Πόσα μηνύματα ανταλλάσσετε με τον σύντροφό σας κάθε μέρα; Και πόσο υγιές είναι για τη σχέση σας
[ad_1]
Το Facebook, το Viber και πολλές άλλες εφαρμογές που κυκλοφορούν καθημερινά, υπόσχονται άμεση επικοινωνία από κάθε σημείο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Πλέον, δεν χρειάζεται να στέλνεις μόνο ένα μήνυμα και να μην ξέρεις αν παραδόθηκε και πόσο μάλλον αν διαβάστηκε. Μπορείς να ξέρεις και πότε το διάβασε και που ήταν και ποιο τραγούδι σκεφτόταν εκείνη την ώρα!Μήπως όμως με τον τρόπο αυτό επηρεάζεται και η ποιότητα των σχέσεων σας;
Πολλά τηλεφωνήματα, πολλά γραπτά μηνύματα, φωτογραφίες είναι σχεδόν δεδομένα στην καθημερινότητα ενός ζευγαριού. Αν έχουμε στο μυαλό μας συνεπώς πως η επικοινωνία είναι από τα βασικά συστατικά μίας σχέσης δυνατής και ουσιαστικής, εύλογα κανείς θα έκρινε την επικοινωνία του ζευγαριού και μέσω των γραπτών μηνυμάτων που ανταλλάσσει. Τα πολλά μηνύματα είναι ενδεικτικά δυνατών συναισθημάτων άραγε;
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 82% των συντρόφων που ανταλλάζουν μεγάλο αριθμό γραπτών μηνυμάτων μέσα στην ημέρα, όμως όχι για να μεταφέρουν την αγάπη και τη χαρά που τους δίνει η σχέση τους. Οι σύντροφοι που κατά τη διάρκεια της ημέρας ανταλλάζουν μηνύματα ερωτικού, συναισθηματικού και σεξουαλικού περιεχομένου, είναι εκείνοι που είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη σχέση τους. Τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται να ισχύουν για άτομα που βρίσκονται σε σοβαρές σχέσεις (πάνω από 1 χρόνο), είναι σε αρραβώνα ή γάμο ή συγκατοικούν. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν και για άνδρες και για γυναίκες χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση.
Τι συμβαίνει με τους άντρες και τα μηνύματα σε μία σχέση:
Όταν εκείνος ξεκινά να στέλνει όλο και περισσότερα μηνύματα, συνήθως είναι επειδή προσπαθεί να αποφύγει τη φυσική επαφή. Ως αποτέλεσμα λοιπόν της επιθυμίας του να φύγει από τη σχέση ή και να χωρίσει, μπορεί εκείνος να προτιμήσει να χρησιμοποιεί τα μηνύματα ως κάλυψη που θα του προσφέρει και απόσταση από τη σύντροφό του. Συνεπώς, από τη μία πλευρά, ο άνδρας μπορεί να στέλνει πολλά μηνύματα τόσο εξαιτίας της καλής ποιότητας της σχέσης του όσο και λόγω της επιθυμίας του να αποφεύγει την δια ζώσης επαφή με την σύντροφό του. Από την άλλη, είναι το περιεχόμενο των μηνυμάτων που είναι κριτήριο για το εάν είναι θετική ή αρνητική παράμετρος της σχέσης.
Και τι με τις γυναίκες:
Σχετικά με τις γυναίκες, η ποιότητα της σχέση που έχουν με τον σύντροφό τους καθρεπτίζεται στη συχνότητα ανταλλαγής κάθε μορφής μηνυμάτων. Η γυναικεία ανάγκη για επαφή, απλώς μεταφέρεται και στη γραπτή επικοινωνία. Επιπλέον όμως, είναι μεγάλο το ποσοστό που μια γυναίκα θα προτιμήσει να στείλει ένα μήνυμα ώστε να ζητήσει συγγνώμη, να λύσει κάποια διαφωνία ή/και να πάρουν κάποια από κοινού απόφαση με τον σύντροφό της. Δηλαδή, οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας, βλέπουν τα γραπτά μηνύματα ως σανίδα σωτηρίας όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση τους-ή και μία αντίστοιχη κάλυψη με εκείνη του άντρα. Θα αποφύγει δηλαδή μία κατά πρόσωπο επίθεση/διαφωνία και θα προτιμήσει να επικοινωνήσει γραπτά για να λυθεί το όποιο πρόβλημα.
Η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων τελικά δείχνει να είναι ανάγκη τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες με κάθε της μορφή. Αυτή η ιδιαιτερότητα που έχει σημασία είναι πως άλλο δείχνει το περιεχόμενο και η συχνότητα τόσο για εκείνον όσο και για σένα βάση των ερευνών.
Φαίνεται λοιπόν ότι η επικοινωνία αυτής της μορφής έχει θετική επιρροή στην πορεία, τη διατήρηση και την εξέλιξη της σχέσης. Το να μοιράζονται οι δύο σύντροφοι σκέψεις και συναισθήματα, επιθυμίας και ανάγκες, φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά. Κατά συνέπεια, υποστηρίζεται και η θεωρία που θέλει μία υγιή σχέση να βασίζεται στην επικοινωνία.
[ad_2]
Source link