Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Προβλήματα παρουσιάστηκαν σε δίκτυα του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία κατασκευάστηκαν στα πλαίσια της Α΄ φάσης του έργου.

Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί αστοχίες και βλάβες, οι οποίες χρήζουν άμεσα επιδιορθώσεις. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο συνεργασίας με την εργοληπτική εταιρεία «Επιχειρήσεις Αδελφοί Στέλιου Κουννά Λίμιτεδ», το οποίο θα αφορά επιδιορθώσεις ή συντήρηση σε υπό λειτουργία προβληματικά δίκτυα της Α΄ φάσης του αποχετευτικού, τα οποία είτε χρήζουν επιδιορθώσεις, είτε θα πρέπει ν’ αντικατασταθούν τα φρεάτια και οι αγωγοί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΑΛ, «το υπό αναφορά συμβόλαιο θ’ αφορά εκτέλεση έργων τοποθέτησης δημόσιων αγωγών λυμάτων και ομβρίων υδάτων, δημόσιων υπονόμων οικοδομής και άλλων συναφών εργασιών συντήρησης του δικτύου του ΣΑΛ εντός των ορίων της περιοχής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας». Η αξία του έργου είναι λίγο πιο κάτω από το ένα εκατομμύριο ευρώ, πλέον ΦΠΑ και κατακυρώθηκε στην εν λόγω εργοληπτική εταιρεία κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού. Οι εργασίες θα αρχίσουν τον προσεχή Μάρτιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός δύο χρόνων.

Ο διευθυντής του ΣΑΛ Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι οι επιδιορθώσεις θα γίνουν σε διάφορες τοποθεσίες της Λάρνακας, ωστόσο θα δοθεί βαρύτητα στην περιοχή του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, από το πρώην διυλιστήριο μέχρι τα σύνορα με την τουριστική περιοχή Πύλας. Σύμφωνα με τον κ.Χατζηχαραλάμπους, σε διάφορα σημεία του υπό αναφορά δρόμου έχουν εντοπιστεί αστοχίες, βλάβες και ζημιές στο δίκτυο του αποχετευτικού. Διευκρίνισε ότι οι βελτιωτικές εργασίες θα εκτελούνται κυρίως παραπλεύρως του δρόμου και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να παρατηρηθούν προβλήματα ή ταλαιπωρία των αυτοκινητιστών που θα χρησιμοποιούν τον δρόμο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Στόχος του συγκεκριμένου συμβολαίου είναι η άμεση και αποτελεσματική επιδιόρθωση κι επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από αστοχίες του δικτύου. Ένα φαινόμενο που λίγο πολύ είναι φυσιολογικό σε τόσο μεγάλα έργα αποχέτευσης.

Το ΣΑΛ είναι έτοιμο, εφόσον στο μέλλον εντοπιστούν παρόμοιες βλάβες στο δίκτυο, να προχωρήσει στην προκήρυξη και νέων συμβολαίων που θ’ αποσκοπούν σε επιδιορθώσεις ή συντηρήσεις», σημείωσε ο διευθυντής του ΣΑΛ.

 

Ανησυχίες προκαλεί η συνεχής αυξανόμενη ροή αιτητών πολιτικού ασύλου στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα ή την Τουρκία. Την τελευταία δεκαετία η Κύπρος παραχώρησε καθεστώς διεθνούς προστασίας σε πέραν των εννέα χιλιάδων προσώπων.

Σε απαντητική του επιστολή προς τον βουλευτή Λ/κας Χρ. Ορφανίδη, ο οποίος ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση, ο Νίκος Νουρής σημειώνει ότι το 2017 αιτήθηκαν 4.582 άτομα για εξασφάλιση καθεστώτος διεθνούς προστασίας, ενώ το 2018 αυξήθηκαν σε 7.761 (αύξηση 69,25%).

Όσον αφορά το 2019, μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι αιτητές ασύλου έφτασαν τους 8.630, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι και τις αρχές του 2020 θα ξεπεράσουν τα 12.000 άτομα. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2019 υπήρχαν περίπου 14.500 υπό εξέταση αιτήσεις (περίπου 16.700 άτομα) σε όλα τα αρμόδια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, το μεγαλύτερο μέρος των αιτητών (60%) εισέρχεται από μη ελεγχόμενα σημεία της νεκρής ζώνης, ωστόσο ένας σημαντικός αριθμός διέρχεται και μέσω των οδοφραγμάτων, κυρίως από το Λήδρας Πάλας. «Το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων και η Τουρκία είτε διευκολύνουν, είτε δεν λαμβάνουν κανένα ενεργό μέτρο για την αποτροπή των ροών προς τις ελεύθερες περιοχές», παρατηρεί ο κ.Νουρής.

Ο ΥΠΕΣ σημειώνει, ακόμα, ότι ένας αριθμός αιτητών, ιδιαίτερα από αφρικανικές χώρες, φτάνει αεροπορικώς στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας, καθότι η Τουρκία έχει καταργήσει τις διατυπώσεις βίζας από τις χώρες αυτές. Επίσης, αιτητές από Πακιστάν και Μπαγκλαντές, οι οποίοι σπούδαζαν κι εργάζονταν στα κατεχόμενα, έχουν διέλθει από μη ελεγχόμενα σημεία της νεκρής ζώνης. Τον περασμένο Ιούνιο σημαντικοί αριθμοί Σύριων υπηκόων, οι οποίοι έφτασαν αεροπορικώς μέσω Τουρκίας στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου, παρουσιάστηκαν στη συνέχεια στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ζητώντας άσυλο. Τ’ άτομα αυτά διέμεναν προηγουμένως στο Λίβανο ή στην Τουρκία. «Η συστηματική άφιξη στην Κύπρο αιτητών διεθνούς προστασίας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, δεδομένου ότι τα άτομα αυτά επιλέγουν να έρθουν στην Κύπρο παρ’ όλο που λάμβαναν ή θα μπορούσαν να λάβουν επαρκή προστασία από την Τουρκία ή από τη χώρα στην οποία προηγουμένως βρίσκονταν.

Από το 2009 και μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2019 η Δημοκρατία, τηρώντας όλες τις υποχρεώσεις της, έχει παραχωρήσει καθεστώς διεθνούς προστασίας σε περίπου 9.200 άτομα», καταλήγει ο Ν. Νουρής.

 

Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Λάρνακας, ανακοίνωσε ότι βραβεύεται ως Πράσινη Πόλη από την Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης, για τα Παγκύπρια Βραβεία Πράσινες Πόλεις & Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου.

Ο Δήμος Λάρνακας βραβεύτηκε για το έργο «Πρόγραμμα μείωσης δημοτικών στερεών αποβλήτων, παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και πλησίον συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων» στην κατηγορία «Διαχείριση Αποβλήτων» κι εντάχθηκε αυτόματα στο Δίκτυο των Πράσινων Πόλεων & Κοινοτήτων της Κύπρου, του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ).

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι το πρόγραμμα μείωσης στερεών αποβλήτων του Δήμου Λάρνακας διεκπεραιώνεται από το Τμήμα Καθαριότητας και τον Τομέα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του δήμου, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Κράτους.

Θυμίζουμε, ότι έχουν εγκατασταθεί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης (σε 17 διαφορετικά σημεία) συνολικά 68 βυθιζόμενοι κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν τα επόμενα 24ωρα.


Send this to a friend