Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Πιο ευάλωτοι στο COVID-19 οι ασθενείς με σκληρόδερμα
Πιο ευάλωτοι στο COVID-19 οι ασθενείς με σκληρόδερμα

Πιο ευάλωτοι στο COVID-19 οι ασθενείς με σκληρόδερμα

Το σύνθημα της φετινής της εκστρατείας υποχρεώθηκε να αλλάξει η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Σκληροδέρματος, ύστερα από τη διαπίστωση ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες επιπλοκές στα άτομα που παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη σπάνια, χρόνια, αυτοάνοση νόσο.

Όπως μάλιστα επισημαίνει η Ομοσπονδία με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Σκληροδέρματος, «η πανδημία του COVID-19 μας υποχρέωσε να επαναπροσδιορίσουμε το σύνθημα της εκστρατείας μας και να τονίσουμε τη σημασία της προστασίας των ασθενών με σκληρόδερμα, ειδικά εκείνους με πνευμονική εκδήλωση και εκείνους με ανοσοκατασταλτική θεραπεία, επειδή έχουν μειωμένη ανοσία και είναι ευάλωτοι στο να αποκτήσουν πιο σοβαρά συμπτώματα αν έρθουν σε επαφή με τον ιό». Ως εκ τούτου, η Ομοσπονδία με δεδομένο και το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση σε αρκετά σημεία του πλανήτη, αφιερώνει την εκστρατεία διαφώτισης της στην ανάγκη για προστασία των ασθενών με σκληρόδερμα.

Το Σκληρόδερμα, «είναι μια σπάνια αυτοάνοση και χρόνια νόσος που επηρεάζει το σώμα δημιουργώντας σκλήρυνση του συνδετικού ιστού. Η βλάβη επηρεάζει το δέρμα όπως επίσης εσωτερικά όργανα, όπως τους πνεύμονες, την καρδία και τους νεφρούς». Η ποιότητα ζωής των ασθενών επηρεάζεται σημαντικά, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση με την Ομοσπονδία να τονίζει ότι «να αναπνέεις, να τρως ακόμα και να χαμογελάς μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο».

Η έγκαιρη διάγνωση «είναι ζωτική», για αυτό, το κάθε άτομο επιβάλλεται να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα όποια συμπτώματα παρουσιάζει και μπορεί να περιλαμβάνουν «γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, φουσκωμένα δάκτυλα και τα χέρια παρουσιάζουν αλλαγές στο χρώμα τους».

Η νόσος, μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αλλά πιο συχνά στις γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών. Το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα μπορεί να πάθουν ζημιά από αυτή τη νόσο. Το Σκληρόδερμα μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Εντούτοις, αποτελεσματικές θεραπείες για μεμονωμένα όργανα είναι διαθέσιμες.

Send this to a friend