Ορφανίδης: Διεκδικούμε αποζημιώσεις 1 δισ., είχαμε εγγυήσεις €300 εκατ. και δεν λυπούμαι κανέναν!
Ενώπιον ακροατηρίου της τάξης των –περίπου- 50 ατόμων παρουσιάστηκε ο Χρήστος Ορφανίδης, της παλαιάς αλυσίδας υπεραγορών Ορφανίδη. Όλοι όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, 29 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Hilton, ήταν πιστωτές της εταιρείας Ορφανίδη, οι οποίοι απώλεσαν τεράστια κεφάλαια μετά το λουκέτο των υπεραγορών.
Ορισμένοι με θυμό, άλλοι με διάθεση να ακούσουν τι είχε να πει ο κ. Ορφανίδης και κάποιοι άλλοι απογοητευμένοι και πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν τα χρήματά τους, άκουσαν τον πάλαι ποτέ ισχυρότερο άνδρα του κυπριακού λιανεμπορίου. Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ιδίου του Χρήστου Ορφανίδη, ο οποίος διαμηνύει ότι ο μόνος τρόπος να πάρουν οι παλαιοί, μη εξασφαλισμένοι πιστωτές, τα χρήματά τους είναι να διεκδικήσουν με τον ίδιο αποζημιώσεις από τις τράπεζες.
Κωδικοποιώντας όσα ο κ. Ορφανίδης είπε στη συνάντηση που διοργάνωσε και η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, εξάγεται το συμπέρασμα ότι δύο είναι οι βασικές διεκδικήσεις του. Αφενός επιδιώκει ανατροπή του διορισμού των εκκαθαριστών της εταιρείας Ορφανίδη και αφετέρου συστράτευση στον νομικό αγώνα που κάνει για αποζημιώσεις.
Με εξάρσεις θυμού και κυρίως με αυστηρό και απόλυτο ύφος ο Χρήστος Ορφανίδης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα εξωστρεφής έναντι ατόμων που εκπροσωπούν εταιρείες στις οποίες η εταιρεία του χρωστούσε εκατομμύρια, επεδίωξε να φέρει με το μέρος του όσους περισσότερους μπορούσε στο «μέτωπο» που στήνει εναντίον των τραπεζών.
«Μας έκλεισαν για τα αξιόγραφα»
Τόνισε, μεταξύ άλλων ότι διεκδικεί αποζημιώσεις πέραν του 1 δισ. ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι εξηγήσεις που έδωσε αναφορικά με το κλείσιμο της αλυσίδας Ορφανίδη. «Επειδή η Λαϊκή είχε προβλήματα μου είπαν να αγοράσω αξιόγραφα. Εγώ βέβαια αρνήθηκα, γιατί χρειαζόμουν τα κεφάλαια για τη δική μου εταιρεία, η οποία επηρεάστηκε μετά την έκρηξη στο Μαρί. Μερικές μέρες αργότερα με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν: Αν δεν πάρεις αξιόγραφα τη Δευτέρα θα κλείσουμε την εταιρεία. Τι να έκανα; Αναγκάστηκα τελικά να πάρω αξιόγραφα». Μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα περιέγραψε, ιδιαίτερα γλαφυρά, που και με ποιον τρόπο υπέγραψε το συμβόλαιο εξασφάλισης αξιογράφων.
«Μερικά λεπτά πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ήρθε άρον-άρον υπάλληλος της Λαϊκής σε μια πεζίνα και υπέγραψα τα συμβόλαια στο καπό του αυτοκινήτου» είπε ο Χρήστος Ορφανίδης, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα τέθηκε από τον Παναγιώτη Κουννή της Λαϊκής Τράπεζας και πήρε την απόφαση χωρίς καν έγκριση από το ΔΣ της εταιρείας Ορφανίδη. Μάλιστα στο συγκεκριμένο ζήτημα αποδίδει τη μετέπειτα, αρνητική, στάση της Λαικής έναντι της εταιρείας του.
Οι αποζημιώσεις που διεκδικεί
Τόσο ο ίδιος όσο και ο δικηγόρος που συνόδευε τον κ. Ορφανίδη, τόνισαν ότι εδώ και χρόνια έχουν κατατεθεί αγωγές εναντίον των διαχειριστών που διορίστηκαν στην εταιρεία. «Η κακοδιαχείριση και οι κινήσεις τους ήταν αρνητικές. Πούλησαν καταστήματα και εξοπλισμό πολύ πιο κάτω από την αξία τους. Τους έκλεψαν αποθήκη γεμάτη με εμπορεύματα αξίας 3 εκατ. ευρώ και ακόμη ψάχνουν να δουν ποιος τα έκλεψε. Είναι εγκληματικά αυτά που έκαναν» τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους χειρισμούς που ανέλαβαν τη διαχείριση.
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ενώ οι τράπεζες είχαν εξασφαλίσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, έκλεισαν την επιχείρηση. Τόνισε παράλληλα, ότι η εταιρεία χρωστούσε 120 εκατ. στις τράπεζες και άλλα 85 σε προμηθευτές, γεγονός που κατά τον ίδιο μπορούσε να τύχει καλύτερου χειρισμού και να αποπληρώνονταν όλοι ανεξαιρέτως.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι αγωγές που κατατέθηκαν από το 2013 κι έπειτα αφορούν σειρά νομικών και φυσικών προσώπων όπως: Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Λαϊκή Τράπεζα, Λαϊκή Επενδυτική, PwC, Grant Thornton, Ευθύμιος Μπουλούτας, Τάκης Φειδία και Άθως Χανδριώτης. Ο κ. Μπουλούτας και ο κ. Φειδία διετέλεσαν CEOs της Λαϊκής και ο κ. Χανδριώτης, γενικός διευθυντής της Λαϊκής Επενδυτικής (μετέπειτα Marfin CLR και εσχάτως Laiki CLR).
Δεν απάντησε για τα Micro
Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις άτομα που βρέθηκαν στη συνάντηση έθεσαν στον Χρήστο Ορφανίδη το ερώτημα εάν εμπλέκεται με τα καταστήματα Micro ή υπονόησαν ότι είναι δική του εταιρεία. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Ορφανίδης δεν απάντησε, οδηγώντας τη συζήτηση σε άλλα θέματα, χωρίς καν να διαψεύδει ότι ασχολείται με τα συγκεκριμένα καταστήματα.
«Ούτε σεντ οφειλή στο κράτος»
Παράλληλα, σημείωσε, έπειτα από σχετική ερώτηση, ότι στο κράτος δεν έχει την παραμικρή οφειλή. «Ψάξετε να δείτε και θα διαπιστώσετε ότι η εταιρεία Ορφανίδης δεν χρωστά ούτε ένα στον ΦΠΑ ή στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Για χρόνια μεσουρανούσαμε ως εταιρεία και μας έκλεισαν» τόνισε εμφατικά ο κ. Ορφανίδης.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε δήλωση του Χρήστου Ορφανίδη, έπειτα από παρέμβαση πιστωτή αναφορικά με το ότι όλοι όσοι βρέθηκαν στη συνάντηση πήγαν για να βοηθήσουν να βρεθεί κάποια λύση. Ο κ. Ορφανίδης του είπε χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν ήμουν αξιολύπητος. Δεν λυπούμαι κανέναν και δεν θέλω λύπηση από κανέναν».
Πηγή: http://www.inbusinessnews.com/