Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πρωτοφανής δικαστική διαμάχη ανδρογύνου σε Κύπρο και Ουζμπεκιστάν: Στην αγκαλιά του πατέρα μετά από τρία χρόνια
Πρωτοφανής δικαστική διαμάχη ανδρογύνου σε Κύπρο και Ουζμπεκιστάν: Στην αγκαλιά του πατέρα μετά από τρία χρόνια

Πρωτοφανής δικαστική διαμάχη ανδρογύνου σε Κύπρο και Ουζμπεκιστάν: Στην αγκαλιά του πατέρα μετά από τρία χρόνια

Έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια, πήρε ξανά στην αγκαλιά του το παιδί του…

Ένα πρωτοφανές για τα κυπριακά χρονικά δικαστικό θρίλερ έλαβε τέλος, με τον πατέρα να κερδίζει, με απόφαση δικαστηρίου του Ουζμπεκιστάν, την κηδεμονία του ανήλικου παιδιού του από την αλλοδαπή πρώην σύζυγό του, η οποία είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων για την αρπαγή του γιου της. Ο Bilal Cemaleddin, από τη Συρία, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, βγήκε κερδισμένος από τη δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγο και τα πεθερικά του, αφού πέτυχε να εξασφαλίσει την κηδεμονία του τρίχρονου, σήμερα, γιου του και να τον μεταφέρει πίσω στην Κύπρο. Όλο αυτό το διάστημα το παιδάκι διέμενε, χωρίς τη θέληση του πατέρα του, μαζί με τη γιαγιά και τον παππού του στο Ουζμπεκιστάν.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2013, όταν ο Bilal Cemaleddin, ο οποίος διαμένει κι εργάζεται στη Λευκωσία, κατάγγειλε στο ΤΑΕ Λευκωσίας ότι η σύζυγό του Mukhabbat Khudaykulova, 31 χρόνων, από το Ουζμπεκιστάν και το εξάμηνο, τότε, αγοράκι τους, ο μικρός Said, απουσίαζαν αδικαιολόγητα από το σπίτι. Έγιναν εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι η μητέρα και το ανήλικο παιδί της αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας για Αθήνα και από εκεί για Κωνσταντινούπολη και μετέπειτα για την Τεσκένδη, χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα. Ως εκ τούτου, εναντίον της Khudaykulova εκδόθηκε ευρωπαικό ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκτελέστηκε τον Αύγουστο του 2014 στην Κατάνια της Ιταλίας, όπου η μητέρα μετέβη για εργασία χωρίς το παιδί της. Ακολούθησε διαδικασία έκδοσής της στην Κύπρο και στις 29 Μαΐου 2015 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, έπειτα από ακροαματική διαδικασία, την έκρινε ένοχη και την καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση για το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκου από πρόσωπο που ασκεί κοινή κηδεμονία. Την υπόθεση για την κατηγορούσα αρχή χειρίστηκε η Μαργαρίτα Αβρααμίδου.

Ελεύθερη

Η Mukhabbat Khudaykulova καταχώρησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο τόσο κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης, όσο και κατά της ποινής που της επιβλήθηκε. Η έφεσή της απορρίφθηκε, ωστόσο το Ανώτατο, λαμβάνοντας υπόψη και το χρόνο που η 31χρονη μητέρα βρισκόταν υπό κράτηση στην Ιταλία μέχρι να εκδοθεί στην Κύπρο, έκρινε ότι η ποινή φυλάκισης που έχει εκτίσει μέχρι σήμερα συνιστά τη δέουσα ποινή, γι’ αυτό την περασμένη Παρασκευή, 8 Ιουλίου, διέταξε την άμεση αποφυλάκισή της.

Θρίλερ με τα πεθερικά        

Στο μεταξύ, ενώ εκκρεμούσε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην έφεση που καταχώρησε η 31χρονη μητέρα, ο πατέρας του ανήλικου αγοριού Bilal Cemaleddin μετέβη στο Ουζμπεκιστάν και καταχώρησε αίτηση σε δικαστήριο της χώρας, ζητώντας ν’ αποκτήσει ξανά την κηδεμονία του παιδιού του. Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα του Cemaleddin και διέταξε την επιστροφή του 3χρονου σήμερα Said στον πατέρα του. Τότε ήταν που ακολούθησε νέα δικαστική διαμάχη, καθότι ο παππούς και η γιαγιά του παιδιού (οι γονείς της Mukhabbat Khudaykulova) καταχώρησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου της χώρας τους. Όταν η έφεσή τους απορρίφθηκε, πήραν το εγγονάκι τους κι επιχείρησαν να το αποκρύψουν και να το φυγαδεύσουν. Ωστόσο, οι αρχές του Ουζμπεκιστάν κατάφεραν να εντοπίσουν το 3χρονο αγοράκι και το παρέδωσαν στο πατέρα του, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

 

Send this to a friend