Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Από ένα καλώδιο κρέμεται ο ηλεκτρισμός
Από ένα καλώδιο κρέμεται ο ηλεκτρισμός

Από ένα καλώδιο κρέμεται ο ηλεκτρισμός

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης συστήματος Μεταφοράς 2020-2029, με κύριο χαρακτηριστικό, το γεγονός ότι δεν αναστάληκε τελικά σε αυτό η μετακίνηση τμήματος της εναέριας γραμμής Μεταφοράς «Αλάμπρα-Αθαλάσσα στο Δάλι».

Ωστόσο, η προσοχή στρέφεται στις επισημάνσεις του πρώην διευθυντή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς κατά τη δημόσια διαβούλευση για έγκριση του 10ετούς προγράμματος. Όπως αναλύει ο ίδιος, μετά τη συγκέντρωση όλων των ηλεκτροπαραγωγών μονάδων στο Βασιλικό, ουσιαστικά η ενεργειακή ασφάλεια στην Κύπρο κρέμεται κυριολεκτικά από μία γραμμή μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Όπως υπογραμμίζει, «σχεδόν όλη η συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, θα διοχετεύεται προς το σύστημα Μεταφοράς, από τους ζυγούς 132 kV ενός και μόνο Υποσταθμού Μεταφοράς – του Υποσταθμού Μεταφοράς Κεντρικός Βασιλικός 132 kV».

Συγκεκριμένα, ο τέως διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, υποδεικνύει ότι, πρέπει να εκπονηθεί μελέτη για την ασφάλεια του συστήματος, λόγω των επιπτώσεων του αναμενόμενου νέου τρόπου λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου με μοναδικό και κύριο σημείο όλης σχεδόν της συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασιλικό.

Όπως επεξηγεί, με την έλευση του φυσικού αερίου και την απόσυρση των έξι ατμοηλεκτρικών μονάδων από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας, το Βασιλικό θα είναι στην ουσία το μοναδικό και κύριο σημείο συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Επίσης, στο Βασιλικό προβλέπεται να λειτουργήσει και η έκτη μονάδα της ΑΗΚ (στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού), ισχύος 150 MW. Αν μάλιστα και ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του ανεξάρτητου παραγωγού PEC Powerenergy δυναμικότητας 260 MW, συνδεθεί και αυτός στους ζυγούς 132 kV του Υποσταθμού Μεταφοράς Κεντρικός Βασιλικός 132 kV, το ηλεκτρικό φορτίο που θα μπορεί να εξάγεται προς το ηλεκτρικό σύστημα Μεταφοράς 132 kV από τους ζυγούς του υποσταθμού μεταφοράς “Κεντρικός Βασιλικός 132 kV”, θα είναι υπό ορισμένες συνθήκες πέραν των 1200 MW.

«Δηλαδή σχεδόν όλη η συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, θα διοχετεύεται προς το σύστημα Μεταφοράς, από τους ζυγούς 132 kV ενός και μόνο Υποσταθμού Μεταφοράς – του υποσταθμού μεταφοράς Κεντρικός Βασιλικός 132 kV. Κάτι τέτοιο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του μικρού και απομονωμένου ηλεκτρικού μας συστήματος, καθότι σε περίπτωση μιας απρόσμενης βλάβης στους ζυγούς 132 kV του υποσταθμού μεταφοράς Κεντρικός Βασιλικός 132 kV ή άλλης σοβαρής βλάβης και απώλειας μονάδων παραγωγής, μπορεί να οδηγήσει σε ολική σβέση της Κύπρου», τονίζει ο ίδιος σύμφωνα με τα έγγραφα της δημόσιας διαβούλευσης.

Για το λόγο αυτό προτείνει όπως, στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς, πέραν από τον σχεδιασμό για την επέκταση, αναβάθμιση και γενικά την ανάπτυξη του συστήματος Μεταφοράς, πρέπει να εκπονηθεί μια εμπεριστατωμένη μελέτη με τεκμηριωμένες δυναμικές αναλύσεις που να εξετάζουν την ευστάθεια του μικρού και απομονωμένου ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου, για διάφορα σενάρια σύνθεσης μονάδων παραγωγής, απρόσμενων σοβαρών βλαβών, απώλειας μεγάλων μονάδων παραγωγής και σημαντικού φορτίου.

Σκοπός να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ολικής σβέσης της Κύπρου – κάτι που δεν πρέπει να είναι ένα αποδεκτό σενάριο. Επίσης, προτείνει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο να μειωθεί, η πλήρης εξάρτηση από το ένα και μοναδικό σημείο διοχέτευσης σχεδόν όλης της συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς το σύστημα μεταφοράς, που είναι ο υποσταθμός μεταφοράς «Κεντρικός Βασιλικός 132 kV».

Send this to a friend