Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στο Μαξίμου για διάλογο οι αγρότες
Στο Μαξίμου για διάλογο οι αγρότες

Στο Μαξίμου για διάλογο οι αγρότες

[ad_1]

Λίγο μετά τις 14:00 εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου η αντιπροσωπεία των αγροτών, αφού παρέδωσε στην κυβερνητική εκπρόσωπο τις προτάσεις της, ξεκαθαρίζοντας ότι απλώς κατατέθηκαν οι προτάσεις στην Όλγα Γεροβασίλη και δεν έγινε κάποιος διάλογος πάνω σε αυτές. 

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση αποφασίστηκαν σε σύσκεψη άνω των 60 μπλόκων που έγινε προ τεσσάρων ημερών στην Πέλλα.

Ο Δημήτρης Δημογιάννης σε δηλώσεις που έκανε σημείωσε ότι πρόκειται για «κοστολογημένες προτάσεις και όχι αιτήματα», ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο πάνω σε αυτές θα γίνει η συζήτηση με τον Πρωθυπουργό.

«Στη λογική ότι η κυβέρνηση δεν κουβεντιάζει με τους αγρότες, εμείς απαντάμε με τις προτάσεις μας που καταθέσαμε στο Μαξίμου και στους πολιτικούς αρχηγούς», είπε ο Δ.Δημογιάννης.

Ερωτηθείς αν δίνεται τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, για τον ορισμό της συνάντησης, απάντησε αρνητικά, συμπληρώνοντας ότι, «υπάρχει ένας εύλογος χρονικός ορίζοντας και μέχρι τότε συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις. Όλα τα μπλόκα έχουν στραμμένες τις ρόδες τους στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κίνηση αυτή “επισημοποιεί” το χάσμα μεταξύ των αγροτών, καθώς εκείνοι από το μπλόκο της Νίκαιας απορρίπτουν οποιονδήποτε διάλογο και συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να καθορίσουν  τις παραιτέρω μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Δημογιάννης τόνισε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν προέκυψαν από τη σύσκεψη των 60 και άνω μπλόκων, που «έχουν υπογραφή», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλα τα μπλόκα είναι πάνω στην ίδια γραμμή». Εκτοξεύοντας εμμέσως βολές στο μπλόκο της Νίκαιας, σημείωσε ότι τα άλλα μπλόκα είχαν προσκληθεί στη συνέλευση της Πέλλας, όμως δεν προσήλθαν.

«Εμείς εκπροσωπούμε τα μπλόκα τα οποία υπογράφουν,  δεν ήρθαμε να κάνουμε διαχωρισμό, ήρθαμε να καταθέσουμε μια πρόταση» είπε σχετικά. 

Λίγη ώρα αργότερα, τα μπλόκα της Πελοποννήσου αποφάσισαν να στείλουν μέσα στην ημέρα τη δική τους πρόταση στην κυβέρνηση. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός οτι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες στην πρόσκληση για διάλογο και όπως είπε “αναμένουμε κι άλλα αιτήματα των αγροτών γιατί θέλουμε σε αυτή τη συνάντηση όχι μόνο να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα αλλά να γίνει ουσιαστικός διάλογος και να αφορά όλους τους αγρότες”.

Νωρίτερα, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου για τα φορολογικά βάρη των αγροτών, ο Τρύφων Αλεξιάδης υποστήριξε πως η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από την διαπραγμάτευση να εξασφαλίσει στους αγρότες το καλύτερο φορολογικό καθεστώς. 

Οι αγρότες της Ροδόπης, από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς από σήμερα θα αποκλείσουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα. 

Στον επ΄ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου, προχώρησαν σήμερα αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Κλειστή παραμένει από χθες το απόγευμα στις 18:00 η παλαιά εθνική οδός Κορίνθου-Αθήνας στον Ισθμό από τους αγρότες.

Εν τω μεταξύ, για τρίτη εβδομάδα παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός στον Ισθμό από τους αγρότες και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσω του παραλιακού δρόμου, μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Παράλληλα, σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν και πάλι, για επτά ώρες, τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, από τις 17:00 έως τα μεσάνυχτα.

Οι αγρότες του κόμβου της Καρδίτσας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τον Παύλο Σπυρόπουλο,  μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνέλευση, για να προγραμματιστούν διάφορες δράσεις, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας έκανε λόγο για ζημιά στην οικονομία από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο κ. Μάρδας παρομοιάζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις με εκείνες στα μέσα της δεκαετίας του ’90 είπε το κόστος των μπλόκων που τότε διήρκησαν 58 ημέρες, είχε προσδιοριστεί σε 13 δισ. δραχμές, με μείωση αγροτικών εξαγωγών κατά 100 εκατομμύρια δολάρια, για να ακολουθήσει διακύμανση με φθίνουσα πορεία για τις εξαγωγές πριν ανακάμψουν, μετά από 2-3 χρόνια.

[ad_2]

Source link

Send this to a friend