Μέρος Β΄: Ο Παναγιώτης του Ammos ξεκαθαρίζει γιατί δεν σερβίρει καφέ μετά τις 6, τι γίνεται με τα γκαρσόνια και μιλά για την… Μύκονο και την ΑΕΚ
Πιστοί στην υπόσχεση που σας δώσαμε σήμερα (31/3) σας παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Παναγιώτη Νεοκλέους, εκ των ιδιοκτητών του Ammos στο Μακένζι.
Το πρώτο μέρος μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ, σε μια συνέντευξη που συζητήθηκε πολύ.
Στο δεύτερο μέρος απαντά σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν περισσότερο με τον τρόπο λειτουργίας του Ammos, τις εκδηλώσεις που ετοιμάζει το μαγαζί αλλά και την ΑΕΚ.
Απολαύστε την…
Τι event ετοιμάζετε μέσα στο καλοκαίρι;
«Ορισμένα πράγματα. Εμείς παίζουμε ξένη μουσική ή εναλλακτική ελληνική μουσική. Κάτι το διαφορετικό. Πάντα έτσι ήτανε το Ammos, πάντα προσπαθεί να αναδείξει νέα ταλέντα. Όχι τόσο το λαϊκό. Προσπαθούμε να δώσουμε και την άλλη όψη που ο κόσμος δεν την ξέρει καλά. Αυτό είναι πιο δύσκολο εγχείρημα αλλά πάντα αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Ακόμη και στην κουζίνα θέλουμε να συνδυάσουμε διάφορες γεύσεις και να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό».
Ήσασταν από τους πρώτους ιδιοκτήτες νυχτερινού κέντρου στην περιοχή. Αρχικά θυμάμαι η προσπάθεια δεν αγκαλιάστηκε από το κοινό. Ακολούθως όμως και πριν δημιουργηθούν τα υπόλοιπα μαγαζιά εδώ και να ανοίξει το Μακένζι, εκτοξευτήκατε.
«Εμείς αρχίσαμε πιο μικροί με λιγότερες απαιτήσεις. Αλλά για το μέγεθος μας τότε ήταν αρκετά δύσκολο. Σιγά-σιγά όπως μεγάλωνε το πλήθος που ερχόταν εδώ και μεγαλώναμε κι εμείς».
Τι ήταν αυτό που εκτόξευσε το μαγαζί;
«Πιστεύω η διαφορετικότητα απ’ τα άλλα. Η περιοχή του Μακένζι είναι από μόνη της μια πολύ όμορφη περιοχή με παραλία, χωρίς να έχει δρόμο ενδιάμεσα. Η έλλειψη τότε και τώρα καλών μαγαζιών πάνω στην παραλία με καλό φαγητό και μουσική. Και μια πιο μεσογειακή ατμόσφαιρα. Αυτό ήταν που πιστεύω έκανε τον κόσμο να έρθει».
Πολλά στηρίζουμε και ως Λάρνακα στον εξωτερικό τουρισμό. Πιστεύετε θα σας επηρεάσει στον μέγιστο βαθμό το γεγονός ότι δεν θα έρθουν αρκετοί ρώσοι αυτή την χρονιά;
«Η Λάρνακα είναι η τελευταία πόλη στον τουρισμό. Εμείς δεν στηριζόμαστε στον τουρισμό. Μακάρι να είχαμε τουρισμό. Ο τουρισμός στην Κύπρο δεν πρέπει να στηρίζεται στους Ρώσους ή του Άγγλους. Πρέπει να στηρίζεται σε πολλούς και διάφορους. Γι’ αυτό πρέπει να αναβαθμιστούν τα πάντα. Έχουμε μείνει πολύ πίσω. Και οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. Τα εύκολα λεφτά από τα κτηματικά, οι πολιτικοί που άφησαν πίσω δουλείες όπως η γεωργία και ο τουρισμός. Όταν ο άλλος πουλούσε ένα χωράφι 1 εκατομμύριο δεν είχε ενδιαφέρον να αναβαθμίσει το ξενοδοχείο του. Τα έκανε πολύ εύκολα. Αυτό το εύκολο είναι που μας έφερε πίσω και τώρα τρέχουμε και περιμένουμε τον οποιοδήποτε Υπουργό να παρακαλέσει τους Ρώσους να στείλουν τουρίστες. Δεν παρακαλάς για τουρισμό. Ο τουρίστας πάει κάπου γιατί γουστάρει να πάει. Όπως η Μύκονος και άλλα μέρη. Δεν είναι επειδή είναι φτηνά…».
