Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Ο συμπολίτης μας Ελπιδοφόρος Ηλία μας μιλά για τις τραγικές στιγμές που έζησε στο Λίβανο και αποκαλύπτει ότι είναι ζωντανός από θαύμα
Ο συμπολίτης μας Ελπιδοφόρος Ηλία μας μιλά για τις τραγικές στιγμές που έζησε στο Λίβανο και αποκαλύπτει ότι είναι ζωντανός από θαύμα

Ο συμπολίτης μας Ελπιδοφόρος Ηλία μας μιλά για τις τραγικές στιγμές που έζησε στο Λίβανο και αποκαλύπτει ότι είναι ζωντανός από θαύμα

Ο Λίβανος υποφέρει. Οι στιγμές που βιώνει η χώρα είναι πολύ δύσκολες. Πάνω από 145 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι και περίπου 20 άτομα αγνοούνται.

Η έκρηξη στο κέντρο της Βηρυτού ακούστηκε χιλιόμετρα μακριά και ισοπέδωσε τα πάντα σε κοντινή ακτίνα. Ένα άτομο που βίωσε από κοντά την φονική έκρηξη είναι και ο συμπολίτης μας Ελπιδοφόρος Ηλία, ο οποίος εργάζεται ως Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας στον Λίβανο.

Την ώρα της έκρηξης ήταν μόλις 4-5 χιλιόμετρα μακριά και μας διηγείται ότι αυτή την στιγμή θα μπορούσε να ήταν ανάμεσα στα θύματα. Ευτυχώς, δεν πραγματοποίησε το καθιερωμένο περπάτημα του προς το τέλος του παραλιακού που ενώνεται με το τέλος του λιμανιού.

Διαβάστε την συνέντευξη του αποκλειστικά στο Larnakaonline και πως μας διηγείται όλα όσα γίνονται στον Λίβανο, την βοήθεια από την Κύπρο, την κατάσταση στην χώρα και πολλά άλλα.

Αφού πρώτα μας ενημέρωσε ότι είναι καλά και ευτυχώς δεν κινδύνεψε σοβαρά από την τρομακτική έκρηξη, προχωρήσαμε στην συνέντευξη.

Που βρισκόσουν την ώρα της έκρηξης;
«Ήμουν περίπου 4-5 χιλιόμετρα μακριά, προς το παραλιακό, όπου το τέλος του παραλιακού ενώνεται με το τέλος του λιμανιού».

Φαντάζομαι ταρακουνήθηκες και εσύ αρκετά.
«Καθόμουν και ξεκίνησε ένας περίεργος σεισμός και ακολούθησε η έκρηξη που βλέπαμε τα γυάλινα θραύσματα να πετούν και κόσμος να τρέχει αιματωμένος. Ειδικά αυτοί που έρχονταν από πιο αριστερά, από την μεριά του λιμανιού. Τα αυτοκίνητα καταστράφηκαν, οι τζαμαρίες καταστημάτων, ξενοδοχείων, τα πάντα καταστράφηκαν, έσπασαν όλα».

Εσύ κινδύνεψες στην απόσταση που ήσουν;.
«Η αλήθεια είναι ότι αν συνέχιζα το καθιερωμένο περπάτημα που κάνω κάθε μέρα, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μην είμαι ζωντανός, χωρίς υπερβολή».

Κάθε μέρα περνάς από το σημείο της έκρηξης για περπάτημα;
«Ακριβώς, προς το τέλος του παραλιακού που ενώνεται με το τέλος του λιμανιού».

Πως και δεν πήγες εκείνη την μέρα για το περπάτημα σου;
«Η αλήθεια δεν ένιωσα τόσο δυνατός εκείνη την μέρα να πάω τα 4-5 χιλιόμετρα που πηγαίνω κάθε μέρα».

Ήσουν και τυχερός μέσα στην ατυχία σου και τα όσα βιώσατε από την έκρηξη.
«Πάρα πολύ. Μέσα στην ατυχία του ατυχήματος ήμουν τυχερός, ναι».

