Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ελεύθερα τρία πρόσωπα που συνελήφθησαν για λαθρεμπόριο μεταναστών. Αναρμόδιο το Κακουργιοδικείο Λάρνακας…
Ελεύθερα τρία πρόσωπα που συνελήφθησαν για λαθρεμπόριο μεταναστών. Αναρμόδιο το Κακουργιοδικείο Λάρνακας…

Ελεύθερα τρία πρόσωπα που συνελήφθησαν για λαθρεμπόριο μεταναστών. Αναρμόδιο το Κακουργιοδικείο Λάρνακας…

Μία πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση, που σχετίζεται με υποθέσεις λαθρεμπορίου μεταναστών που αποκαλύπτονται σε διεθνή ύδατα, εξέδωσε χθες το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, το οποίο απάλλαξε και αθώωσε τρία πρόσωπα, ένα Σύριο και δύο Λιβάνιους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιβαίνουν πάνω σε αλιευτικό σκάφος μεταφέροντας λαθρομετανάστες με προορισμό τη Ρόδο.

Η αθώωση και απαλλαγή των κατηγορουμένων (σ’ όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν) έγκειται στο γεγονός ότι το κακουργιοδικείο έκρινε ότι στερείται της δικαιοδοσίας να εκδικάσει την παρούσα υπόθεση, καθότι τ’ αδικήματα που αναγράφονται στο κατηγορητήριο δεν διαπράχθηκαν εντός του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι προορισμός του αλιευτικού σκάφους ήταν η Ρόδος, άρα οι κατηγορούμενοι δεν είχαν σκοπό να διαπράξουν τ’ αδικήματα στην Κύπρο.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ο Dib Mohamed Kanafi, από τη Συρία, και οι Jamal Al Majdoud και Mohamed Reda Jaser, από το Λίβανο, αντιμετώπιζαν κατηγορίες που αφορούσαν υποβοήθηση διέλευσης προσώπων υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαθρεμπόριο μεταναστών και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος. Το επίδικο αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2015 από σκάφος της Ε.Φ. και της αστυνομίας σε απόσταση 28 ναυτικών μιλίων από την πλησιέστερη ακτή της Δημοκρατίας, το Κάβο Γκρέκο (σε διεθνή ύδατα). Το σκάφος ήταν εγγεγραμμένο επ’ ονόματι του Jamal Al Majdoud και απέπλευσε από λιμάνι του Λιβάνου.

 

 

 

Λαθραία διακίνηση

Το ερώτημα που ηγέρθη κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ήταν κατά πόσο τα κυπριακά δικαστήρια είχαν δικαιοδοσία να εκδικάσουν τ’ αδικήματα που αντιμετώπιζαν οι τρεις κατηγορούμενοι στην παρούσα υπόθεση. Στην απόφασή του, ο κακουργιοδικείο βασίστηκε στο άρθρο 6(1) του πρωτοκόλλου κατά της Λαθραίας Διακίνησης Μεταναστών από τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα, που συμπληρώνει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος.

Κρίνοντας, λοιπόν, ότι τ’ αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι δεν τελέστηκαν στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι το σκάφος δεν έφερε σημαία της Δημοκρατίας, ότι τ’ αδικήματα δεν διαπράχθηκαν εναντίον Κύπριων υπηκόων και ότι τελέστηκαν έξω από την επικράτεια της Κυριακής Δημοκρατίας (το σκάφος εντοπίστηκε εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου), το Κακουργιοδικείο Λάρνακας αποφάσισε πως δεν είναι αρμόδιο να εκδικάσει την παρούσα υπόθεση.

Περαιτέρω, το κακουργιοδικείο έκρινε ότι στερείται της δικαιοδοσίας να δικάσει τους τρεις κατηγορούμενους επειδή αυτοί δεν είχαν σκοπό να διαπράξουν τα εν λόγω αδικήματα στην Κύπρο, αφού προορισμός του σκάφους ήταν η Ρόδος. «Οι κατηγορούμενοι, δηλαδή, δεν παρείχαν βοήθεια σε μετανάστες για να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τους καταλογίζεται στο κατηγορητήριο, ενώ συνωμότησαν να διαπράξουν το κακούργημα του λαθρεμπορίου μεταναστών στο Λίβανο και όχι στην Κύπρο», καταλήγει η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας.

Send this to a friend