Μα η Μύκονος είναι πανάκριβη αλλά ο κόσμος την επιλέγει γιατί προσφέρει καλές υπηρεσίες…
«Ακριβώς. Είναι η ποιότητα ψηλή. Έχουν κάτι να προσφέρουν. Έχουν τα καλύτερα μαγαζιά, ξενοδοχεία και υπηρεσίες. Και μετά επικεντρώνονται οι δικοί μας σε πανάρχαιες μεθόδους. Ο ΚΟΤ κάνει πανάρχαιους τρόπους διαφήμισης. Η διαφήμιση είναι εδώ. Όταν έρθει κόσμος και τον εντυπωσιάσεις θα έρθει ξανά και θα πει και σε άλλους 10».
Μιλάνε πολλοί για κρίση αλλά τα νυχτερινά μαγαζιά είναι γεμάτα. Τελικά επηρέασε η κρίση σε τόσο μεγάλο βαθμό;
«Η κρίση επηρεάζει πάρα πολύ. Ένας άνθρωπος όταν δεν έχει ζήσει την κρίση πάει έξω και πίνει. Όταν ζει την κρίση πίνει παραπάνω, γιατί έχει τον πόνο μέσα του. Πιστεύω ότι ο κόσμος γενικά αν έχεις τα τελευταία σου 10 ευρώ δεν θα πας να αγοράσεις παπούτσια ή να τα φυλάξεις για να κάνεις ένα ταξίδι. Θα τα δώσεις να πιεις ένα ποτό. Ζούμε για λίγη διασκέδαση. Γι’ αυτό αυτές οι δουλειές δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ. Ένα ποτό ή ένα καφέ μπορεί οποιοσδήποτε να πάει να πιει».
Είναι μόδα τελικά το Μακένζι ή είναι κάτι που βλέπετε να διατηρείται για πολλά ακόμη χρόνια;
«Το Μακένζι είναι πάνω στο νερό και δεν χάνεται».
Ναι, αλλά όπως είπες και εσύ παλαιότερα δεν το εκμεταλλεύτηκαν αυτό…
«Σωστό. Αυτό είναι στα χέρια μας. Στα μαγαζιά, του Δήμου, όλων. Το Μακένζι για να κρατήσει θέλει ποιοτική παραλία, καθαριότητα, καλούς δρόμους και ποιοτικά καλά μαγαζιά. Όχι απ’ αυτούς που μιμούνται. Π.χ. Δουλεύει το Ammos και να κάνουμε άλλα πέντε τέτοια μαγαζιά».
Το έζησες αυτό έτσι;
«Έζησα πολλούς τέτοιους αλεξιπτωτιστές που δεν είναι καν της δουλειάς. Ήθελαν να πάρουν μαγαζί να το κάνουν κάτι».
Σε επηρέασε εσένα;
«Εμένα προσωπικά τη δουλειά μου δεν την επηρέασε αλλά είναι αυτό που είπες πριν. Αυτό που έχω φόβο να μην επηρεάσει περισσότερο το Μακένζι. Κάποια μαγαζιά εδώ προσελκύουν νεαρές ηλικίες που εμείς είμαστε πολύ αυστηροί. Έζησα και Αμερική 11 χρόνια που είναι πολύ αυστηρά με την κατανάλωση αλκοόλ. Στο μαγαζί μετά από κάποια ώρα είμαστε αυστηροί να μην μπαίνουν νεαρά άτομα κάτω των 19 χρόνων. Δεν δίνουμε ποτό. Όλοι οι σερβιτόροι έχουν εντολές σε αυτό. Πρέπει να έχεις ταυτότητα να πάρεις ποτό όταν φαίνεσαι πολύ νεαρός. Οι νεαροί είναι παράνομο και λανθασμένο να μπαίνουν σε τέτοια μαγαζιά. Μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα».
Ερχόμενος εδώ και αφού μίλησα σε κάποιους φίλους για την συνέντευξη μας ήθελαν να σας κάνω την εξής ερώτηση. Γιατί μετά από κάποια ώρα και καθημερινές και Σαββατοκύριακα δεν σερβίρετε καφέ;
«Μέχρι κάποια ώρα λειτουργεί η κουζίνα για φαγητό. Τον καφέ τον έχουμε μέχρι το απόγευμα. Αν πιεις καφέ αργά το βράδυ είναι κακό για σένα, δεν μπορείς να κοιμηθείς».
