Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αλλάζουν οι περιορισμοί για τους γυναικολόγους
Αλλάζουν οι περιορισμοί για τους γυναικολόγους

Αλλάζουν οι περιορισμοί για τους γυναικολόγους

Σε διαδικασία επαναξιολόγησης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο ΓεΣΥ, βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ύστερα και από τις διαπιστώσεις γιατρών και ασθενών ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα μέτρα που έχουν ληφθεί (με στόχο την αναχαίτιση των καταχρήσεων), δημιουργούν στρεβλώσεις και εμποδίζουν τη σωστή εξυπηρέτηση των δικαιούχων.

Η διαδικασία μάλιστα έχει αρχίσει ήδη να δίνει αποτελέσματα, αφού κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη ΟΑΥ και γυναικολόγοι του Συστήματος αποφασίστηκαν συγκεκριμένες αλλαγές, όπως για παράδειγμα η αύξηση του αριθμού των επισκέψεων που δέχονται κάθε μέρα οι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «με τους γυναικολόγους, έγινε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος, μας έχουν υποδείξει κάποια προβλήματα, αντιλαμβάνονται και αυτοί ότι υπάρχει ανάγκη να θέσουμε περιορισμούς βεβαίως, αλλά πιστεύω ότι καταλήξαμε σε κάποιες αλλαγές οι οποίες θα μας εξυπηρετήσουν όλους». Πιστεύω, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «ότι σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε αυτές τις αλλαγές οι οποίες θα αφορούν διάφορα θέματα όπως για παράδειγμα, η αύξηση του αριθμού των επισκέψεων που δέχονται οι γυναικολόγοι και θα εξετάσουμε και κάποια άλλα μέτρα ώστε να μην αδικείται κανένας γιατρός και να μην ταλαιπωρούνται και οι ασθενείς μας».

Παράλληλα, είπε ο διευθυντής του ΟΑΥ, «θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και σίγουρα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε αλλαγές, εάν διαπιστωθεί μέσα από την έρευνα και την επαναξιολόγηση και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες».

Αναφερόμενος στη διαδικασία ετοιμασίας ιατρικών πρωτοκόλλων και Κατευθυντήριων Οδηγιών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «αναμένουμε ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, όπως μας έχει υποσχεθεί, θα μας καταθέσει τα πρωτόκολλα εντός της εβδομάδας». Υπέδειξε, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί και να πιστεύουμε ότι τα πρωτόκολλα θα επιλύσουν τα προβλήματα. Τα πρωτόκολλα θα βοηθήσουν κατά πολύ, όμως, πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός μέτρων και περιορισμών και περισσότερο πρέπει να βρούμε τρόπο για να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά και την κουλτούρα και των παρόχων μας αλλά και των δικαιούχων του συστήματος υγείας».

Για τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών υγείας ότι δεν έχουν ακόμα κληθεί σε διαβούλευση τη στιγμή που προγραμματίζεται η ένταξή τους στο ΓεΣΥ τον Οκτώβριο, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «Δεν έχει εξαντληθεί ο διάλογος, σίγουρα θα ληφθούν υπόψη».

Πηγή: Philenews

Send this to a friend