγορούμενος ξεχωριστά στη διάπραξη των φόνων της Αγ. Νάπας.

Μάλιστα, σε κατάθεσή του ο Ανδρέου εμπλέκει τον εαυτό του και τον «Μπένη» στη σχεδιαζόμενη δολοφονία των Μαυρομιχάλη, Ιωσήφ και Δημητρίου. Από την πλευρά του, ο συνήγορος της Σοφίας Γρηγορίου, έφερε ένσταση στην κράτηση της κατηγορούμενης και κατάγγειλε… τριτοκοσμικές συνθήκες κράτησης της πελάτισσάς του στα αστυνομικά κρατητήρια, γεγονός που, όπως είπε, επιβάρυνε τη ψυχική της κατάσταση. Υποστήριξε, επίσης, ότι στην Γρηγορίου ασκήθηκε έντονη ψυχολογική πίεση εκ μέρους των αστυνομικών για να δώσει κατάθεση και να παραδεχθεί.

 

 

Send this to a friend