Το να πιεις ένα ποτό στις 18:00 δεν είναι κακό;
«Μπορείς να πιεις κάτι άλλο χωρίς αλκοόλ…».
Γιατί να περιορίσεις τον πελάτη σου να μην πιει καφέ αφού τον θέλει…
«Τον καφέ τον προσφέρουμε μετά το φαγητό ή μέχρι τις 6».
Είναι τακτική του μαγαζιού δηλαδή.
«Ναι. Πρέπει να διαχωρίσουμε κάποιες γραμμές. Το μαγαζί έχει djs, έχει σερβιτόρες, έχει ένα πρόγραμμα. Ο καφές δεν είναι το ποτό που θα κάνει το κέφι. Σε σπέσιαλ περιπτώσεις θα κάνουμε καφέ. Αλλά το 2005 που άνοιξα και ήθελα να κάνω event είχα αυτό το πρόβλημα. Έρχονταν 100 άτομα που βαστούσαν όλοι ένα φραπέ και αυτό δεν οδηγούσε ποτέ εκεί που θέλαμε».
Επίσης αρκετοί τόνισαν ότι αρκετές φορές όταν υπάρχει αρκετός κόσμος θα πρέπει να πηγαίνουν στο μπαρ να παραγγέλλουν ποτό και θεωρούν αυτή την κίνηση λανθασμένη. Τι τους απαντάτε;
«Το Ammos είναι ένα μαγαζί που δεν έχει VIP. Έχουμε 200 τραπέζια και κανείς δεν σε υποχρεώνει να ανοίξεις μπουκάλι. Όποιοι δεν είναι σε τραπέζι μπορούν να παραγγείλουν από σερβιτόρους. Αν δεν υπάρχει σερβιτόρος κοντά θα πρέπει να πας στο μπαρ να πιάσεις το ποτό σου, όπως και σε άλλα μαγαζιά».
Αυτό που μας λέχθηκε είναι ότι σερβιτόροι έλεγαν στον κόσμο ότι δεν είναι ευθύνη τους η παραγγελία κτλ.
«Να σου πω τι γίνεται. Αυτή δεν είναι η φιλοσοφία του μαγαζιού και αυτό δεν είναι που κάνουμε. Αλλά πολλές φορές κάποιος σερβιτόρος μπορεί να είναι κακός. Του κάνουμε παρατήρηση για να αλλάξει. Το άκουσα κι εγώ. Τυχαίνει κάποτε. Όπως οι πολίτες σε μια πόλη δεν είναι όλοι τέλειοι. Έτσι κι εδώ. Αλλά υπάρχει η Αστυνομία να τους συμμορφώσει. Η ανάγκη για σέρβις είναι τεράστια. Καθημερινά προσλαμβάνουμε κόσμο. Είναι δύσκολη δουλειά και πολλοί τα αφήνουν στην μέση. Έχουμε τέτοιες περιπτώσεις. Μπορεί να πιάσω κάποιον με μια βδομάδα training και να παραγγείλει κάποιος από άλλο section και να πει του πελάτη «φίλε δεν είναι το section μου». Κακώς. Απαγορεύεται να το κάνει. Ειδικά όταν υπάρχει πολύς κόσμος στο μαγαζί πρέπει και ο κόσμος να δείχνει λίγο κατανόηση».
Κλείνοντας, ασχολείστε και με το ποδόσφαιρο και είστε και οπαδός της ΑΕΚ. Πως βλέπεις την φετινή πορεία, την προσπάθεια που γίνεται. Θα εκπληρώσει τους στόχους της η ομάδα;
«Πάει πολύ καλά η ομάδα. Πιστεύω πάει τελικό του κυπέλλου. Ευρώπη την έχει στο τσεπάκι της. Ο φίλος μου ο Άντρος είναι από τους καλύτερους που πέρασαν από την προεδρία της ΑΕΚ. Χαμηλών τόνων, άνθρωπος που έβαλε πάρα πολλά λεφτά από την τσέπη και είναι εκεί για να κάνει έργο και αυτό καθρεφτίζεται και στην ομάδα».