Nέες μεθόδους εφαρμόζουν τα κυκλώματα, που εκμεταλλεύονται αλλοδαπές οικιακές βοηθούς και τους Κύπριους εργοδότες τους, και για μια ακόμα φορά το κράτος είναι κραυγαλέα σιωπηρό.
Μια υπόθεση, που έφτασε κοντά μας ως καταγγελία, αποκάλυψε ότι υπάρχει εκμετάλλευση ακόμα και στα αεροδρόμια με τις κάρτες επιβίβασης κατά την πληρωμένη από τον εργοδότη αναχώρηση της αλλοδαπής. Μετά από έρευνα διαπιστώσαμε ότι ένας επιβάτης μπορεί να εκδώσει όσες κάρτες επιβίβασης θέλει, και το χειρότερο: να εκδώσει κάρτα με μία αεροπορική εταιρεία και να ταξιδέψει με άλλη εταιρεία χρησιμοποιώντας δεύτερη κάρτα επιβίβασης.
Αυτό συνέβη πρόσφατα κατά την αναχώρηση Φιλιππινέζας οικιακής βοηθού η οποία είχε εισιτήριο από τον εργοδότη της για να επιστρέψει στην πατρίδα της, έκανε τις σχετικές διαδικασίες, εξασφάλισε κάρτα επιβίβασης και στη συνέχεια αντί για Φιλιππίνες αναχώρησε με άλλη εταιρεία για τον Λίβανο. Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται ο ρόλος των διαφόρων κυκλωμάτων, κάποιο από τα οποία βοήθησε την αλλοδαπή να εξασφαλίσει βίζα για το Λίβανο, που τη συμβούλεψαν τι να κάνει όταν πάει στο αεροδρόμιο και να φύγει κανονικά, αφήνοντας την εντύπωση στους εργοδότες της ότι επέστρεψε στην πατρίδα της. Αυτό, όπως δηλώθηκε στον «Φ» από εκπρόσωπο αεροπορικής εταιρείας στη Λάρνακα, συμβαίνει τακτικά και πρόσφατα με τον ίδιο τρόπο άτομο ταξίδεψε με το διαβατήριο και την κάρτα επιβίβασης άλλου προσώπου. Πώς έγινε αυτό; Ένα πρόσωπο εξασφάλισε εισιτήριο και κάρτα επιβίβασης για ευρωπαϊκό προορισμό. Στη συνέχεια έβγαλε νέο εισιτήριο και κάρτα επιβίβασης για άλλον προορισμό. Αυτός ταξίδεψε με την ταυτότητά του στον έναν προορισμό και ο αλλοδαπός φίλος του σε άλλον προορισμό στην Ευρώπη, χωρίς να δικαιούται. Όπως μας εξηγήθηκε, ως συνήθως οι επιτήδειοι φεύγουν με πτήση πριν από την κανονική που θα έφευγαν ώστε όταν τους αναζητήσουν, να μη βρίσκονται στο αεροδρόμιο.
Σε άλλη περίπτωση, αλλοδαπή, και πάλι από τις Φιλιππίνες, ενώ θα επέστρεφε στη χώρα της, με τον ίδιο τρόπο βρέθηκε σε πτήση για το Ντουμπάι όπου είχε εξασφαλίσει εργασία. Όλα αυτά δημιουργούν τεράστιο κενό στον έλεγχο από το κράτος, αλλά αφήνουν και απροστάτευτους τους εργοδότες οι οποίοι ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που τους επιβάλλει το κράτος αλλά στο τέλος είναι θύματα εκμετάλλευσης χωρίς καμιά προστασία. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως ακόμη και αξιωματικοί της Αστυνομίας δεν γνωρίζουν ότι μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει δύο ή και περισσότερες κάρτες επιβίβασης και να φύγει με όποια θέλει. Όπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα κατά το οποίο με το που εκδίδεται μια κάρτα, να αποκλείει αμέσως την έκδοση δεύτερης.
Αποκαλυπτική ήταν η μαρτυρία λειτουργού του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας προς τον «Φ»: Συχνά διαπιστώνουμε ότι κάποιος κλείνει δύο εισιτήρια και φεύγει για έναν προορισμό, ενώ οι Αρχές γνωρίζουν τον άλλο προορισμό. Αυτό γίνεται ώστε να ξεγελαστούν οι Αρχές που ενδεχομένως τον έχουν στο στόχαστρο για κάποια παρανομία στην οποία προέβη (ναρκωτικά, πλαστογραφία κ.ά.). Επίσης, εκφράζονται φόβοι ότι με την ανάθεση της ασφάλειας των αεροδρομίων σε ιδιώτες, το τέλος του χρόνου, θα υπάρξουν προβλήματα, γεγονός που θα αυξήσει την παρανομία και από πλευράς αλλοδαπών.
Τις στέλλουν στα κατεχόμενα!
Τα κυκλώματα, εκτός από γειτονικές χώρες, στέλλουν αλλοδαπές και στα κατεχόμενα. Είναι σοκαριστική η αποκάλυψη υπεύθυνου γραφείου εξευρέσεως εργασίας στον «Φ» ότι τους τελευταίους μήνες έχει φύγει από τους εργοδότες και κατέληξε στα κατεχόμενα μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, κυρίως από τις Φιλιππίνες. Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέας Τσαγγαρίδης, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία εξευρέσεως εργασίας στην Κύπρο, ο λόγος που φεύγουν οι αλλοδαπές είναι ο μεγαλύτερος μισθός.
Στα κατεχόμενα, είπε, ο μισθός είναι 600 ευρώ, ενώ στις ελεύθερες περιοχές 315 ευρώ. Αρκετές από τις αλλοδαπές που καταφεύγουν στα κατεχόμενα, στη συνέχεια καταλήγουν στην Τουρκία, αφού εκεί ο μισθός φτάνει και τα 800 ευρώ. Όλα αυτά γίνονται κάτω από τη μύτη του κράτους που δεν μπορεί να ανακόψει τις ροές αυτές αλλά ούτε και να ξηλώσει τα κυκλώματα. Το θέμα δεν είναι σημερινό, ωστόσο η ατιμωρησία όλων αυτών που καθοδηγούν τις οικιακές βοηθούς, τις οποίες εκμεταλλεύονται, βοηθά στην εκκόλαψη και νέων κυκλωμάτων.
Πριν την απέλαση ζητούν άσυλο!
Ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα στον τομέα των οικιακών βοηθών, σύμφωνα με έγκυρη πηγή που μίλησε στον «Φ», είναι το εξής: Οικιακές βοηθοί, όταν θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Κύπρο για διάφορους λόγους, υποβάλλουν την τελευταία στιγμή αίτηση για πολιτικό άσυλο, ώστε να παρατείνουν την παραμονή τους εδώ, εκμεταλλευόμενες το σύστημα που υπάρχει. Μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους παραμένουν στο νησί και πιθανόν να εργάζονται, ενώ όταν αναζητούνται για απέλαση –στην περίπτωση που η αίτησή τους απορριφθεί– δεν ανευρίσκονται.
Στο τέλος καταλήγουν ένας αριθμός στις τόσες χιλιάδες που αναζητούνται και κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για τον εντοπισμό τους. Αν η Αστυνομία τις εντοπίσει από τύχη, τότε εκδιώκονται από την Κύπρο. Το γεγονός ότι από τις 35 χιλιάδες οικιακές βοηθούς, που υπάρχουν σήμερα, οι εφτά χιλιάδες βρίσκονται παράνομα εδώ, δεν είναι τυχαίο. Αφού μπορούν να διαμένουν εδώ και να εργάζονται χωρίς στην ουσία να τις αναζητεί κανείς.
Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης
Πηγή: philenews.com