Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Mας ζώνει ο κορωνοϊός – Προετοιμασία για τα χειρότερα
Mας ζώνει ο κορωνοϊός – Προετοιμασία για τα χειρότερα

Mας ζώνει ο κορωνοϊός – Προετοιμασία για τα χειρότερα

Δραστικά μέτρα λαμβάνει πλέον η Κύπρος με στόχο να αποτραπεί η είσοδος του κορωνοϊού στο νησί. Σε επίπεδο Κυβέρνησης, οι υπουργοί Υγείας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, συσκέπτονται σήμερα για αλληλοενημέρωση, καθορισμό αρμοδιοτήτων και λήψη αποφάσεων.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», εκτός από τις χθεσινές ανακοινώσεις για διενέργεια ελέγχων σε επιβάτες που φθάνουν στην Κύπρο και προέρχονται από χώρες, πέραν της Κίνας, στις οποίες παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα του κορωνοϊού (Ιταλία, Νότιος Κορέα, Ιαπωνία και Ιράν) δεν αποκλείεται να τεθεί στη συζήτηση, κατά τη συνάντηση των τεσσάρων υπουργών, και το ενδεχόμενο εφαρμογής ακόμα πιο αυστηρών περιορισμών στα σημεία εισόδου στη Δημοκρατία, αφού στόχος είναι η προστασία των Κυπρίων πολιτών από τον «COVID-19».
Δραστικές αποφάσεις πρέπει να αναμένονται και από το υπουργείο Υγείας. Ο Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου παρουσιάζεται έτοιμος να «κλείσει τα αφτιά» στις όποιες διαμαρτυρίες, από όπου κι αν αυτές προέρχονται και να προχωρήσει κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις, με δεδομένη και την εξάπλωση του «COVID-19» στην Ευρώπη και στην γειτονική μας Ιταλία, στους σχεδιασμούς του για επιλογή δύο κυβερνητικών κτηρίων για τη λειτουργία χώρου φιλοξενίας ατόμων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό και χρήζουν παρακολούθησης.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ύστερα από επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες, και κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, συνεργάτες του υπουργού Υγείας σε διάφορες περιοχές της Κύπρου (τόσο στα ορεινά όσο και στις παράλιες περιοχές), στις οποίες υπάρχουν κυβερνητικά κυρίως κτήρια τα οποία δεν χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου κατέληξε σε συγκεκριμένες επιλογές τις οποίες θα θέσει αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για οριστικές αποφάσεις. Από τις επιλογές αυτές το Υπουργικό θα κληθεί να ορίσει τουλάχιστον δύο κτήρια τα οποία θα διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για να φιλοξενήσουν ανθρώπους οι οποίοι επιβάλλεται να παραμείνουν στην απομόνωση για διάστημα 14 ημερών (όσες ημέρες δηλαδή χρειάζεται ο κορωνοϊός για να εκδηλωθεί με συμπτώματα στον άνθρωπο).
Εντός του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας παραμένει ταυτόχρονα και η επιλογή ανεξάρτητου κτηρίου το οποίο βρίσκεται στο νοσοκομείο της Κυπερούντας και όπως πληροφορούμαστε ήδη έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες για την προετοιμασία του, ανεξάρτητα του εάν στο τέλος θα χρησιμοποιηθεί ή όχι.
Ταυτόχρονα, η Κύπρος προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο της εκδήλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού στο νησί. Εκτός από τα μέτρα που λαμβάνουν οι ιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται και επίσημα όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του τόπου αλλά και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.
Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων έχουν εντοπιστεί όλα τα δωμάτια απομόνωσης τα οποία λειτουργούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία ενώ ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ύστερα από δικές του διεργασίες, έχει παραδώσει στο υπουργείο Υγείας κατάλογο με ονόματα πνευμονολόγων οι οποίοι παρουσιάζονται έτοιμοι να βοηθήσουν εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, έχει ήδη καθοριστεί το δημόσιο νοσηλευτήριο που θα λειτουργήσει ως «νοσοκομείο αναφοράς» σε περίπτωση κατά την οποία ξεσπάσει επιδημία στην Κύπρο, ενώ έχουν καθοριστεί και οι αρμοδιότητες για την κάθε μια από τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.
Πιο ενεργή είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα και η εμπλοκή του υπουργείου Εξωτερικών αφού οι πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις χώρες που παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Κύπριους που ζουν ή βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις συγκεκριμένες περιοχές.
