Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κωλυσιεργεί ο Χάσικος, εκκρεμεί η αποκατάσταση της νομιμότητας στην υπόθεση της Δρομολαξιάς
Κωλυσιεργεί ο Χάσικος, εκκρεμεί η αποκατάσταση της νομιμότητας στην υπόθεση της Δρομολαξιάς

Κωλυσιεργεί ο Χάσικος, εκκρεμεί η αποκατάσταση της νομιμότητας στην υπόθεση της Δρομολαξιάς

Στην επικαιρότητα επανέρχεται το περιβόητο θέμα με το έργο της Δρομολαξιάς, μιας και το υπουργικό συμβούλιο καλείται να ακυρώσει τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για το έργο AERO, ούτως ώστε να αποκαταστήσει τη νομιμότητα. Ωστόσο, το θέμα μπορεί να είναι απλό, ωστόσο τα πράματα περιπλέκονται καθώς το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής εδώ και μήνες δεν προωθήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο, με το θέμα επί του παρόντος να παραμένει στάσιμο.

Με επιστολή της στην επιτροπή παρακολουθήσεως αναπτύξεως και ελέγχου δημοσίων δαπανών της Βουλής, η New Dimensions ζητά από την εν λόγω επιτροπή να εξετάσει του λόγους μη συμμόρφωσης του υπουργικού συμβουλίου, με το πόρισμα που εξέδωσε η τριμελής ερευνητική επιτροπή, που διορίστηκε από το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούνιο του 2013.

Με βάση το πόρισμα της επιτροπής, η όλη πράξη θεωρείται παράνομη από τη ρίζα της, μιας και υπήρξαν σωρεία παρανομίων στην όλη διαδικασία. Αρχικά δεν μπορούσε να γίνει η μεταβίβαση του τεμαχίου από τον Τουρκοκύπριο μιας και δεν διέμενε μόνιμα στις ελεγχόμενες από τη Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, παρουσιάστηκαν πλαστά έγγραφα ενώ δεν σύντρεχε κανένας λόγος δημοσίου συμφέροντος για να δοθεί άδεια κατά παρέκκλιση.

Παρά το γεγονός πως το πόρισμα είναι ξεκάθαρο και πλέον εκείνο που απαιτείται, είναι οι ενέργειες του υπουργικού συμβουλίου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απλά κλείνει επιδεικτικά τα μάτια και δεν αξιοποιεί το πόρισμα, για το οποίο σπαταλήθηκαν χρόνος και χρήμα. Αξίζει να σημειωθεί, πως η νομική υπηρεσία αλλά και Υπουργός Εσωτερικών που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για να κινήσουν τις διαδικασίες, δεν συμμορφώνονται με το πόρισμα της επιτροπής.

Τα ερωτηματικά που προκαλούνται, είναι γιατί υπάρχει τόση κωλυσιεργία και προς τι εξυπηρετεί; Ο απερχόμενος πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή και υποψήφιος βουλευτής με τον ΔΗ.ΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, με δηλώσεις του αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνη και τον ΥΠ.ΕΣ κ. Σωκράτη Χάσικο, καθώς αναφέρει πως η επιστολή της New Dimensions στάλθηκε αυθημερόν στον Υπουργό Εσωτερικών, με κοινοποίηση στη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου, δηλώνοντας πως πρέπει να εκκινήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που προκύπτουν μέσα από το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γεωργίου, η επιτροπή ελέγχου αναμένει την ενημέρωση της από την CYTA για την κατάσταση της ανάπτυξης στο τεμάχιο. Παράλληλα τόνισε πως με τα όσα προκύπτουν από το πόρισμα, τη νομοθεσία και τις αποφάσεις των δικαστηρίων για να αποκατασταθεί η νομιμότητα για την πολύκροτη υπόθεση θα πρέπει το υπουργικό συμβούλιο:

1. Να ακυρωθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις που πάρθηκαν και έδωσαν στον Τουρκοκύπριο, την άδεια παραχώρησης του δικαιώματος για πώληση του κτήματος
2. Να ακυρωθούν όλες οι πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής που έχουν δοθεί για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Το μαχαίρι και το καρπούζι, βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού Εσωτερικού κ. Σωκράτη Χάσικου, που θα πρέπει να προωθήσει το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής στο υπουργικό συμβούλιο, ούτως ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται, για αποκατάσταση της νομιμότητας.

Τέλος ο κ. Γεωργίου ανάφερε πως η υπόθεση θα κλείσει, όταν αποκατασταθεί η νομιμότητα και οι αρχές που παραβιάστηκαν από τους εμπλεκόμενους.

Send this to a friend