Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ένα απέραντο μουσείο στα σπλάχνα της Λάρνακας – Το ψηφιδωτό του 2ου μ.Χ. ήταν πάτωμα λουτρού!
Ένα απέραντο μουσείο στα σπλάχνα της Λάρνακας – Το ψηφιδωτό του 2ου μ.Χ. ήταν πάτωμα λουτρού!

Ένα απέραντο μουσείο στα σπλάχνα της Λάρνακας – Το ψηφιδωτό του 2ου μ.Χ. ήταν πάτωμα λουτρού!

 

 

Τεράστιο ψηφιδωτό του 2ου μ.Χ. αιώνα ανακαλύφθηκε τυχαία στη Λάρνακα οι παραστάσεις του οποίου απεικονίζουν τους άθλους του Ηρακλή. Το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε το ψηφιδωτό αποτελούσε λουτρό. 

Τα πρώτα σημάδια του ψηφιδωτού εντοπίστηκαν πριν από καιρό κατά τη διάρκεια των εργασιών για το αποχευτευτικό σύστημα.

Από τις έρευνες του Τμήματος Αρχαιοτήτων διαφάνηκε, όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο έφορος Αρχαιοτήτων, Γιώργος Φιλοθέους, ότι πρόκειται για τεράστιο ψηφιδωτό που φτάνει τα 20 Χ 4,5 μέτρα.
Πρόκειται για μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και σπάνιας ομορφιάς ψηφιδωτό της ρωμαϊκής εποχής. Τέτοια αριστουργήματα έρχονται στο φως κάθε 100 χρόνια, τόνισε ο κ. Φιλοθέου και σημείωσε ότι το εύρημα αξιολογείται και μελετάται. Για λόγους προστασίας το ψηφιδωτό έχει καλυφθεί με ειδικό χαλίκι.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο SigmaLive ο βουλευτής του ΔΗΚΟ στην Λάρνακα, Χρίστος Ορφανίδης, το μεγάλης έκτασης ψηφιδωτό προεκτείνεται μέχρι και σε γειτονικά σπίτια.

Και τα δύο σπίτια είναι εγκαταλειμμένα ενώ το τρίτο είναι προς πώληση.

«Το ψηφιδωτό ήταν πάτωμα λουτρού, κάτω από το οποίο υπήρχαν δοκοί στήριξης για να υπάρχει κενό αέρος. Με αυτό τον τρόπο ζεσταινόταν το νερό του λουτρού», είπε ο κ.Ορφανίδης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα και επιβεβαίωσε, ότι το σπουδαίο αυτό ψηφιδωτό αναμένεται να προκαλέσει καθυστέρηση στο έργο των αποχετεύσεων τονίζοντας, ωστόσο, ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις πρέπει να γίνεται σωστός χειρισμός.

 

Send this to a friend