Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κλείνουν τον αυτοκινητόδρομο για τα λατομεία
Κλείνουν τον αυτοκινητόδρομο για τα λατομεία

Κλείνουν τον αυτοκινητόδρομο για τα λατομεία

Οι κοινότητες Δελικήπου, Κόρνου και Λυθροδόντα είναι αποφασισμένες να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προστασίας του Δάσους της Αετόμουττης περιλαμβανομένων και δυναμικών εκδηλώσεων, σε περίπτωση που οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, δεν σταματήσουν τις όποιες διεργασίες για δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην επαρχία Λάρνακας. Στα δυναμικά μέτρα που μελετούν είναι και η αποκοπή του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Λευκωσίας.

Σε συνάντηση των κοινοτήτων στις 5/2/2020, αναφορικά με τη Στρατηγική Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων για πιθανή δημιουργία νέας Λατομικής Ζώνης στην επαρχία Λάρνακας και συγκεριμένα για τις τρεις περιοχές, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων Βαβατσινιάς και Δελίκηπου και του Δήμου Λευκάρων, αποφασίστηκε όπως ζητηθεί:

1. Η άμεση ακύρωση της διαδικασίας της Στρατηγικής Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων για πιθανή δημιουργία νέας Λατομικής Ζώνης στην επαρχία Λάρνακας, όπως αυτή έχει δρομολογηθεί από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.
2. Η άμεση απόρριψη των δύο αιτήσεων των εταιρειών για δημιουργία λατομείων στην Αετόμουττη οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια, η μια ενώπιον της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής και η δεύτερη ενώπιον του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων.
3. Η άμεση απόρριψη κάθε ενέργειας δημιουργίας λατομικής ζώνης στο δάσος της Αετόμουττης με αποκλειστικό σκοπό και στόχο την προστασία των κατοίκων της περιοχής με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στην προτεινόμενη ζώνη.

Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, πριν μερικές βδομάδες ξεκίνησε η εκπόνηση της μελέτης για την επικαιροποίηση της μελέτης για την αειφόρο ανάπτυξη των ορυκτών πόρων της Κύπρου, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2021. Σημειώνει, πως η οποιαδήποτε απόφαση για τη δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στη Λάρνακα, εάν τελικά αποφασιστεί, θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της Αειφόρου ανάπτυξης και η υλοποίησή της εκτιμάται πως θα ξεκινήσει μετά από 15 έως 20 χρόνια, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

 

Send this to a friend