Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΝΕΕΣ ΒΟΜΒΕΣ: Ανοίγει ο ασκός της Λάρνακας σχετικά με το αποχετευτικό (Χοντρό χρήμα σε προσωπικούς λογαριασμούς, συνωμοσία, κακοδιαχείριση, κακοτεχνίες και «φιλικούς» διακανονισμούς)!
ΝΕΕΣ ΒΟΜΒΕΣ: Ανοίγει ο ασκός της Λάρνακας σχετικά με το αποχετευτικό (Χοντρό χρήμα σε προσωπικούς λογαριασμούς, συνωμοσία, κακοδιαχείριση, κακοτεχνίες και «φιλικούς» διακανονισμούς)!

ΝΕΕΣ ΒΟΜΒΕΣ: Ανοίγει ο ασκός της Λάρνακας σχετικά με το αποχετευτικό (Χοντρό χρήμα σε προσωπικούς λογαριασμούς, συνωμοσία, κακοδιαχείριση, κακοτεχνίες και «φιλικούς» διακανονισμούς)!

Χρηματικά ποσά τα οποία χρήζουν διερεύνησης βρέθηκαν σε λογαριασμό ενός αιρετού προσώπου στη Λάρνακα και σε λογαριασμούς υπηρεσιακών, ύστερα από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ». Τα χρηματικά ποσά βρέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών που αφορούν στην εκτέλεση έργων του αποχετευτικού της Λάρνακας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», δεν αποκλείεται τουλάχιστον ένα πρόσωπο, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται σε διάφορες υποθέσεις, να τις παραδεχτεί όλες ώστε να αποφύγει τις περιπέτειες προσώπων που καταδικάστηκαν για το σκάνδαλο του αποχετευτικού της Πάφου χωρίς να παραδεχτούν άλλες κατηγορίες.

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις Βέργα και Μαληκκίδη, οι οποίοι τώρα αντιμετωπίζουν και νέες κατηγορίες για άλλα σκάνδαλα, οπόταν οι ποινές που θα επιβληθούν δεν θα συντρέχουν. Το σκεπτικό της συνολικής παραδοχής είναι ότι οι ποινές που θα επιβληθούν θα συντρέχουν και η αντιμετώπιση ίσως να είναι πιο ευνοϊκή, λόγω και της συνεργασίας που θα επιδειχθεί με τις διωκτικές Αρχές.

Παράλληλα, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χρηματικά ποσά που προκαλούν υποψίες βρέθηκαν και σε λογαριασμό ατόμου που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο σε έργα του αποχετευτικού της Λευκωσίας. Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, το γεγονός ότι κάποια άτομα που ερευνήθηκαν διαθέτουν πέραν των 20 λογαριασμών.

Οι κάτοχοι των λογαριασμών θα κληθούν να απαντήσουν πού βρήκαν τα χρήματα και αν αυτά δικαιολογούνται από την επαγγελματική δραστηριότητά τους ή αν προήλθαν από άλλους πόρους, ποιοι είναι αυτοί, αν δικαιολογούνται, αν τα χρήματα φορολογήθηκαν κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μόνο στην περίπτωση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας κατονομάστηκαν 13 άτομα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για διαφορετικές ενέργειές τους και ανάλογα με την πορεία των ανακρίσεων κάποιοι θα πάψουν να θεωρούνται ύποπτοι, άλλοι θα χρησιμοποιηθούν ως μάρτυρες κατηγορίας και άλλοι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κατηγορηθούν.

Εξάλλου, στην περίπτωση της Λάρνακας, η οποία προσομοιάζει με την περίπτωση της Πάφου, έχουν παραληφθεί και φάκελοι από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων με σκοπό να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, αν υπήρξε και αλλοίωση πρακτικών για να δικαιολογηθούν ή να διαφοροποιηθούν κάποιες αποφάσεις. Εκ πρώτης όψεως αναμενόταν να ελεγχθούν οι ενέργειες τουλάχιστον πέντε προσώπων.

Οδηγίες για διεξαγωγή ποινικής έρευνας για έργα των δύο αποχετευτικών έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, ύστερα από σχετική καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή. Ανάμεσα στις πτυχές που θα ερευνηθούν είναι η συνωμοσία για καταδολίευση, ενδεχόμενη κακοδιαχείριση, φουσκωμένοι λογαριασμοί, κακοτεχνίες, «φιλικοί» διακανονισμοί εις βάρος του ΣΑΛ κ.λπ. Παράλληλα, αναμένεται να εξεταστεί αν για κάποιες ενέργειες προσώπων που κατείχαν σημαντικές θέσεις εξασφαλιζόταν απόφαση του δ.σ. ή αν κάποιοι ενεργούσαν αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα.

Στην περίπτωση της Λάρνακας ερευνάται και ο αποκλεισμός εταιρείας, η οποία σε συγκεκριμένο έργο υπέβαλε τη χαμηλότερη προσφορά, αλλά στην πορεία εντοπίστηκαν κενά ή παραλείψεις με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τον διαγωνισμό, οπόταν η προσφορά κατακυρώθηκε σε υψηλότερο προσφοροδότη.

Όπως διαπιστώθηκε, ο χαμηλότερος προσφοροδότης, ο οποίος προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, καθ’ οδόν απέσυρε την προσφυγή και εκτέλεσε τμήματα του συμβολαίου ως υπεργολάβος του υψηλότερου προσφοροδότη στον οποίο κατακυρώθηκε η προσφορά. Εξετάζεται κατά πόσο υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό που οδήγησε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας να καταλήξει στον υψηλότερο προσφοροδότη και κατ’ επέκταση να πληρώσει περισσότερα χρήματα για την εκτέλεση του συμβολαίου.

Send this to a friend