Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Με καθυστέρηση περίπου πέντε χρόνων, προωθείται ο σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων για προστασία των οικιστικών περιοχών Καμάρες – Βεργίνας, οι οποίες θεωρούνται οι πιο ευπαθείς περιοχές για πλημμύρες στους Δήμους Λάρνακας και Αραδίππου.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2014 και του 2016 στις υπό αναφορά περιοχές, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων που θα έλυναν οριστικά το πρόβλημα των πλημμυρών έμειναν… στα λόγια. Φαίνεται, όμως, πως έστω και αργά, το νερό άρχισε να κυλά στ’ αυλάκι.

Το βράδυ της Τρίτης (21/7), πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, η δημόσια παρουσίαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδιασμού Αντιπλημμυρικών Έργων για την προστασία των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου, που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού.

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι στην περιοχή Καμάρες το πρόβλημα πλημμυρών είναι πολύ σοβαρό, διότι, όπως εξήγησε, εκεί καταλήγουν ποταμοί και νερά που ξεκινούν από την αρχή της επαρχίας Λάρνακας. Σημείωσε, επίσης, ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα στις πλημμύρες των προηγούμενων χρόνων.

Ο κ.Βύρας δήλωσε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες καθυστέρησαν για αρκετά χρόνια, σημειώνοντας πως έφτασε η ώρα για να ετοιμαστούν τα κατασκευαστικά σχέδια και να εγκριθούν απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς και τμήματα. «Ως επαρχία Λάρνακας πρέπει να διεκδικήσουμε δυναμικά την κατασκευή του συγκεκριμένου αντιπλημμυρικού έργου, διότι την επόμενη φορά μπορεί να μην είμαστε τόσο τυχεροί κι εκτός από τεράστιες καταστροφές περιουσιών, να θρηνήσουμε και θύματα.

Με την υλοποίηση αυτών των έργων, θα θωρακίσουμε τις περιοχές που διαχρονικά παρουσίαζαν τεράστιο πρόβλημα καταστροφής περιουσιών, ενώ ήταν ένα φαινόμενο που δεν τιμούσε καθόλου τη Λάρνακα», επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο έπαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου ανέφερε ότι μετά την παρουσίαση της μελέτης, αυτή θα υποβληθεί μαζί με τη διαβούλευση στο Τμήμα Περιβάλλοντος και ακολούθως, αφού εγκριθεί από το συγκεκριμένο τμήμα, ο μελετητής σε χρονικό διάστημα το οποίο προβλέπεται από την προσφορά του, θα προχωρήσει στα κατασκευαστικά σχέδια για τα έργα που υπέδειξε. Το κόστος των έργων θα ανέλθει γύρω στα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Ο δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης υπενθύμισε ότι αρκετές μελέτες για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων παρέμειναν στα συρτάρια τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας την υποχρέωση του κράτους να τα υλοποιήσει το συντομότερο.

Ο πολιτικός μηχανικός – μελετητής Αντώνης Τουμαζής εξήγησε ότι τα κύρια έργα που προτείνονται είναι η ανακατασκευή (διαπλάτυνση) των γεφυρών, προκειμένου να έχουν την επαρκή παροχετευτικότητα για περίοδο επαναφοράς 50 χρόνων, θα γίνει αναδιάταξη της οριζοντιογραφίας του καναλιού ώστε να είναι πιο ομαλή η όδευση των όμβριων νερών προς την αλυκή, ενώ προτείνεται η αφαίρεση μπάζων και η διαπλάτυνση οδεύσεων για να καταλήγουν τα νερά στον φυσικό τους αποδέκτη που είναι η μεγάλη λίμνη της αλυκής.

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κ.Τουμαζής ανέφερε ότι αυτές θα είναι θετικές και ότι δεν θα επηρεαστεί καθόλου το υδατικό ισοζύγιο. Πρόσθεσε, δε, ότι η ποιότητα και η ποσότητα των νερών που θα καταλήγουν στην αλυκή θα παραμείνει αναλλοίωτη.

 

Στα πλαίσια της αναβάθμισης των Υπηρεσιών του, ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι στην ιστοσελίδα του Δήμου Λάρνακας και συγκεκριμένα στον πιο κάτω σύνδεσμο https://liblarnaka.openabekt.gr/, παρουσιάζεται ο κατάλογος με τους τίτλους των βιβλίων που διατίθενται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας για επί τόπου μελέτη ή δανεισμό.

 

Και τέλος πιστός στο καθιερωμένο του ραντεβού ο Δήμος Αραδίππου υποδέχεται και  το φετινό καλοκαίρι τις  Βραδιές Πολιτισμού. Η  έναρξη  των  εκδηλώσεων,  θα  πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, με μια διπλή  παράσταση με το έργο «Ο Καραγκιόζης Μάστερ Σεφ», από το Θέατρο Σκιών του Χαράλαμπου Χαραλάμπους.

Οι  Βραδιές Πολιτισμού θα ολοκληρωθούν με δύο παραστάσεις του θεατρικού έργου «Τούτη η δουλειά π΄ αρκέψαμεν» από το Σατιρικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Μαριάννα Καυκαρίδου, την Πέμπτη 23 Ιουλίου και Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Οι θεατρικές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος».

΄Ολες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό αλλά με υποχρεωτική προκράτηση θέσεων. Για περεταίρω λεπτομέρειες και οδηγίες για την προκράτηση θέσεων το κοινό μπορεί να ενημερώνεται στο τηλέφωνο 24811037 μεταξύ των ωρών 09-12.00 σε εργάσιμες ημέρες.

Send this to a friend