Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ποιές εξετάσεις παίρνουν αναβολή – Τι ζητούν οι μαθητές
Ποιές εξετάσεις παίρνουν αναβολή – Τι ζητούν οι μαθητές

Ποιές εξετάσεις παίρνουν αναβολή – Τι ζητούν οι μαθητές

Απαντήσεις αναφορικά με τη συνέχεια της σχολικής χρονιάς, τις εξετάσεις και ιδιαίτερα τις Παγκύπριες εξετάσεις αναζητούν μαθητές και γονείς καθώς το κλείσιμο των σχολείων – λόγω της πανδημίας – έφερε ανατροπές στη σχολική χρονιά.

Τι λέει το Υπουργείο

Πρόδρομος σε Άντρο: Αυτά κάναμε για την εξ αποστάσεως διδασκαλία
Την ίδια στιγμή, καθησυχαστική στάση κρατάει το Υπουργείο Παιδείας, διαβεβαιώνοντας τους μαθητές και ιδιαίτερα τους τελειόφοιτους, μέσα από δηλώσεις και ανακοινώσεις του Υπουργού, ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, αφού γίνονται σχεδιασμοί για όλα τα ενδεχόμενα.

“Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει ήδη σχεδιασμούς που καλύπτουν όλες τις πιθανές περιπτώσεις ως προς τη χρονική διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων. Αναλόγως των αποτελεσμάτων της συλλογικής προσπάθειας για να ξεπεράσουμε την επιδημία, θα προσαρμοστεί και η όλη διοργάνωση της φετινής σχολικής χρονιάς”, ανέφερε, σε γραπτή δήλωση του, ο Υπουργός, Πρόδρομος Προδρόμου. Ενώ, παράλληλα επιβεβαίωσε ότι σε τυχόν εξετάσεις εκείνο που θα κριθεί θα είναι διδασκαλία που έχει γίνει κανονικά, μέσα στις τάξεις του σχολείου.

“Προβλέπονται διαφορετικές λύσεις αναλόγως της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα σχολεία. Εάν τυχόν χρειαστούν κάποιες έκτακτες νομοθετικές προσαρμογές το ΥΠΠΑΝ θα προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τις ανάλογες προτάσεις που έχει ετοιμάσει και υπολογίζει και στη συμβολή των βουλευτών και των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου συλλογικά να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις προς όφελος ταυτόχρονα και της εκπαίδευσης και των παιδιών”, σημειώσε ο Υπουργός.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι παρακολουθώντας τις γενικές εξελίξεις ανά το διεθνές και σε συνεχή επικοινωνία με τους Υπουργούς Παιδείας των 26 άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., “με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι, μπροστά στην πρόκληση της πανδημίας, η εκπαίδευση στη χώρα μας όχι μόνο δεν υστερεί, αλλά βρίσκεται σε μια πολύ ικανοποιητική πορεία”.

Παράλληλα, αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο Παιδείας μιλώντας στην Offsite αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση γίνονται διάφοροι σχεδιασμοί, χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σενάριο. “Το Υπουργείο παρακολουθεί συστηματικά τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται και τους σχεδιασμούς στην Ελλάδα, αν και στην ουσία υπάρχουν ορισμένα διαφορετικά στοιχεία στα συστήματα μας, καθώς στην Ελλάδα έχουν την ευχέρεια να πραγματοποιήσουν τις Πανελλήνιες τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Κύπρο μεσολαβεί ο στρατός”.

Η στάση των μαθητών

Την ίδια στιγμή, η ΠΣΕΜ με επιστολή της στον Υπουργό Παιδείας, υπογραμμίζει ότι με την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων δημιουργήθηκαν αλυσιδωτά προβλήματα και παραθέτει τις θέσεις της για τα μέτρα που θεωρούν απαραίτητα να ληφθούν για να στηριχθούν οι μαθητές και οι οικογένειες τους. Μεταξύ άλλων παραθέτουν και τη θέση τους για τις Παγκύπριες εξετάσεις λέγοντας:

“Όσον αφορά τις παγκύπριες εξετάσεις, επίσης εκφράσαμε μέσω της προηγούμενης μας επιστολής ότι θεωρούμε ότι η ύλη πρέπει να αναθεωρηθεί και να μειωθεί άμεσα. Επίσης εισπράττουμε καθημερινά το άγχος των τελειόφοιτων συμμαθητών μας σχετικά με το πότε θα διεξαχθούν, και με ποια ύλη, οι παγκύπριες εξετάσεις. Με βάση τα πιο πάνω θεωρούμε ότι απαιτείται:

Να καθοριστεί και να ανακοινωθεί εξεταστέα ύλη για τις Παγκύπριες η οποία να είναι μειωμένη
Να γίνει άμεση συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας για να ανακοινωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η ημερομηνία των παγκυπρίων (όσον αφορά την εισαγωγή μαθητών στα ελληνικά πανεπιστήμια)
Επιπλέον, οι οικογένειες μας επωμίζονται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Με βάση το πιο πάνω θεωρούμε ότι με νομοθετική ρύθμιση πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά που πλήρωσαν οι τελειόφοιτοι μαθητές για τις παγκύπριες εξετάσεις”

Τι συμβαίνει με τις ιδιωτικές εξετάσεις

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή των μαθητών όλων των βαθμίδων είναι και οι ιδιωτικές εξετάσεις με μερικά από τα βασικότερα μαθήματα να είναι αυτά των ξένων γλωσσών.

British Council

Το British Council με ανακοίνωση του στην ιστοσελίδα του γνωστοποιεί τι αναμένεται να ακολουθήσει για το κάθε είδος εξέτασης που παρέχει με ξεχωριστή ανακοίνωση για την κάθε μία από τις παρακάτω:

IELTS 

3

Cambridge International Examinations – CIE 

4

Pearson Edexcel

44

Cambridge English 

3

University and Professional exams

5

ABRSM

r

Σημειώνεται ότι το British Council προτρέπει το κοινό για οποιαδήποτε διευκρίνηση να επικοινωνεί μαζί του μέσω μέηλ στο: https://www.britishcouncil.com.cy/about/contact

Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου ανακοίνωσε διαφοροποιήσεις στις εξετάσεις του με την πιο κάτω ανακοίνωση:

“Λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και θέλοντας να εγγυηθούμε την ασφάλεια των υποψηφίων αλλά και να τύχουν της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας για τις εξετάσεις τους, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εξεταστική Μαΐου/ Ιουνίου 2020 ακυρώνεται και μετατίθεται ως εξής:

DELF A1 – B1 Tout Public, DELF Junior και DELF Prim: μετατίθεται για τον Οκτώβριο/ Νοέμβριο 2020.
DELF B2 Tout public και Junior και DALF C1, C2 : θα διεξαχθούν, μόλις αυτό καταστεί δυνατό, μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων ώστε να διευκολυνθούν όσοι θα συνεχίσουν για σπουδές στη Γαλλία.
Οι νέες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σε κατοπινό στάδιο στο Facebook και στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Διευκρινίζουμε ότι οι εγγραφές, οι οποίες έχουν γίνει ήδη, θα μεταφερθούν αυτόματα για τη νέα εξεταστική και ως εκ τούτου δε χρειάζεται να υποβάλετε νέα αίτηση.

Το Γαλλικό Ινστιτούτου θα ήθελε να σας ευχαριστήσει για την κατανόησή σας και να σας διαβεβαιώσει ότι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε και κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθούν οι εξετάσεις υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες”


Send this to a friend