Είσαι περίπου πέντε χρόνια στον Λίβανο, μία περιοχή που είναι πολύ ταλαιπωρημένη…
«Ταλανίζεται από πολλά προβλήματα σε διαφορετικούς τομείς. Το τελευταίο που είχαμε πέρα από τις εντάσεις που δεν σταματούν ποτέ μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, είδαμε και τον οικονομικό τομέα που κήρυξε πτώχευση τον Μάρτιο, είχαμε τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο περίπου που παραιτήθηκε η Κυβέρνηση. Μετά μέχρι να μπει νέα Κυβέρνηση από τα κόμματα με τεχνοκράτες Υπουργούς. Είχαμε πάρα πολλά προβλήματα. Η υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας επίσης. Στην μαύρη αγορά αντιστοιχεί ένα δολάριο προς 8000, ενώ η επίσημη ισοτιμία γα 13 χρόνια ήταν ένα δολάριο ίσο με 1500 λίρες. Καταλαβαίνεις πόσο υποτιμήθηκε η λίρα, πόσο αυξήθηκε ο πληθωρισμός, πόσο αυξήθηκαν τα προϊόντα για να αντεπεξέλθουν. Τα προβλήματα με τα capital controls των τραπεζών. Αυτό ήταν όπως το κερασάκι στην τούρτα».

Κάποιοι σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι ο Λίβανος πλέον ίσως και να κινδυνεύει με αφανισμό από τον χάρτη. Θεωρείς ακραίες τέτοιες τοποθετήσεις;
«Είναι πάρα πολύ ακραίο. Δεν σήμανε πόλεμος ή οτιδήποτε. Με ποια λογική να κινδυνεύει από τον χάρτη μία χώρα όπως ο Λίβανος με τόσο πολύ αξιόλογο κόσμο, πολύ ψηλό επίπεδο μόρφωσης, με το επιχειρηματικό “σκουλούτζι” που έχουν μέσα τους. Είναι απίστευτα δύσκολο. Τη διασπορά που υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια που άμεσα μπορεί να βοηθήσει. Πρέπει όμως κάτι να γίνει, να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σαν χώρα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Τώρα είναι πάρα πολύ γρήγορα να μιλάμε για οτιδήποτε, διότι ο καθένας πρέπει να μετρήσει τις ζημιές του. Πάρα πολύς κόσμος έμεινε άστεγος. Ειδικά σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων στην Βηρυτό από το σημείο του λιμανιού. Έχουν υποστεί ζημιές όλα».

Θα θέλει χρόνια να βρει ξανά τα πόδια της η Βηρυτός…
«Εξαρτάται και από τις αρχές πόσο γρήγορα θα επισπεύσουν την κατάσταση για να διορθωθούν πράγματα. Υπάρχουν και οι χώρες οι οποίες έδειξαν άμεσα την στήριξη τους, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Χθες, αφίχθηκε στον Λίβανο ομάδα 10 ατόμων, πέντε της ειδικής ομάδας ανίχνευσης σκυλιών της ΜΜΑΔ και πέντε της ΕΜΑΚ με οκτώ σκύλους, τους οποίους υποδεχθήκαμε και μαζί με τον λιβανικό στρατό τους πήραμε στο ξενοδοχείο».

Εκτιμά ο Λίβανος την βοήθεια της Κύπρου;
«Πάρα πολύ. Το εκτιμά πάρα πολύ. Έχουμε άψογη συνεργασία. Απίστευτα καλές διμερής σχέσεις. Μας βλέπουν μαζί με την Γαλλία τις χώρες που τους στηρίζουμε διαχρονικά. Και εμπορικά και πολιτικά, τα πάντα. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις και ο ίδιος ο κόσμος… Δεν βρήκα άτομο στον Λίβανο, έχει εδώ και πέντε χρόνια, που να πει μία άσχημη κουβέντα για την Κύπρο και μας θεωρούν φίλους τους. Σήμερα θα αφιχθεί αεροπλάνο της Cyprus Airways που θα πραγματοποιήσει πτήση επαναπατρισμού, όμως θα φέρει μαζί του ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό, προϊόντα αλλά και ξηρή τροφή. Όλα από δωρεές φαρμακοβιομηχανιών και της ΑΛΦΑΜΕΓΑ με την ξηρή τροφή. Θα πρέπει να πάμε να τα πάρουμε και αμέσως μετά θα γίνει η πτήση με τους Κύπριους που έχουν άμεση ανάγκη για να παν πίσω στην Κύπρο».

Πόσοι είναι οι νεκροί μέχρι στιγμής;
«Μέχρι αργά χθες βράδυ ήταν 135, περίπου 15-20 είναι αγνοούμενοι και 4-5000 τραυματίες».

Ήταν η πιο δύσκολη εμπειρία για σένα η προχθεσινή;
«Σαφέστατα. Ήταν ένα απίστευτο ατύχημα το οποίο ταρακούνησε τους πάντες. Ο κόσμος υποφέρει και έχει πληγή πάρα πολύ η χώρα».

Όταν έγινε η έκρηξη οι πρώτες σκέψεις σας ποιες ήταν;
«Λόγω και του ιστορικού που έχει ο Λίβανος ακουγόταν έντονα από τους Λιβανέζους ότι πιθανόν το δικαστήριο να ανακοίνωνε άμεσο υπαίτιο για τη δολοφονία του Χαρίρι την Χεζμπολάχ με αποτέλεσμα το μυαλό να πάει σε εσωτερικά επεισόδια με ρήξης μεταξύ της σηίτικης και της σουντικής κοινότητας… Εγώ νόμιζα απλά ότι είχε πέσει πύραυλος. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε και βλέποντας ως ξένος τους ίδιους τους τόπακες να αντιδρούν έτσι ξεκίνησα κι εγώ να τρέχω προς το αυτοκίνητο να προσπαθήσω να πάω σπίτι. Είχε αφόρητη κίνηση και έτρεμα η αλήθεια, γιατί μέχρι να φθάσω και να πουν τα νέα ότι όντως έγινε η έκρηξη και δεν ήταν πύραυλος, τότε καταλαβαίνεις τον πανικό που έζησα, γιατί περίμενα και δεύτερο χτύπημα. Είναι καθαρά θέμα επιβίωσης».

Το σπίτι σου υπέστη ζημιές;
«Το σαλόνι μου. Οι τζαμαρίες έσπασαν. Ευτυχώς το υπνοδωμάτιο είναι λειτουργήσιμο και κατάφερα να μείνω εκεί. Ήρθαν οι εργάτες την επόμενη μέρα, θα έρθουν και σήμερα να δούμε τι θα φτιάξουμε. Σε σύγκριση όμως με την πρεσβεία, το κτήριο της πρεσβείας, την πρεσβευτική κατοικία και την κατοικία της προξένου οι οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς εσωτερικά, το σπίτι μου είναι σε καλύτερη κατάσταση».

Τι θα γίνει με την πρεσβεία τώρα. Θα γίνουν διορθώσεις και θα πάτε πίσω;
«Δε νομίζω ότι και μετά τις διορθώσεις θα μπορούν να είναι λειτουργήσαμε τα συγκεκριμένα γραφεία του κτηρίου. Έχουμε καλέσει συνεργεία, ούτως ώστε να καθαρίσουν αρχικά τα γυαλιά, τα θραύσματα, να δούμε τι απομένει και το ίδιο ισχύει και για την πρεσβευτική κατοικία και να αξιολογήσουμε τις ζημιές, ποιος θα τα καλύψει και αν είναι λειτουργήσιμο. Που πιστεύω τη δεδομένη στιγμή δεν είναι. Πρέπει σιγά-σιγά να ψάχνουμε για νέα τοποθεσία κτηρίου για την πρεσβεία, γιατί πρέπει το προσωπικό να επιστρέψει σιγά-σιγά και έχουμε πολλά να κάνουμε. Πολλοί Κύπριοι παίρνουν τηλέφωνο».

Πόσοι περίπου Κύπριοι είναι στο Λίβανο;
«Περίπου 2000».

Σκέφτηκες ποτέ να φύγεις με όλες αυτές τις δυσκολίες στο Λίβανο;
«Δεν σκέφτομαι ένα τέτοιο σενάριο. Η Κυπριακή Δημοκρατία με την συγκατάθεση μου, μου έδωσε αυτό το πόστο το οποίο οφείλω να είμαι συγκεντρωμένος και να βοηθώ την χώρα».

Κλείνοντας, ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις ειδικά στους Κύπριους που μένουν στον Λίβανο;
«Να μην ανησυχούν. Υπάρχουν όλα τα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να μας καλέσουν ανά πάσα στιγμή. Είμαστε στη διάθεση τους να τους βοηθήσουμε. Θα υπάρξει κι άλλη πτήση επαναπατρισμού αν χρειαστεί και είναι αναγκαίο. Ότι θέλουν και χρειάζονται μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας».

Send this to a friend