Η πρεσβεία της Κύπρου στην Ιταλία τις τελευταίες ώρες βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή και όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μιλάνο Ιωάννης Τζίρος, «έρχονται σε επαφή μαζί μας αρκετοί Κύπριοι οι οποίοι βρίσκονται στην Ιταλία είτε ως μόνιμοι κάτοικοι είτε ως επισκέπτες ή φοιτητές και ζητούν πληροφορίες. Κάποιοι ζητούν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν, άλλοι ζητούν πληροφορίες επειδή θέλουν να φύγουν από τη χώρα. Επικοινωνούν μαζί μας από την Κύπρο και γονείς φοιτητών μας που βρίσκονται εδώ και θέλουν να ενημερωθούν. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι σε ένα σύστημα πληροφοριών αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην προκαλούμε και πανικό διότι ο πληθυσμός είναι ευαίσθητος».
Ως γνωστό, ο συναγερμός σήμανε από την Κυριακή στην πρεσβεία της Κύπρου στην Ιταλία ύστερα από την διαπίστωση ότι ομάδα μαθητών και καθηγητών της Τεχνικής Εκπαίδευσης βρισκόταν στο Μιλάνο στο πλαίσιο ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος.
Μαθητές και καθηγητές αναμένεται ότι θα επιστρέψουν σήμερα στην Κύπρο και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο, θα περάσουν από τον ενδεδειγμένο, βάσει πρωτοκόλλων, ιατρικό έλεγχο. Οι μαθητές αυτοί στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι δεν παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή κανένα απολύτως πρόβλημα, θα κληθούν να αυτοπεριοριστούν για 14 ημέρες στα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.
Προς τον σκοπό αυτό άλλωστε, στην υπόθεση ενεπλάκη και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο εκτός από τις διευθετήσεις που έκανε για την επιστροφή των μαθητών στην Κύπρο, προχώρησε και σε επιπρόσθετες αποφάσεις. Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Μέσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος διευθυντής Ηλίας Μαρκάτζης, «έχει ετοιμάσει και θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας, για να περάσει και πιο δημιουργικά ο χρόνος των μαθητών οι οποίοι θα χρειαστεί να βρίσκονται υπό περιορισμό στα σπίτια τους. Ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα με στόχο να μην χαθεί τελείως ο χρόνος των παιδιών που θα απουσιάζουν από το σχολείο τους αυτές τις 14 ημέρες».
Συστάσεις υπουργείων Υγείας και Εξωτερικών
Ύστερα από τα αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού στην Ιταλία αλλά και άλλες χώρες, τα υπουργεία Υγείας και Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησαν χθες σε συστάσεις τόσο στους Κύπριους οι οποίοι ζουν στις συγκεκριμένες περιοχές όσο και στους Κύπριους οι οποίοι προτίθενται να ταξιδέψουν στις περιοχές αυτές το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας κάλεσε «τα άτομα που ταξίδεψαν προς Κύπρο από τις περιοχές αυτές, να περιορίσουν τις κινήσεις τους σε χώρους με συνωστισμό ατόμων, να αυτό-εξετάζονται, και σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτωμάτα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετό, βήχα ή δύσπνοια) σε περίοδο 14 ημερών από την επιστροφή τους, να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν άμεσα με το Κέντρο Κλήσεων της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στον 24ωρο δωρεάν αριθμό 1420».
Ως περιοχές υψηλού κινδύνου καθορίζονται: 
  • Κίνα
  • Ιταλία: Περιοχές Λομβαρδίας και Βένετο
  • Δημοκρατία της Κορέας
  • Ιράν
  • Ιαπωνία
Από πλευράς του το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι «για την Ιταλία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα ακόλουθα τηλέφωνα ή/και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.oikade.gov.cy για εγγραφή στο σύστημα εθελοντικής εγγραφής στοιχείων Κυπρίων πολιτών, που βρίσκονται για οποιονδήποτε λόγο στο εξωτερικό.

Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία

Ambasciata della
Repubblica di Cipro
Via Ludovisi 35
00187 Roma

Tel: +39 06 80 88 365-7-9
Fax: +39 06 80 88 338
e-mail: [email protected]
Ώρες Γραφείου:
08:30 – 16:00 (Δευτέρα – Παρασκευή)
Εκτός ωρών γραφείου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κινητό τηλέφωνο 0039 3888961409.
Για τους Κύπριους που βρίσκονται στην Ιταλία ή σε οποιαδήποτε χώρα παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα του κορωνοϊού, το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι υπάρχει διαρκής εξυπηρέτηση από λειτουργούς του.
Συγκεκριμένα για μη εργάσιμες ώρες υπάρχει Λειτουργός Υπηρεσίας στο τηλέφωνο: +357 99660129, στο Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο τηλέφωνο +357 22801000 (24/7) και κατά τις εργάσιμες ώρες στο τμήμα Προξενικών Υποθέσεων στο τηλέφωνο: +357 22651113 (07:30/08:30 – 15:00/16:00, Δευτέρα – Παρασκευή) ή μέσω του κεντρικού τηλεφώνου στο +357 22-651000.
Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend