Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι Ρώσοι τουρίστες θέλουν να έρθουν
Οι Ρώσοι τουρίστες θέλουν να έρθουν

Οι Ρώσοι τουρίστες θέλουν να έρθουν

Με αφίξεις τουριστών που κυμαίνονται από 40-50 χιλ. έχει εκκινήσει η φετινή καλοκαιρινή σεζόν. Είναι λογικό ότι δεν θα δούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στις ακτογραμμές της Κύπρου, ενώ η καθυστέρηση στην έλευση των Βρετανών μειώνει και τις αρχικές προβλέψεις του υφυπουργείου τουρισμού.

Διαφορετικά είναι τα δεδομένα για τις δύο μας κύριες αγορές. Ενώ η Βρετανία μας γύρισε την πλάτη και αναμένει την κατηγοριοποίηση της στην κατηγορία Α προκειμένου να φέρει τουρίστες, η Ρωσία τηρεί στάση αναμονής. Θέλουν να εντάξουν την Κύπρο στο πτητικό τους πρόγραμμα ακόμη και εάν βρίσκονται στην κατηγορία Β. Αυτή τη στιγμή βέβαια, είναι ένα απομακρυσμένο σενάριο, καθώς δεν έχουν κατηγοριοποιηθεί, ωστόσο, οι εκτιμήσεις (εάν μπορούν να γίνουν) θέλουν τους Ρώσους τον Σεπτέμβριο να μπορούν να ταξιδέψουν. Πόρτα κλειστή φαίνεται να βρήκε και η εισήγηση των ξενοδόχων για επιχορήγηση του τεστ, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να γίνονται τα τεστ στην Κύπρο.

Μιλώντας στον «Φ», ο υφυπουργός Σάββας Περδίος ανέφερε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουμε το 20-25% των περσινών αφίξεων για το σύνολο του έτους.

«Ενώ οι αρχικές προβλέψεις ήθελαν τον Αύγουστο να φιλοξενούμε 200 χιλ. τουρίστες, εντούτοις τα νέα δεδομένα με την καθυστέρηση στην κάθοδο των Βρετανών τουριστών, μας κάνουν να υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 100 χιλ. τουρίστες». Για σκοπούς σύγκρισης αναφέρεται ότι πέρσι τον Αύγουστο, η Κύπρος δέχτηκε 550 χιλ. τουρίστες.

Όπως εκτιμά, το κύριο τουριστικό ρεύμα θα έρθει από τη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Φινλανδία, Δανία και Νορβηγία. Εκτίμησε επίσης ότι θα έχουμε και Βρετανούς επισκέπτες που θα έρθουν είτε μεμονωμένα είτε με ταξιδιωτικούς πράκτορες. «Οι τουριστικοί πράκτορες άφησαν ανοιχτό ένα παραθυράκι. Μας είπαν ότι θα αναθεωρήσουν την στάση τους μετά τις 15 Αυγούστου και ανάλογα με τα επιδημιολογικά τους δεδομένα», σημείωσε.

Γενικότερα, σημείωσε ότι θα αναμένουν και κάποιους Γάλλους τουρίστες στην Κύπρο νοουμένου ότι η χώρα τους μπει στην κατηγορία Α και ξεκινήσουν οι πτήσεις τον Αύγουστο.

Ερωτηθείς για τη Ρωσία, εξήγησε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό. «Έχουν γίνει τηλεδιασκέψεις και αρκετές συζητήσεις. Ωστόσο, δεν έχουμε ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσουν το πτητικό τους πρόγραμμα», σημείωσε. Ωστόσο, ανέφερε ότι είναι άλλα τα δεδομένα για τους Ρώσους. «Έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να εντάξουν την Κύπρο στα πτητικά τους προγράμματα ακόμα και εάν μπουν στην κατηγορία Β», εξήγησε ο κ. Περδίος.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει επιχορήγηση των τεστ κορωνοϊού, ενώ πρόσθεσε ότι όποιος ιδιώτης θέλει να προβεί σε επιχορήγηση ή συνεργασία με ξένους ταξιδιωτικούς πράκτορες είναι καλοδεχούμενος. Ουσιαστικά, ο υφυπουργός απάντησε στο αίτημα των ξενοδόχων για επιχορήγηση του τεστ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προβούν μόνοι τους στις όποιες ενέργειες.

Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη με πέντε υπουργούς για το ζήτημα των τεστ. Φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει το αίτημα για διενέργεια των τεστ στην Κύπρο διότι κάτι τέτοιο θα έχει υψηλό κόστος για τη χώρα. Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε από πλευράς υπουργείου Υγείας είναι ότι οι θετικοί θα πρέπει να μεταφέρονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ οι συνεπιβάτες θα πρέπει να μεταφέρονται στα ξενοδοχεία αναφοράς, κάτι που δημιουργεί κόστος, ενώ θα επηρεάσει και τη διαθεσιμότητα κλινών.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend