Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΓεΣΥ: Ανάλογα με τις απολαβές η μείωση
ΓεΣΥ: Ανάλογα με τις απολαβές η μείωση

ΓεΣΥ: Ανάλογα με τις απολαβές η μείωση

Επίσημα υπέβαλε την πρότασή του στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος προτείνει δύο σενάρια για τις μειώσεις στις αμοιβές. Το πρώτο σενάριο αφορά οριζόντια μείωση των απολαβών και το δεύτερο, το οποίο μάλλον προκρίνεται αφού προέκυψε ύστερα και από τις συναντήσεις που είχε ο ΟΑΥ με τους γιατρούς, αφορά κλιμακωτή μείωση η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με το ύψος των απολαβών του κάθε γιατρού.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, και οι δύο μέθοδοι εξασφαλίζουν την ίδια εξοικονόμηση στο Ταμείο του ΓεΣΥ. Ως εκ τούτου, εάν επιλεγεί η κλιμακωτή μείωση στις απολαβές, τότε θα προστατευθούν περισσότερο οι γιατροί που έχουν μικρό αριθμό δικαιούχων εγγεγραμμένους στον κατάλογό τους. Μειώσεις όμως αποφασίστηκαν και σε ό,τι αφορά τους ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ. Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές θα γίνουν σε συνδυασμό με τη δημιουργία ξεχωριστών προϋπολογισμών για κάθε ιατρική ειδικότητα.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τους γιατρούς ο ΟΑΥ, «το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι οι αναπροσαρμογές στους σφαιρικούς προϋπολογισμούς θα περιοριστούν στον ελάχιστο δυνατό βαθμό και θα αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να επανέλθουμε το συντομότερο δυνατό στις προ της κρίσης ρυθμίσεις».

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΟΑΥ, οι γιατροί θα πρέπει να επιλέξουν ένα από τους δύο τρόπους μειώσεων στις απολαβές των προσωπικών γιατρών για ενήλικες και των παιδιάτρων.

1) Γενική μείωση στην κατά κεφαλή αμοιβή των προσωπικών γιατρών για ενήλικες και για παιδίατρους κατά 10%.
Εναλλακτικά: «Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα που τέθηκε κατά τις συσκέψεις για διερεύνηση της εφαρμογής κλιμακωτής μείωσης, χωρίς να επηρεάζεται το τελικό αποτέλεσμα της εξοικονόμησης, υπολογίστηκε ότι»:

2) Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει η αποκοπή ύψους 5% για τις πρώτες €4.000 αμοιβής τον μήνα και αποκοπή ύψους 12,5% για αμοιβή πέραν των €4.000 το μήνα.

Δηλαδή:

– Για ένα προσωπικό γιατρό που έχει γύρω στους 400 δικαιούχους και λαμβάνει €40.000 τον χρόνο, θα γίνει μηνιαία αποκοπή ύψους 5%, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς 166 το μήνα (40.000 X 5%) /12 = 166).

Αντιστοίχως:

– Για τον προσωπικό γιατρό που λαμβάνει €100.000 τον χρόνο θα γίνει μηνιαία αποκοπή ύψους 8,9%, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς €707 τον μήνα (48.000 X 5% + 52.000 X 12.5%) /1= 707.

Με απλά λόγια, οι πρώτες €4.000 στον μηνιαίο μισθό του γιατρού (€48.000 στις ετήσιες απολαβές) θα υπόκεινται σε μείωση 5% και τα επιπρόσθετα ποσά σε μείωση της τάξης του 12,5%.

– Κατά αντίστοιχο τρόπο θα εφαρμοστεί μείωση ύψους 10% στους προϋπολογισμούς των ειδικών γιατρών σε συνδυασμό με την εφαρμογή ξεχωριστών προϋπολογισμών.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στην επιστολή του επισημαίνει ότι υιοθετεί και το αίτημα των γιατρών για έναρξη των μειώσεων από τον Μάιο και όχι από το τέλος Απριλίου.

«Ανταποκρινόμενοι επίσης σε σχετικά αιτήματα και σκέψεις που τέθηκαν κατά τις συσκέψεις, οι σχετικές ρυθμίσεις για τους προσωπικούς γιατρούς δεν θα ξεκινούν από τον μήνα Απρίλιο αλλά από τον Μάιο και θα αναθεωρούνται ανά τρίμηνο λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της οικονομίας».

«Η υγειονομική κρίση αφήνει πίσω της μια πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση. Το διοικητικό συμβούλιο κατά τη λήψη της πιο πάνω απόφασης έλαβε υπόψη την κατάσταση που επικρατεί αλλά και τις επιπτώσεις που θα συνεχίσει να έχει η πανδημία στην οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση στα έσοδα του Ταμείου του ΓεΣΥ. Είναι στις υποχρεώσεις μας η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του ΓεΣΥ, άρα και της μεσο-μακροπρόθεσμης εξασφάλισης και σταθεροποίησης των εισοδημάτων των παρόχων υπηρεσιών υγείας», καταλήγει στην επιστολή του προς τους γιατρούς ο ΟΑΥ.

