Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Δρ. Πέτρος Καραγιάννης: Ανησυχητική πρωτιά της Αμμοχώστου
Δρ. Πέτρος Καραγιάννης: Ανησυχητική πρωτιά της Αμμοχώστου

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης: Ανησυχητική πρωτιά της Αμμοχώστου

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Καταστροφικό θα είναι ένα τοπικό lockdown για την ελεύθερη επαρχία της Αμμοχώστου, κατά την εορταστική περίοδο, αφού πρόκειται για την επαρχία η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση της πανδημίας το περασμένο καλοκαίρι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επαρχία. Και τούτο, διότι η κίνηση από τον εξωτερικό τουρισμό δεν ξεπέρασε το 15% σε σύγκριση με την κίνηση του 2019, ενώ ο εγχώριος τουρισμός ήταν μόνο κατά τα Σαββατοκύριακα. Ως εκ τούτου, ο προβληματισμός που επικρατεί το τελευταίο διάστημα για την τροπή που έχει πάρει η ραγδαία διασπορά του κορωνοιού στην επαρχία είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μοριακής ιολογίας Πέτρο Καραγιάννη, η μετάδοση του ιού φαίνεται να γίνεται ενδοοικογενειακά, εφόσον ο τουριστικός τομέας που θα μπορούσε να αποτελεί σοβαρή πηγή μετάδοσης του ιού έχει αδρανοποιηθεί αυτή την περίοδο, καθότι δεν υπάρχουν ξένοι τουρίστες που παραθερίζουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν πρόσφατα η επιδημιολογική ομάδα και το Υπουργείο Υγείας, η επαρχία Αμμοχώστου φαίνεται να κατέχει την πρωτιά, με τον δείκτη θετικών κρουσμάτων να έχει ανοδική πορεία. Ως εκ τούτου, τα τελευταία 24ωρα μεγάλος ήταν ο αριθμός των πολιτών που προσέτρεξαν στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου για να διενεργήσουν rapid test μετά τους τελευταίους μεγάλους αριθμούς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοιού.

Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, πέραν των 69.000 πολιτών παγκύπρια ελέγχθηκαν την περίοδο από 16 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου 2020 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου που είναι σε εξέλιξη από τις 16 Νοεμβρίου. Επιπλέον 13.708 τεστ έγιναν στοχευμένα σε οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης, σε άλλες κλειστές δομές, στην Εθνική Φρουρά και σε επαγγελματίες υγείας.

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο, σε αριθμό δειγμάτων 4.879, τα θετικά κρούσματα ήταν 138, δηλαδή ποσοστό 2,83%, που ήταν το μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα ποσοστά θετικών κρουσμάτων στις υπόλοιπες επαρχίες (2,48% η Λάρνακα, 1,86% η Λεμεσός, 1,8% η Λευκωσία και 1,14% η Πάφος). Αυτό, πάντως, που εκφράζεται τόσο από τους επιχειρηματίες, όσο και από τους κατοίκους της περιοχής είναι πως ένα πιθανό τοπικό lockdown, όπως συνέβη στην Πάφο και Λεμεσό, θα είναι καταστροφικό για την επαρχία Αμμοχώστου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, στην ελεύθερη Αμμόχωστο σημειώθηκαν και οι περισσότερες καταγγελίες ανά το παγκύπριο για παραβίαση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο. Η Αστυνομία διενήργησε συνολικά 561 ελέγχους, προβαίνοντας σε 16 καταγγελίες πολιτών κι ενός υποστατικού

Send this to a friend