Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υπό διαμαρτυρία στο ΓεΣΥ οι οδοντίατροι – 1η Δεκεμβρίου εντάσσονται στο ΓΕΣΥ
Υπό διαμαρτυρία στο ΓεΣΥ οι οδοντίατροι – 1η Δεκεμβρίου εντάσσονται στο ΓΕΣΥ

Υπό διαμαρτυρία στο ΓεΣΥ οι οδοντίατροι – 1η Δεκεμβρίου εντάσσονται στο ΓΕΣΥ

Από 1η Δεκεμβρίου εντάσσονται επίσημα στο ΓεΣΥ οι πάροχοι παραϊατρικών υπηρεσιών φροντίδας (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, οδοντίατροι, λογοπαθολόγοι), στο πλαίσιο της Β’ φάσης του σχεδίου υγείας. Ήδη ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας βρίσκεται σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία πριν την ημερομηνία ένταξης. Ο ΟΑΥ έχει ήδη συμφωνήσει με τους οδοντιάτρους και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας και με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας.

Ναι αλλά υπό διαμαρτυρία

Όσον αφορά τους οδοντιάτρους, είπαν μεν το ναι, αλλά υπό διαμαρτυρία, καθώς θεωρούν ότι η πρόταση του ΟΑΥ δεν πληροί τα κριτήρια που τέθηκαν εξαρχής. Με βάση την πρόταση του οργανισμού, οι δικαιούχοι θα δικαιούνται έναν καθαρισμό κάθε χρόνο, με την ελάχιστη τιμή να ορίζεται στα €28, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οδοντιάτρων. Εκτός αυτού, έχουν και άλλα αιτήματα όπως η πρόσβαση στο ιστορικό των ασθενών και το δικαίωμα συνταγογράφησης και παραπομπής σε ειδικό γιατρό.

Πληρωμή κατ’ αναλογία

Από πλευράς ΟΑΥ ο διευθυντής του οργανισμού Αντρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε στον «Π» ότι το θέμα των πληρωμών των οδοντιάτρων όπως και της κάθε ειδικότητας σχετίζεται με τη ζήτηση που θα έχουν και με το τι ποσοστό των δικαιούχων θα εγγραφούν. Τα €28 θα ισχύσουν σε περίπτωση που το 90% των ατόμων που είναι εγγεγραμμένα στο ΓεΣΥ εγγραφούν και στους οδοντιάτρους, ωστόσο ο οργανισμός εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό δεν θα υπερβεί το 70% κάτι που σημαίνει ότι ο ΟΑΥ θα πληρώνει €38 ανά καθαρισμό. Επομένως, η χρέωση δεν είναι σταθερή αλλά θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση του κοινού. Στο θέμα της πρόσβασης στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στο παρόν στάδιο δεν είναι αναγκαίο, καθώς για να κάνεις έναν απλό καθαρισμό δεν απαιτείται γνώση του ιστορικού. Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ζήτημα της πρόσβασης των επαγγελματιών υγείας στο ιστορικό των ασθενών μελετάται αν είναι εφικτό, με τον οργανισμό να αναμένει την απόφαση της επιτρόπου Προστασίας Δεδομέν

Send this to a friend