Χωρίς μειώσεις το ταμείο θα καταστεί ελλειμματικό

Το Ταμείο του ΓεΣΥ, αναφέρει απευθυνόμενος προς τους γιατρούς ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, θα καταστεί ελλειμματικό μέχρι το τέλος του 2020 εάν δεν γίνουν από τώρα οι απαραίτητες αναπροσαρμογές. Ο ΟΑΥ μάλιστα παραπέμπει στους επίσημους υπολογισμούς του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προβλέπει μείωση του ΑΕΠ μέχρι και κατά 10%.

«Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στα έσοδα του Ταμείου του ΓεΣΥ το διοικητικό συμβούλιο εξέτασε σενάρια στηριγμένα σε υπολογισμούς και παραδοχές που έγιναν από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Οικονομικών. Βάσει αυτών των υπολογισμών και παραδοχών, αναμένεται ότι το 2020 η κυπριακή οικονομία θα δεχθεί βαρύτατο πλήγμα, με ενδεχόμενη μείωση του ΑΕΠ μέχρι και κατά 10% και με αναμενόμενη μείωση των εισοδημάτων του ιδιωτικού τομέα έως 50% και 60%. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας επηρεάζουν άμεσα το Ταμείο του ΓεΣΥ, το οποίο σε περίπτωση που δεν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα, αναμένεται να καταστεί ελλειμματικό μέχρι το τέλος του 2020», αναφέρει στην επιστολή του ΟΑΥ.

Καταλήγοντας, ο Οργανισμός προσθέτει ότι οι αναθεωρήσεις στους σφαιρικούς προϋπολογισμούς και η αντίστοιχη αποκοπή θα απαλειφθούν (και θα επέλθουν οι προ της κρίσης ρυθμίσεις) εάν το ΑΕΠ ενός τριμήνου αποκλίνει λιγότερο του 2,5% σε σχέση με το επίπεδο του 2019 για το αντίστοιχο τρίμηνο. Η αξιολόγηση του εν λόγω δείκτη θα γίνεται ανά τρίμηνο και στόχος του Οργανισμού είναι να επαναφέρει το συντομότερο δυνατό τους σφαιρικούς προϋπολογισμούς στα προ της κρίσης επίπεδα.

Υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Μια εβδομάδα πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας παρουσιάζεται αισιόδοξος ότι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα έχουν στη διάθεση τους εκτός από τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη αποφασίσει ότι από την 1η Ιουνίου, με την ένταξη της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στις υπηρεσίες του ΓεΣΥ τερματίζεται και η παραπομπή ασθενών από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επειδή τα δημόσια νοσηλευτήρια θα βρίσκονται πλέον σε ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά και ως εκ τούτου θα πρέπει και ο δημόσιος τομέας να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του.

Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις του ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο ΟΑΥ, βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμβάσεων με δύο ιδιωτικά νοσοκομεία και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα προκύψουν κι άλλες θετικές εξελίξεις.

«Ό,τι και να γίνει», είπε, «1η Ιουνίου αρχίζουμε τη δεύτερη φάση. Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που εξέφρασαν ενδιαφέρον, έχουμε μέχρι σήμερα μιλήσει με 10-12 ιδιωτικά νοσηλευτήρια, θα μιλήσουμε σήμερα με ΟΚΥπΥ και σήμερα ή αύριο θα αρχίσουμε με τις υπογραφές. Θα δείτε ότι θα υπάρχουν συμμετοχές, τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά, όμως αναμένουμε ότι αυτή η πρόταση που έγινε από τον ΟΑΥ είναι εκεί μέχρι τις 31 Μαϊου και πρέπει να την αξιοποιήσουμε».

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μεγάλα νοσηλευτήρια από όλες τις πόλεις, πλην της Λευκωσίας, έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση τους να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ενώ θετικά φαίνεται να τοποθετούνται και κάποια από τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία που λειτουργούν στην πρωτεύουσα.

Κάποια από τα νοσοκομεία της Λευκωσίας, έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξη τους, την ετοιμασία του λογισμικού του ΓεΣΥ ώστε να είναι εφικτός ο διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από την αμοιβή του νοσηλευτηρίου και όπως πληροφορούμαστε ο ΟΑΥ μάλλον θα είναι σε θέση εντός των επόμενων ημερών να ικανοποιήσει αυτό τους το αίτημα.

Ορισμένα φυσικά από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την αναθεωρημένη οικονομική πρόταση του ΟΑΥ η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 6% μείωση στις αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στο ΓεΣΥ.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend