Η πολυταξιδευμένη επιχειρηματίας Έρια Χαραλάμπους από τη Λάρνακα ανοίγει την πόρτα του σπιτιού της στη Λάρνακα και μας φιλοξενεί στον όμορφο κόσμο της.

Γράφει: Φωτεινή Παλληκαρίδου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής
Φωτογραφίες εσωτερικού χώρου: Χρήστος Παπαντωνίου
Επιμέλεια: Γιώργος Χρυσοστόμου
Μακιγιάζ: Βασιλική Αλεξόγλου
Ρούχα από προσωπική συλλογή

Πώς είναι η καθημερινότητά σας σε μια παραθαλάσσια πόλη, όπως η Λάρνακα;
Η μέρα μου ξεκινά με γυμναστική. Γυμνάζομαι για περίπου μια ώρα. Εδώ και πολλά χρόνια, το γυμναστήριο έχει γίνει σαν δεύτερο σπίτι μου. Μετά από ένα πιεστικό πρωινό στη δουλειά, αρχίζει η δεύτερή μου «δουλειά» με τις κόρες μου, η οποία ολοκληρώνεται μόλις πάνε για ύπνο. Έτσι, περιμένω τα Σαββατοκύριακα, όπως όλοι, για να αφιερώσω και λίγο χρόνο στον εαυτό μου.

Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό να ζήσετε σε κάποια άλλη πόλη στον κόσμο;
Η Λάρνακα είναι μια πόλη που έχω «σφραγίσει» στην καρδιά μου. Εδώ γεννήθηκα – τον Αύγουστο του 1974, λίγες μέρες μετά τον πόλεμο – και εδώ μεγάλωσα. Οι γονείς μου από την Αμμόχωστο, βρέθηκαν ξαφνικά σε μια άλλη πόλη. Αγαπώ τη Λάρνακα. Καμιά άλλη δεν θα μπορούσε να την αναπληρώσει.

Να υποθέσω ότι σας επιβλήθηκε να ασχοληθείτε με την οικογενειακή επιχείρηση;
Καθόλου… Ίσα-ίσα, το να ασχοληθώ με την οικογενειακή επιχείρηση ήταν για μένα ένα όνειρο. Ήθελα πολύ να γνωρίσω τον κόσμο πίσω από κάθε μάτι που θα εξέταζα. Έτσι, αποφάσισα να σπουδάσω οπτικός και οπτομέτρης στο Bradford University, ενώ απέκτησα αρκετή εμπειρία από τους γνωστούς Specsavers και από το Eye Hospital του Watford, όπου εξειδικεύτηκα σε διάφορες παθήσεις των ματιών.


Η Έρια λέει ότι ο κάθε γάμος είναι ένα μεγάλο σενάριο. «Για να έχει επιτυχία, χρειάζεται ο καθένας να κάνει υποχωρήσεις, καθώς και να διατηρείται αρμονία στην επικοινωνία». 

Πώς ήταν τα φοιτητικά σας χρόνια;
Αρκετά έντονα. Στο Λονδίνο, μέσα σε δυο χρόνια, κατάφερα να κάνω νέες παρέες και φίλους, με τους οποίους διατηρούμε επαφή μέχρι σήμερα. Στο Bradford απέκτησα φίλους από την Ισπανία, περνώντας υπέροχες μέρες με πολύ γέλιο και parties. Για μένα ήταν μια πολύ όμορφη περίοδος, που με έκανε πιο δυνατή και ανεξάρτητη.

Αλήθεια, τι είναι αυτό που σας γοητεύει στη δουλειά σας;
Λατρεύω τις καθημερινές στιγμές δίπλα στα αδέλφια μου. Εργαζόμαστε όλοι μαζί, ενώ ο καθένας έχει αναλάβει ένα κομμάτι της δουλειάς που τον αντιπροσωπεύει. Εμένα, το πάθος μου για τη μόδα, με οδήγησε στο να διατηρώ στα καταστήματά μας μια συλλογή με τα πιο in μοντέλα σε σκελετούς οράσεως και ηλίου γνωστών οίκων. Το καινούριο μου πάθος είναι να ανακαλύπτω vintage γυαλιά. Εκείνο που δεν σταματά να με εκπλήσσει είναι ο τομέας της διάγνωσης, που είναι από τα δυσκολότερα κομμάτια του επαγγέλματός μας, γιατί εκεί οφείλεις να ανακαλύπτεις παθήσεις.

Εκτός από τη δουλειά σας, με τι άλλο καταπιάνεστε;
Τα ενδιαφέροντά μου περιστρέφονται κυρίως γύρω από τη μόδα και το lifestyle. Μόδα για μένα είναι να έχεις την ικανότητα να μετατρέπεις κάτι παλιό ή φτηνό με τα σημερινά δεδομένα και να το αναδεικνύεις. Και αυτό ισχύει από τα ρούχα μέχρι τα γυαλιά και τα έργα τέχνης. Παράλληλα, με ενδιαφέρει να ανακαλύπτω νέους προορισμούς και ιδιαίτερα resorts. Για μένα τα ταξίδια είναι σαν να διαβάζω ένα βιβλίο, που με έχει αγγίξει και ταυτόχρονα με σπρώχνει να μάθω τη συνέχεια. Από την άλλη, η γυμναστική και η σωστή διατροφή, μου δίνουν μέτρο και ισορροπία. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς άσκηση, διαφορετικά αισθάνομαι ότι βρίσκομαι εκτός λειτουργίας.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός, που έμεινε έντονα στη μνήμη σας;
Από κάθε προορισμό, εισπράττω διαφορετικά στοιχεία. Έστω και για λίγες μέρες, καταφέρνω να ζήσω μοναδικές στιγμές, γνωρίζοντας διαφορετικές κουλτούρες, με νέες εικόνες και χρώματα! Παρόλο που μου αρέσει γενικότερα το πράσινο και η θάλασσα, δεν λέω όχι στην ενέργεια και το busy living κάποιων άλλων πόλεων και χωρών. Μου είναι δύσκολο να επικεντρωθώ σ’ έναν προορισμό, γιατί έκανα πολλά ταξίδια στην Ασία, στην Αμερική και στην Ευρώπη. Πάντως, από τα μέρη που με έχουν γεμίσει είναι το Μπαλί, οι Μαλδίβες -τις οποίες έχουμε επισκεφτεί τέσσερις φορές- η Χαβάη, το Μεξικό, η Νέα Υόρκη, η Τοσκάνη και η μαγική Σαντορίνη. Την τελευταία θέλω να την επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι.


«Ακόμη και αν δεν έλειπαν οι λύπες, ευχαριστώ τον Θεό που μου χάρισε πλούσιες σε αξία οικογενειακές και παιδικές στιγμές» λέει η Έρια. Εκεί, δεν είχατε πάει πρόσφατα και με τον σύζυγό σας;

Την επισκεφτήκαμε για δεύτερη φορά. Ένα νησί που το ονομάζω «my home away from home». Κάθε λεπτό που περνάμε ξέγνοιαστα εκεί, μου θυμίζει την πρώτη μέρα της γνωριμίας μας. Μας προσφέρει την απόλυτη ηρεμία. Ένα νησί ηφαίστειο, που όντως σε «προκαλεί» με την αύρα του.

Πώς γνωριστήκατε οι δυο σας;
Η γνωριμία μας πάει χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στην τελευταία τάξη του λυκείου. Μετά, έφυγα εγώ για σπουδές κι εκείνος κατατάχτηκε στον στρατό. Όταν απολύθηκε, ήρθε και αυτός στο Λονδίνο, να σπουδάσει λογιστική.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του γάμου σας;
Κάθε γάμος είναι ένα μεγάλο σενάριο. Για να έχει επιτυχία, χρειάζεται ο καθένας να κάνει υποχωρήσεις, καθώς και να διατηρείται αρμονία στην επικοινωνία. Για μένα, η επικοινωνία είναι ίσως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η πίεση της καθημερινότητας φθείρει τις σχέσεις. Όταν όμως υπάρχει θέληση, τότε με τον σωστό χειρισμό και επικοινωνία, όλα κυλούν ομαλά.

Πιστεύετε ότι κάθε ζευγάρι οφείλει να αφιερώνει χρόνο στη σχέση του;
Αυτό είναι και το μυστικό. Η ζωή, η κοινωνία και η ρουτίνα, προκαλούν πίεση. Όλα αυτά κάνουν τις σχέσεις και τους ανθρώπους να αποστασιοποιούνται. Οι σχέσεις, όμως, έχουν ανάγκη να είναι ισορροπημένες και δυνατές. Κάθε ζευγάρι χρειάζεται να κάνει διάλειμμα από τους έντονους και πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, προκειμένου να ανανεώνεται η σχέση.


Αυτό που ονειρεύεται η Έρια Χαραλάμπους, είναι να πετύχουν τα παιδιά της σε ό,τι αποφασίσουν να κάνουν στη ζωή τους.

