Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ “Nαι” Υπουργικού Συμβουλίου στα μέτρα Πετρίδη για στήριξη των ενοικιαστών
“Nαι” Υπουργικού Συμβουλίου στα μέτρα Πετρίδη για στήριξη των ενοικιαστών

“Nαι” Υπουργικού Συμβουλίου στα μέτρα Πετρίδη για στήριξη των ενοικιαστών

Ναι είπε το Υπουργικό Συμβούλιο στα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και αφορούν στην αναστολή καταβολής το 70% του ενοικίου, την μη καταβολή ενοικίων από ιδιώτες ενοικιαστές κρατικών ακινήτων και επέκταση της φορολογικής έκπτωσης σε όσους ιδιοκτήτες προχωρούν εθελοντικά σε μειώσεις ενοικίων. Αναλυτικά:

Α) Δίμηνη Αναστολή (για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ή Φεβρουάριο και Μάρτιο για τις περιπτώσεις που έχει καταβληθεί ήδη το ενοίκιο Ιανουαρίου) της υποχρέωσης καταβολής του 70% του ενοικίου για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, οι οποίοι τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών με βάση το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας για το μήνα Ιανουάριο. Νοείται ότι καλύπτονται και επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μεν, αλλά δυνάμει του εν λόγω Διατάγματος δύναται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους είτε με παράδοση κατ’ οίκον είτε με take away. Η διευθέτηση των οφειλών θα γίνει μέχρι το Φεβρουάριο του 2022.

Β) Μη καταβολή ενοικίων προς το Κράτος και τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου από τους ιδιώτες ενοικιαστές ακινήτων του ποσού του ενοικίου που αντιστοιχεί στο μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, όπως αυτό προβλέπεται στα ενοικιαστήρια συμβόλαια τα οποία βρίσκονται σε ισχύ.

Για τα πιο πάνω μέτρα θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, δυνάμει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Γ) Επέκταση της περιόδου που παραχωρείται φορολογική πίστωση σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα και οι οποίοι προβαίνουν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, η φορολογική πίστωση θα αφορά τον Φόρο Εισοδήματος (ίση με 50% της μείωσης του ενοικίου), νοουμένου ότι η μείωση του ενοικίου κυμαίνεται μεταξύ 30% – 50% και επιπλέον θα απαλλάσσεται ο ιδιοκτήτης από την Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα για τους  μήνες κατά τους οποίους θα μειωθεί το ενοίκιο.

Για το υπό αναφορά μέτρο εγκρίθηκαν σήμερα τα σχετικά νομοσχέδια και θα κατατεθούν εντός της εβδομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Send this to a friend