Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία επιστρέφει παράνομα πρόσφυγες στη Συρία
Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία επιστρέφει παράνομα πρόσφυγες στη Συρία

Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία επιστρέφει παράνομα πρόσφυγες στη Συρία

[ad_1]

Παράνομες και μαζικές επαναπροωθήσεις Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, τουλάχιστον τις επτά τελευταίες εβδομάδες, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.


Η οργάνωση, επικαλούμενη στοιχεία που συνέλεξε από την νοτιοανατολική Τουρκία, υποστηρίζει πως από τα μέσα Ιανουαρίου οι τουρκικές Αρχές στέλνουν  παρά τη θέλησή τους περίπου 100 Σύρους καθημερινά πίσω σε εμπόλεμες ζώνες, ενέργεια που απαγορεύεται ρητά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.  

Οι – μεγάλης κλίμακας – εξαναγκαστικές επιστροφές προσφύγων από την Τουρκία στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία μαρτυρούν τα θανάσιμα λάθη στη συμφωνία για τους πρόσφυγες, που υπέγραψαν η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει, στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μία συμφωνία που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο περιφρονώντας πλήρως το διεθνές δίκαιο».

Φαίνεται ότι οι περισσότεροι  επαναπροωθούμενοι δεν καταγράφονται από τις τουρκικές υπηρεσίες. Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει επίσης πως υπάρχουν στοιχεία ότι η τουρκική πλευρά έχει «κατεβάσει ταχύτητα» στην καταγραφή προσφύγων από τη Συρία -κάτι που, εκτός από το ότι τους καθιστά «αόρατους», τους κλείνει και το δρόμο σε βασικές υπηρεσίες περίθαλψης.

«Απελπισμένοι να κλείσουν τα σύνορα, οι ηγέτες της ΕΕ αγνοούν πρόθυμα το απλούστερο, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες και γίνεται κάθε μέρα όλο και λιγότερο ασφαλής» αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Η Τουρκία από την πλευρά της απορρίπτει τις κατηγορίες, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να λέει πως «κανείς από τους Σύρους που ζήτησαν προστασία δεν στέλνεται με τη βία στη χώρα του», λέγοντας πως η Άγκυρα τηρεί τη διεθνή νομοθεσία.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας έρχεται παραμονές της έναρξης της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Άγκυρας, μέρος της οποίας είναι η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία. Οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία, κυρίως για την επαναπροώθηση ανατολικά του Αιγαίου.

[ad_2]

Source link

Send this to a friend