Ποιος είναι ο άνθρωπος που θαυμάζετε στη ζωή σας;
Εκείνον που με κάνει ευτυχισμένη και μου δίνει όρεξη για τη ζωή. Τον Γιώργο! Που μου χάρισε δυο υπέροχα κορίτσια. Έναν άνθρωπο που μοιράζομαι μαζί του το καθετί και στέκεται δίπλα μου σε κάθε στεναχώρια και λύπη. Που προσπαθεί να μη μας στερήσει τίποτα και πάντα μου λέει ότι θα με αγαπά και θα με στηρίζει κάθε λεπτό. Χρωστώ πολλά στον σύζυγό μου. Το ίδιο και στους γονείς μου, που από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι σήμερα, μου προσφέρουν όλη τους τη βοήθεια σε ό,τι και αν επιλέξω να κάνω.

Τι ακριβώς θαυμάζετε στον σύζυγό σας;
Το ότι παρά την πίεση της δουλειάς και την κούραση, είναι εδώ για να ακούει ό,τι μας απασχολεί. Μας συμβουλεύει, μας ηρεμεί και μας βρίσκει λύσεις. Αυτό το χάρισμα που έχει ο Γιώργος, είναι σπάνιο… Και όμως συμβαίνει!

Πώς καταφέρνετε να συνδυάζετε την καριέρα με τη μητρότητα;
Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Από τη μέρα που έφερα στον κόσμο τη δεύτερή μου κόρη, αποφάσισα να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στα παιδιά μου. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό η μαμά να είναι δίπλα στα παιδιά της, στα μαθήματά τους και όλα τα τρεξίματά τους. Έτσι, προτίμησα η καριέρα μου να παίρνει τον μισό χρόνο της ημέρας και ο υπόλοιπος να είναι αφιερωμένος στις κόρες μου.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μητρότητα στη ζωή σας;
Η μητρότητα για μένα είναι το άλφα και το ωμέγα. Μπορεί να ζούμε σε μια απαιτητική κοινωνία, αλλά εγώ προσπαθώ να διατηρώ τη σχέση μου με τις κόρες μου όσο πιο δυνατή και ισορροπημένη γίνεται. Γενικότερα, η άποψη μου είναι πως κάθε μαμά, οφείλει να διατηρεί γερή και στενή σχέση με τα παιδιά της.


Τι σας έχουν μάθει οι κορούλες σας;
Τα κορίτσια μου, έχουν δώσει νόημα στη ζωή μου. Είναι εκεί στα πάνω και στα κάτω. Σε κάθε λύπη και στεναχώρια, ξέρω καλά ότι η ύπαρξή τους, η φωνή τους, το χαμόγελό τους, θα με κάνει να ανασάνω ξανά.

Εσείς, πώς ήσασταν ως παιδί;
Έχω ζήσει απίστευτα όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές. Ακόμη και αν δεν έλειπαν οι στεναχώριες, ευχαριστώ τον Θεό που μου χάρισε πλούσιες σε αξία οικογενειακές και παιδικές στιγμές. Αυτά δεν σβήνουν ποτέ από τη μνήμη μου.

Ποια ήταν μέχρι τώρα η καλύτερη στιγμή της ζωής σας;
Δεν μπορώ να σκεφτώ μόνο μια. Σίγουρα, δυο πολύ σημαντικές στιγμές ήταν όταν έφερα στον κόσμο τα παιδιά μου. Αυτές οι μέρες, μου άλλαξαν όλη μου τη ζωή. Της έδωσαν ένα νέο νόημα. Είναι οι πιο ουσιαστικές μέρες της ζωής μου, που θα μείνουν χαραγμένες στην ψυχή μου για μια ολόκληρη ζωή.

Ποιο είναι το όνειρό σας;
Το ομορφότερο όνειρο είναι να με αξιώσει ο Θεός να δω και τα δυο μου κορίτσια ευτυχισμένα. Όνειρό μου είναι να είναι αγαπημένες και η μια δίπλα στην άλλη, να πετύχουν σε ό,τι αποφασίσουν να κάνουν στη ζωή τους. Να έχουν γερές αξίες.

Τι σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένη;
Όταν υπάρχει υγεία, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία. Τα άλλα όλα μπορούν να γίνουν. Ακόμη και αν δεν γίνουν, η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

Από το περιοδικό “Hello”, τεύχος 17 (Συνέντευξη τον περασμένο Ιούλιο).