Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Αναμένεται κύμα αιτήσεων για αναστολή πληρωμών
Αναμένεται κύμα αιτήσεων για αναστολή πληρωμών

Αναμένεται κύμα αιτήσεων για αναστολή πληρωμών

Τα πρώτα δάνεια με κυβερνητικές εγγυήσεις από τις τράπεζες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού αναμένεται να δοθούν τον Μάιο και παράλληλα θα τρέξει το σχέδιο για αναστολή δόσεων μέχρι τέλος του χρόνου. Η διαδικασία παραχώρησης των κυβερνητικών εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα θα αρχίσει από τις αρχές Απριλίου.

Η αναμενόμενη ψήφιση των δύο νομοσχεδίων σήμερα από τη Βουλή, θα ανοίξει τον δρόμο ρευστότητας και με τα διατάγματα από το υπουργείο Οικονομικών που θα ακολουθήσουν, θα αρχίσουν οι διαδικασίες των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Με το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, ποσό μέχρι €1,75 δισ. θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την έκδοση νέων δανείων προς επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους.

Ποσό 250 εκατ., σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα αφορά επιδότηση μέρους του επιτοκίου εξυπηρετούμενων δανείων σε φυσικά πρόσωπα. Οι ζημιές από τα δάνεια θα καλύπτονται κατά 70% από το κράτος και κατά 30% από τις τράπεζες. Δεύτερο νομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή αποπληρωμής δόσεων συμπεριλαμβανομένων και τόκων για πιστωτικές διευκολύνσεις για καθορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών.

Χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου τόσο ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης όσο και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, τόνισαν ότι με τα μέτρα του υπουργείου δίνεται καινούργια ρευστότητα στην οικονομία και σε συνδυασμό με τα παρατραβήγματα και τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό θα είναι εφικτή η τροφοδότηση των επιχειρήσεων με ρευστό από τις τράπεζες. Πάντως και οι δύο τόνισαν ότι τα μέτρα ρευστότητας δεν σταματούν εδώ και στο τέλος της περιόδου τα δεδομένα θα επαναξιολογηθούν. Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι όρος για παραχώρηση των εγγυήσεων είναι οι εταιρείες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Συγκεκριμένα, οι επιλέξιμες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι δεν θα προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε απολύσεις προσωπικού από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 μέσω του ταμείου πλεονασμού. Υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πολιτική μέσω των λεφτών του φορολογουμένου, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής εγγύησης, στοχεύει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της αποφυγής χρεοκοπιών.

Διευκρίνισε ότι η ρευστότητα πρέπει να διοχετευτεί μέσω του τραπεζικού συστήματος στην πραγματική οικονομία και όχι στον ίδιο τον τραπεζικό τομέα. «Επιχορηγούμε το παζάρι και όχι το τραπεζικό σύστημα, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές», υπογράμμισε. Από την άλλη, σημείωσε, οι τράπεζες ενώ θα έχουν κόστος λόγω της αναδιάρθρωσης των δανείων ως συνέπεια της αναστολής της καταβολής των δόσεων, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα βιωσιμότητας λόγω της ευελιξίας που παρέχεται από τις αποφάσεις της ΚΤΚ και αρμόδιων ευρωπαϊκών νομισματικών Αρχών.

Με τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών δίνεται καινούργια ρευστότητα στην οικονομία και σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της Κεντρικής για παρατραβήγματα και βραχυπρόθεσμο δανεισμό θα είναι εφικτή η τροφοδότηση των επιχειρήσεων με ρευστό από τις τράπεζες, είπε ο διοικητής. Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν με αναδιαρθρώσεις δανείων αξιοποιώντας την κεφαλαιακή χαλάρωση €1,4 δισ. που δόθηκε από τη Φρανκφούρτη και τη Λευκωσία στις τράπεζες, συμπλήρωσε. Τα σχέδια διαφυλάσσουν και τις τράπεζες, ανέφερε, ενώ τις παρότρυνε να προβούν ολοταχώς στον σχεδιασμό μέτρων και να τα παρουσιάσουν στην Κεντρική. Είπε, επίσης, ότι η Κεντρική μελετά και περαιτέρω μέτρα χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια κατεύθυνση κινούνται και τι θα περιλαμβάνουν.

Ετοιμασία στις τράπεζες
Στα επιτελεία των τραπεζών γίνονται σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα ενόψει των δύο νομοσχεδίων που θα ψηφιστούν από τη Βουλή. Η πρώτη αντίδραση είναι ότι βλέπουν θετικά τα μέτρα, τα οποία όπως σημειώνουν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Τραπεζικά στελέχη ανέφεραν ότι όλες οι τράπεζες έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα και μπορούν να τη διοχετεύσουν για δανεισμό. Σε ό,τι αφορά το σκέλος της κερδοφορίας, εκτιμούν ότι οι τυχόν επιπτώσεις θα είναι πιο ήπιες υπό την προϋπόθεση οι προβλεπόμενες αποπληρωμές των δόσεων να συνεχιστούν, εκτός και αν κάποιοι δανειολήπτες καταστούν προβληματικοί. Σε σχέση με τα κεφάλαια, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι δεν θα επηρεαστούν, λόγω των χαλαρώσεων που έχει δώσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, ο οποίος έχει χαμηλώσει τον κεφαλαιακό δείκτη για τις συστημικές τράπεζες με την απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους €1,3 δισ.

Μάλιστα στον τραπεζικό κόσμο υπάρχει ικανοποίηση ότι ο χειρισμός της αναστολής των δόσεων για μη κατάταξή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έρχεται και με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Αυτό που απομένει τώρα είναι οι επηρεαζόμενοι πελάτες, επιχειρήσεις, αυτοτελώς εργαζόμενοι και φυσικά πρόσωπα, να προσεγγίσουν τις τράπεζες. Οι πρώτες εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι θα υπάρξουν χιλιάδες αιτήσεις από τους πελάτες τους για χρήση των προνοιών και των δύο νομοσχεδίων.

Οι σχεδιασμοί των τραπεζών επικεντρώνονται στο πώς θα εξυπηρετήσουν τον κόσμο και αναμένεται να προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις ως προς τη συμπλήρωση των αιτήσεων και τα άλλα διαδικαστικά. Μάλιστα, σε κάποιες τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν στην αγορά ξεχωριστά σχέδια από αυτά που προσφέρει το κράτος για φθηνή και άμεση ρευστότητα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend