Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στις καλένδες η ανάπλαση της κοίτης του ποταμού στο Αλεθρικό
Στις καλένδες η ανάπλαση της κοίτης του ποταμού στο Αλεθρικό

Στις καλένδες η ανάπλαση της κοίτης του ποταμού στο Αλεθρικό

Πριν από 14 χρόνια ξεκίνησε ο σχεδιασμός για ανάπλαση της κοίτης του ποταμού και αποκατάστασης της παλιάς γέφυρας στο Αλεθρικό, ωστόσο το έργο ούτε καν έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα…

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών για το πότε προγραμματίζεται η προκήρυξη του υπό αναφορά έργου, με τον Νίκο Νουρή ν’ απαντά στις 6 Μαῒου, σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός του έργου αποκατάστασης της παλαιάς γέφυρας και τοπιοτέχνησης του παρακείμενου χώρου στο Αλεθρικό άρχισε… το 2006, κατόπιν ανάθεσης μέσω διαγωνισμού από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας.

Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, το 2009 εξασφαλίστηκε πολεοδομική έγκριση και το έργο προτάθηκε για ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013, προκειμένου να συγχρηματοδοτηθεί μ’ ευρωπαϊκούς κι εθνικούς πόρους, χωρίς όμως να περιληφθεί τελικά στα χρηματοδοτούμενα έργα από την Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων.

Ο υπουργός αναφέρει ότι από το 2016 καταβάλλονται προσπάθειες για προγραμματισμό υλοποίησης του έργου και στο πλαίσιο αυτό έγινε κατορθωτό να ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Προϋπολογισμό της κοινότητας που υλοποιείται μέσω της επαρχιακής διοίκησης.

Ωστόσο, λόγω της ανάγκης για επικαιροποίηση των μελετών που εκπονήθηκαν την περίοδο 2007-2009 καθώς και για την εκπόνηση επιπρόσθετων μελετών που απαιτούνται, όπως είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Υδρολογική Μελέτη, παρατηρήθηκε καθυστέρηση στον προγραμματισμό προσφοροδότησης του έργου.

«Στο παρόν στάδιο έχουν ολοκληρωθεί τα επικαιροποιημένα σχέδια από τους μελετητές του έργου και αναμένεται σύντομα να κατατεθούν για εξασφάλιση νέας πολεοδομικής έγκρισης.

Μόλις εξασφαλιστεί η σχετική έγκριση, θα καταβληθεί προσπάθεια για διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και να προωθηθεί η ετοιμασία των όρων διαγωνισμού, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προκήρυξη και η ανάθεση υλοποίησής του εντός του τρέχοντος έτους.

Η εκτίμηση δαπάνης του έργου το 2010 ανερχόταν στο μισό εκατομμύριο με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 12 μήνες», καταλήγει ο κ. Νουρής.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend