Home ΛΑΡΝΑΚΑ Φεύγουν τα μαύρα καύσιμα από τη Λάρνακα!
Φεύγουν τα μαύρα καύσιμα από τη Λάρνακα!

Φεύγουν τα μαύρα καύσιμα από τη Λάρνακα!

Οι τέσσερις εταιρείες υγραερίου έχουν αποδεχθεί τους χώρους που τους παραχωρήθηκαν στο Βασιλικό και πλέον ετοιμάζονται να υποβάλουν αιτήσεις προς την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας για εξασφάλιση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας στις νέες εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, δύο εταιρείες πετρελαιοειδών, η ΕΚΟ και η ΕΣΣΟ, έχουν ήδη προχωρήσει στη μετακίνηση σημαντικών ποσοτήτων μαύρων καυσίμων τους από τα παράλια της Λάρνακας στους νέους χώρους στο Βασιλικό. Μάλιστα, η ΕΣΣΟ προτίθεται τους προσεχείς μήνες να υποβάλει αίτηση στο Δήμο Λάρνακας για κατεδάφιση ορισμένων πετρελαιοδεξαμενών της εταιρείας που βρίσκονται στα παράλια της πόλης. Οι σημαντικές αυτές εξελίξεις αναφέρθηκαν κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Υπουργείου Εσωτερικών, στην παρουσία των Σωκράτη Χάσικου και Γιώργου Λακκοτρύπη, του δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, εκπροσώπων της Πολεοδομίας και των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίων καθώς και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Μία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που γίνονται μεταξύ των τοπικών αρχών της Λάρνακας και των αρμοδίων υπουργών για εξέταση και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν στ’ όλο ζήτημα, καθότι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας είναι ένα πολυσύνθετο και περίπλοκο θέμα.

Ο δήμαρχος Λάρνακας δήλωσε ότι ήδη όλα τα κρατικά αποθέματα πετρελαιοειδών έχουν μετακινηθεί στο Βασιλικό και στο Δήμο Λάρνακας, ως πολεοδομική αρχή, έχει υποβληθεί από την ΚΕΤΑΠ αίτηση κατεδάφισης και αποξήλωσης των εγκαταστάσεων του παλιού διυλιστηρίου. Ο δήμος δεν έχει πάρει ακόμα όλες τις απαντήσεις από τα αρμόδια τμήματα, εκτιμάται, όμως, ότι η ΚΕΤΑΠ θα είναι σε θέση να προκηρύξει προσφορές για την αποξήλωση των εγκαταστάσεων εντός του 2016, ενώ αυτό το χρόνο θα ξεκινήσουν και οι εργασίες κατεδάφισης. «Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου η περιοχή του πρώην διυλιστηρίου να έχει καθαρίσει παντελώς», είπε ο κ.Λουρουτζιάτης.

Εταιρείες υγραερίου

Όσον αφορά τις εταιρείες υγραερίου που εδρεύουν στη Λάρνακα, και οι τέσσερις έχουν αποδεχθεί τους χώρους που τους δόθηκαν στο Βασιλικό. Ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης χαρακτήρισε σημαντική την πιο πάνω εξέλιξη, διότι, όπως εξήγησε, μπαίνουν πλέον συγκεκριμένες συμβάσεις. «Οι εταιρείες πήραν τις διευκρινίσεις που ζητούσαν και το επόμενο βήμα είναι να υποβάλουν στην επαρχιακή διοίκηση τις σχετικές αιτήσεις για πολεοδομική και οικοδομική άδεια όσον αφορά τις νέες τους εγκαταστάσεις στο Βασιλικό. Σαν Δήμος Λάρνακας δηλώνουμε ικανοποίηση για τις εξελίξεις, διότι η ταχύτητα παίζει ρόλο. Γι’ αυτό, άλλωστε, γίνονται αυτές οι συσκέψεις, ώστε να διατηρείται μία σχετική ταχύτητα στο θέμα και η μετακίνηση των εγκαταστάσεων να γίνει το συντομότερο δυνατό», σημείωσε.

Σ’ ότι αφορά τις εταιρείες πετρελαιοειδών, ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης δήλωσε ότι ορισμένες εταιρείες ζήτησαν διευκρινίσεις από τους υπουργούς όσον αφορά τις υποδομές τους στο Βασιλικό (οδικό δίκτυο κτλ) και οι κύριοι Χάσικος και Λακκοτρύπης έδωσαν οδηγίες προς το Διευθυντή Βιομηχανικών Περιοχών να προχωρήσει άμεσα με τις συμβάσεις μ’ όλες τις εταιρείες. «Γι’ αυτό θεωρούνται σημαντικές αυτές οι συσκέψεις, διότι δίνονται λύσεις σε ανώτατο επίπεδο, σ’ επίπεδο υπουργών, εκεί και όπου προκύπτουν προβλήματα. Το πιο σημαντικό για μας είναι ότι υπάρχει συναντίληψη απ’ όλους ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα μετακινηθούν από τη Λάρνακα. Εμείς θέλουμε το θέμα να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα», επισήμανε ο κ.Λουρουτζιάτης, λέγοντας ότι η επόμενη σύσκεψη για το ίδιο θέμα θα πραγματοποιηθεί το επόμενο δίμηνο.

Μαύρα καύσιμα

Άλλη μία σημαντική εξέλιξη θεωρείται η δήλωση, κατά την τελευταία σύσκεψη, του εκπροσώπου της ΕΚΟ ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει στη μετακίνηση μεγάλων ποσοτήτων μαύρων καυσίμων από τη Λάρνακα προς το Βασιλικό. Ταυτόχρονα, και ο εκπρόσωπος της ΕΣΣΟ ανέφερε ότι η εταιρεία του προχώρησε στη μετακίνηση σημαντικών ποσοτήτων μαύρων καυσίμων. Μάλιστα, η ΕΣΣΟ προγραμματίζεται σύντομα να υποβάλει αίτηση στο Δήμο Λάρνακα για να κατεδαφίσει ορισμένες από τις υφιστάμενες πετρελαιοδεξαμενές της.

 

Send this to a friend